Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi francuski zakon

Turska bijesna zbog zakona o genocidu nad Armencima

Turska
AFP/PIXSELL
24.01.2012.
u 07:52

Francuski senat podržao je prijedlog zakona kojim je zabranjeno negirati da je Turska u Prvom svjetskom ratu počinila genocid nad Armencima

Turska je bijesna nakon što je francuski senat podržao prijedlog zakona kojim je nijekanje genocida koje su počinili Otomanski Turci nad Armencima u Prvom svjetskom ratu proglašeno zločinom.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je odluku francuske vlade "neodgovornom", javlja BBC, i zaprijetilo brzim sankcijama. Armenija tvrdi kako je milijun i pol ljudi ubijeno od 1915. do 1916. pri raskolu Otomanskog Carstva. Turska pak odbacuje izraz „genocid“ i tvrdi da je stvaran broj ubijenih Armenaca bio daleko manji.

Prijedlog zakona koji je francuski senat izglasovao sa 127 glasova za i 86 protiv prema proceduri bit će proslijeđen francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju čijim će potpisom postati pravovaljan.Prijedlog zakona Sarkozy bi trebao potpisati do kraja veljače.

Odluka Francuske da podrži ovakav zakon mogla bi izazvati ozbiljan raskol između dvije članice NATO-a.

– Francuska je otvorila crnu stranicu svoje povijesti – komentirao je na Twitteru odluku francuskog senata Volkan Bozkir, predsjednik turskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove. Turski veleposlanik u Francuskoj Tahsin Burcuoglu kratko je rekao da bi novi francuski zakon mogao izazvati "potpuno pucanje" odnosa dviju zemalja.

Iz izjave turskog ministarstva vanjskih poslova moglo se iščitati kako smatraju da su na odluku uvelike utjecali nadolazeći predsjednički izbori u Francuskoj jer, prema procjenama, u zemlji živi čak pola milijuna Armenaca.

Komentara 24

OB
-obrisani-
08:29 24.01.2012.

mentalac i tursku zato što ti je odvela čukun dedu u sepetu na \"školovanje\" a i onolike pobila po bosni i srbiji

OB
-obrisani-
08:35 24.01.2012.

mentalac šta je to bosna ??? 51% nekakve bosne i hercegovine koju ne priznaju hrvatski građani i u kojoj se samo muslimani nazivaju bošnjacima.....

OB
-obrisani-
08:15 24.01.2012.

Treba onda i Bosna tuziti Srbiju za genocid u 2,Svjetskom ratu,jer ako ubijes 10% stanovnistava i istjeras 30% to znaci da je postojala genocidna namjera.Isto kao i genocid u zadnjem ratu koji je priznat od medjunarodnog suda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije