Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinuti

Udruga Lipa: Pretjerana regulativa poskupljuje pravnu zaštitu

kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
06.04.2016.
u 11:46

Lipa smatra da su minimalna cijena odvjetničkih usluga i zabrana oglašavanja i promidžbe odvjetnicima protivni europskoj direktivi i pravilima o tržišnom natjecanju, kao i interesima mladih odvjetnika koje se na taj način čini tržišno nekonkurentnima.

Udruga poreznih obveznika Lipa zabrinuta je zbog pretjerane regulative odvjetničkih usluga u Hrvatskoj ističući da to onemogućuje ulazak mladih odvjetnika na tržište i natjecanje u razini cijena, zbog čega su pravne usluge građanima skupe.

Lipa smatra da su minimalna cijena odvjetničkih usluga i zabrana oglašavanja i promidžbe odvjetnicima protivni europskoj direktivi i pravilima o tržišnom natjecanju, kao i interesima mladih odvjetnika koje se na taj način čini tržišno nekonkurentnima. 

"Ovakva praksa otežava poslovanje mnogim mladim odvjetnicima, jer im ne dozvoljava da nižom cijenom usluga konkuriraju onima duže prisutnima na tržištu, a građane u isto vrijeme prisiljava da skuplje plaćaju pravne usluge čija bi cijena značajno pala liberalizacijom cijena", navodi se u priopćenju.

Upozorava se također kako unatoč ulasku Hrvatske u Europsku uniju odvjetnička regulativa nije usklađena s Direktivom o uslugama, te da je Europska komisija Hrvatsku upozorila na zapreke tržištu odvjetničke profesije. 

Udruga Lipa ukazuje i na visoki parafiskalni trošak na odvjetničku struku u obliku obvezne mjesečne članarine Hrvatskoj odvjetničkoj komori od  200 kuna, pravosudnog ispita koji košta 2.555 kuna te upisa u imenik odvjetnika koji košta čak 5 tisuća eura.

"Smatramo stoga da je krajnje vrijeme da se potaknu nužne reforme koje će olakšati pristup tržištu kroz smanjenje ili potpunu eliminaciju parafiskalnih troškova te ukidanje regulacije cijena, jer je slobodna tržišna utakmica najbolja je zaštita interesa potrošača, odnosno korisnika usluga i poreznih obveznika", piše u priopćenju.

>> Udruga Lipa od Vlade traži maksimalnu fiskalnu odgovornost 

>> Pametna regulativa nosi uštedu od 3 do 6 milijardi kuna do kraja 2017.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije