Naslovnica Vijesti Svijet

Trump Putinu: Ne sudjelujte u pokolju u Idlibu

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je da će vratiti svaki pedalj Sirije uključujući i Idlib, unatoč Trumpovim prijetnjama.
05. rujna 2018. u 07:56 22 komentara 1524 prikaza
Idlib
Foto: Reuters/Pixsell

Dok sirijska vojska sa saveznicima, Rusijom i Iranom, priprema veliku ofenzivu na provinciju Idlib, zadnje uporište džihadističkih skupina koje su odbile položiti oružje i mirno reintegrirati tu provinciju, oglasio se američki predsjednik Donald Trump te preko Twittera upozorio sirijskog i ruskog predsjednika Bashara al-Assada i Vladimira Putina da ne idu u napad na Idlib.

zračni napad Rusija ponovno bombardira Idlib

“Rusi i Iranci napravili bi veliku humanitarnu grešku budu li dio te potencijalne ljudske tragedije“, poručio je Trump preko Twittera upozorivši da bi u napadima na Idlib bile “ubijene stotine tisuća ljudi”.

Novi izbjeglički val

Trump je uputio apel Rusiji i Iranu: “Ne dopustite da se to dogodi.“ Međutim, Trumpovo upozorenje nije naišlo na razumijevanje od strane Irana i Rusije čiji bombarderi već nekoliko dana žestoko bombardiraju položaje džihadista u provinciji Idlib.

burza Analiza Evo u što se isplatilo ulagati u 2018. godini

Već prije su njemačka kancelarka Angela Merkel i Jan Egeland, šef UN-ove humanitarne radne skupine za Siriju, upozoravali kako je Idlib sljedeća zona sirijske katastrofe te će postati “jedno ogromno područje raseljavanja” s obzirom na to da u toj provinciji, koja je 2010. imala 180 tisuća stanovnika, danas ima njih više od 3,5 milijuna, od čega je između 80 do 100 tisuća džihadista, a između 10 i 20 tisuća od njih su borci Hajat Tahrir al-Šama, bivše Nusra fronte, ogranka Al-Qa’ide u Siriji. Te terorističke skupine, nakon što su odbile sve turske zahtjeve da polože oružje i Erdoğan je kvalificirao kao teroriste koje treba uništiti. U petak 7. rujna summit je o Siriji na kojem će sudjelovati Rusija i Iran na strani vlade Bashara al-Assada i Turska, kao zaštitnik pobunjenika te Francuska i Njemačka. Tu bi trebali odlučiti o sudbini Idliba.

'kanibalistička reforma' Rusi prosvjeduju protiv mirovinske reforme unatoč Putinovim ustupcima

Posljednje uporište

Provincija Idlib u sjeverozapadnoj Siriji posljednji je veliki teritorij na kojem i dalje vladaju džihadisti. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je da će vratiti svaki okupirani pedalj Sirije, uključujući i Idlib bez obzira na Trumpove prijetnje.

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • Deleted user:

    U ovom trenutku 29 milijuna ljudi gladuje u Jemenu, njihove gradove razaraju sa Američkim bombama. Oko 50 djece je ubijeno iz osvetničkog napada prošli mjesec kada su autobusom krenuli iz grada koji je bombardirala S. A. Trump o tome šuti, ... prikaži još! nema nikakvih prijetnji, novine šute.

  • Stric_Jura:

    treba prvo pobrojati mrtve u Iraku, AFganistanu i Libiji i primiti koju tisućicu izbjeglica u SAD, a onda docirati drugima... a vi koji ridate nad džihadistima i njihovim pravima, rješavaju ih među ostalim muslimani (Sirija i Iran jesu većinski muslimanske ... prikaži još! zemlje), tako da, sprem'te rupčiće....

  • Max65:

    Pitam se dali bi Americki legitimno izabrani predsjednik ,da mu neki pobunjenici okupiraju npr. Floridu pitao Assada ili Putina dali smije krenuti u vojnu akciju oslobadanja svog teritorija.