Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učenici s teškoćama ponovno su ostali na kraju obrazovnog lanca

S obzirom na veličinu i broj ustanova, najgora je situacija u Zagrebačkoj županiji, na čijem se području mogu obrazovati samo u Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i Centru za odgoj i obrazovanje Lug
31. srpnja 2019. u 21:19 3 komentara 672 prikaza
Učenici
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

I dok se Hrvatska priprema za implementaciju “Škole za život”, kao svojevrsne kompenzacije cjelovitoj kurikularnoj reformi, stavljajući u prvi plan nužnost kritičkog učenja, na kraju obrazovnog lanca ponovno su ostali učenici s teškoćama u razvoju. Njima se, čini se, novom školom neće učiniti mnogo dobroga – štoviše, ostaju ograničeni mogućnostima upisa i odabira željenog srednjoškolskog programa.

Previše slatkiša Čak trećina učenika u Hrvatskoj za sebe misli da je debelo, a 40 posto svaki dan jede slatkiše

U cijeloj zemlji tri grada

Nije se napredovalo ni u edukaciji nastavnika koje se pripremalo za “Školu za život”. U digitalnoj edukacijskoj platformi koju je inicirala ministričina pomoćnica Lidija Kralj pozornost nije posvećena dodatnoj edukaciji nastavnika za rad s djecom s teškoćama u razvoju. Učenicima s teškoćama u razvoju nisu, niti će biti od jeseni, ponuđeni novi upisni programi, a neće se promijeniti ni uvjeti školovanja od kuće za one koji iz zdravstvenih razloga ne mogu prisustvovati nastavi.

To je, ukratko, “Škola za život”, barem što se tiče učenika s teškoćama u razvoju, kojih je u ovoj školskoj godini bilo 1299. Oni mnogo izbora nemaju: mogu birati žele li se upisati na prilagođeni četverogodišnji program za učenike s teškoćama, no tada se mogu školovati samo za upravnog referenta, ekonomista, poslovnog tajnika, telefonskog operatera i grafičkog tehničara pripreme, i to ni manje ni više nego u tri hrvatske županije, odnosno u Zagrebu u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava i u Centru za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, u Benkovcu u Srednjoj školi kneza Branimira i u Rijeci u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića.

Školarci ISELJAVANJE U 6 godina iz Hrvatske iselilo 44 tisuće učenika, kao cijela Ličko-senjska županija

Nije situacija bolja ni u trogodišnjim programima za učenike s teškoćama u razvoju. U ovoj je školskoj godini u četiri škole u dvije županije koje takve programe nude, Šibensko-kninskoj i Gradu Zagrebu, bilo upisano 107 učenika u ponuđenih osam programa – školuju se za bravara, cvjećara, autolimara, krojača, kuhara, slastičara, galanterista.

Broj stalno pada

Upravo zbog ograničene i male ponude za školovanje učenika s teškoćama većina ih upisuje TES posebne programe za učenike s teškoćama koji se nude u srednjim školama u gotovo svakoj županiji. U njima se onda učenici, bez obzira na to o kakvim je teškoćama riječ, mogu školovati isključivo za pomoćna zanimanja.

učionica Nasilje učenika Učenici u Zagorju provocirali profesora, on izgubio živce i bacao stvari

TES programe ove je školske godine u Hrvatskoj pohađalo 1085 učenika, odnosno 634 učenika i 451 učenica kojima su na raspolaganju bila ukupno 23 upisna programa, od pomoćnog grafičara, stolara, limara, vrtlara, cvjećara i soboslikara do kuhara, slastičara i pekara. Učenici su školske godine 2014./2015. u tom programu mogli upisati 27 strukovnih programa, no ona su do danas srezana, a u šest godina znatno je pao i broj učenika s teškoćama u razvoju koji se upisuju u srednje škole. Naime, prije šest godina u školskom ih je sustavu bilo 1622, godinu kasnije 1506, školske 2015./2016. broj im se smanjio na 1467, a u 2016./2017. na 1371.
Pramatramo li po županijama, uzevši u obzir njihovu veličinu i broj redovnih škola, u TES je programu najgora situacija za djecu s teškoćama u Zagrebačkoj županiji. Mogu se upisati u Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i Centru za odgoj i obrazovanje Lug, a svi ostali gradovi Zagrebačke županije nemaju ponuđene programe za upise djece s teškoćama u razvoju.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • dragonfly:

  Ne bi trebali upisivati gimnazije ali većinu strukovnih škola mogu završiti i raditi u struci. A što se tiće gimnazija neke od gimnazija upisuju djeca koja imaju znanje i sposobnosti manje od nekih učenika s teškoćama. Radim s njima pa ... prikaži još! govorim iz iskustva

 • Avatar YJAK_Y
  YJAK_Y:

  Ne želim biti prvi koji će komentirati...

 • golub Vaso:

  zar bi netko tko je završio OŠ po prilagođenom programu trebao upisati gimnaziju?!?