Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus

U Zagrebu 161 novooboljela osoba, Trut: Ne razmišljamo o 'lockdownu', ali ga ne možemo isključiti

Zagreb: Putnici u javnom gradskom prijevozu paze na sebe i druge noseći maske
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/4
09.10.2020.
u 08:34

Epidemija dugo traje, svi smo već iscrpljeni, ali negiranje toga samo će nam pogoršati incidenciju bolesti, tvrdi Branko Kolarić

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je kako je u posljednja 24 sata u Zagrebu evidentiran 161 novooboljeli. 

Epidemiolog i član Vladina stručnog tima Branko Kolarić naglasio je u emisiji "U Mreži prvog" da nam je jučerašnji dan s rekordnim brojem novooboljelih upozorenje.

"Mi smo se pred ljeto počeli ponašati kao da nema epidemije. Neće nas spasiti ako se pravimo da problem ne postoji. Imamo pandemiju i moramo se pridržavati propisanih mjera koje su jednostavne", rekao je i dodao: "Nikada nije bila riječ o tome hoće li se odjednom zaraziti pola stanovništva nego je stvar očuvanja kapaciteta zdravstvenog sustava. U trenutku kada bi bio veći broj zaraženih od broja kojem možemo pružiti intenzivnu njegu, to bi bio problem jer zdravstveni sustav bi kolabirao i to želimo spriječiti".

VIDEO Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati

"Pratimo situaciju već sedam mjeseci i u različitim periodima imamo različito ponašanje i prema tome donosimo određene mjere", rekao je ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut koji je istaknuo da je određen broj mjera u pripremi te kako će se o njima danas razgovarati. 

"Kad bi se dva, tri tjedna 60-70 posto ljudi pridržavalo tih mjera, značajno bi nam pao broj zaraženih", tvrdi Kolarić i dodaje: "Epidemija dugo traje, svi smo već iscrpljeni, ali negiranje toga samo će nam pogoršati incidenciju bolesti".

Osvrnuo se i na sezonu gripe rekavši kako to dodatno komplicira situaciju, ali da neće biti niti gripe, niti prehlade niti drugih respiratornih infekcija ako ćemo se pridržavati ovih jednostavnih mjera. 

Damir Trut rekao je da se ne razmišlja o "lockdownu", ali da ga se ne može isključiti. "Djelujemo kroz mjere i edukaciju stanovništva da do toga ne dođe. Nalazimo ravnotežu između zaštite stanovništva i toga da gospodarstvo funkcionira. Vjerujem da smo tu uspješni i da imamo dobre rezultate", rekao je.

Ključne riječi

Komentara 73

BA
balizg
08:41 09.10.2020.

Izbaciti iz javnog prijevoza svakog tko nema masku i širi svoj zadah iliti stručno aerosol drugima.

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
09:52 09.10.2020.

Capak: “Prema matematičkim modelima doći će do značajnog pada novooboljelih, znamo i kada” Izjava od 2.9.2020. 😂

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
09:18 09.10.2020.

na svu ovu muku, sad nam sudbinu kroji i jedan trut????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije