Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAMJENA DO IZBORA

Zamjenik Matije Posavca: Šokiralo me ovo, nisam očekivao ovakav rasplet

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/3
11.09.2021.
u 12:15

Zamjenik međimurskog župana kaže da će Županija normalno funkcionirati. Veli da će je voditi do izbora.

Tijekom noći u USKOK-u je provedeno ispitivanje međimurskog župana Matije Posavca koji je, kako nam je potvrđeno, priznao počinjenje kaznenog djela i potom podnio ostavku na mjesto župana. Nakon toga USKOK nije našao razloga da se za Posavca predloži istražni zatvor.

Nakon Posavčene ostavke Međimursku županiju vodit će njegov zamjenik Josip Grivec (HSLS). Rođen je 18. veljače 1957. u Donjem Vidovcu. Završio je srednju tehničku školu i radio u Građevinskom kombinatu Međimurje na različitim poslovima. Član je HSLS-a od 1990. Bio je načelnik općine Donji Vidovec u čak šest mandata.

Zamjenik međimurskog župana kaže da će Županija normalno funkcionirati. Veli da će je voditi do izbora.

- Iznenadilo me sve ovo i još ne vjerujem. Vidio sam Matiju jučer kratko u hodniku Županije, rekao sam mu nek'  se drži, da bude sve dobro. Rekao je da se uskoro vidimo, bio je u šoku. Svi smo u šoku bili, kako ne bi bio on - kaže Grivec.

Ispred Međimurske županije Grivec se medijima i osobno obratio.

- Županija funkcionira normalno i tako će i nastavljati. Nisam se čuo s Posavcem - kazao je Grivec na početku. Na pitanje može li vjerovati da je Posavec to učinio, kazao je kako nije uvjeren u to, ali da ne bi komentirao. 

Što se tiče izbora, kazao je kako će ih vjerojatno Vlada brzo raspisati, no o roku je kazao da ga ne zna. 

- Nitko nije očekivao ovakav rasplet, pretpostavljam da postoje neki rokovi, ali to sad nije stvar nas nego stvar Vlade -  kazao je Grivec i na pitanje je li ga sve ovo šokiralo, odgovorio je potvrdno. 

Nije htio odgovarati na konkretna pitanja o bivšem županu Posavcu, samo je kratko rekao da mu je žao te da će županija funkcionirati normalno. 

Posavec je sinoć oko 20 sati dovezen u USKOK gdje je ispitan zbog sumnji da je uzeo 10.000 kuna mita od Josipa Kobala kako bi mu omogućio da ostane na funkciji u Upravnom vijeću Županijske uprave za ceste. Kobalu je mandat istjecao 28. srpnja 2021., a sumnja se da su se Posavec i Kobal to dogovarali između 6. svibnja i 9. srpnja. Također se sumnjiči i da je nezakonito zaposlio dvije radnice. Nakon što je Posavec dobio spomenutih 10.000 kuna, poduzeo je radnje koje su dovele do toga da je Kobal imenovan u Upravno vijeće. Posavec je očito neko vrijeme bio pod tajnim mjerama, tajno praćen i prisluškivan pa ga se sumnjiči i da je tijekom ožujka i travnja od Milorada Novkovića, pročelnika Upravnog odjela za opću upravu i imovinske poslove, koji se sumnjiči da je sistematizirao radna mjesta, raspisao javni natječaj, te dao pitanja na testu Teni Č. i Jagodi M., nakon čega ih je zaposlio. I Novković je jučer ispitan u USKOK-u, baš kao i Josip Kobal. Kobal, kao i sada Posavec, također je pušten da se brani sa slobode. 

Podsjetimo, jučer ujutro oko šest sati u kući župana Posavca u Čakovcu počela je pretraga. Njegov otac, koji živi u kući pored, bio je vidno šokiran.

- Upozoravao sam ga, znao sam da je politika prljav posao. Govorio je: “Sve je u redu, tata, ne brini se.” Sad mi ovo nije jasno. Je li to neka igra, namještaljka? Mislim da jest. On je predobar i pošten – u šoku nam je jučer govorio poduzetnik Ivan Posavec. 

Komentara 23

ST
strahimir
13:38 11.09.2021.

Šokirana je hrvatska javnost kako je kriminalac brzo izašao iz pritvora. Oko Posavca vrti ve velika leva mafija, neki su teški i milijarde. Ti i takvi su pritisnuli Posavca da sve prizna da se ne počne odmatati klupko organiziranog kriminal.

FR
franc251
11:45 11.09.2021.

Zanimljivo kako se gura teza: "Uhvaćen je za mito od samo 10.000,00kn". Kolka su onda bila mita a koja mu nisu otkrivena? Ako je uzeo 10k mogao je i 100k ili više.

VA
valerijan
20:44 11.09.2021.

Ovaj glumata da je šokiran a dobro zna da tako funkcionira ta koruptivna organizacija u kojoj je i sam uključen, a trebao bi u najmanju ruku biti ispitan kao osumnjičenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije