Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Teške bitke HDZ-a: Neke od tradicionalnih utvrda sada su pod upitnikom

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
13.05.2021.
u 16:59

Bilo bi čudo da HDZ ponovi rezultat iz 2017. kad je uspio osvojiti čak dvanaest županija

Osvajanje što većeg broja županija do sada je uvijek bilo rezervirano za HDZ i nema sumnje da će tako biti i na predstojećim lokalnim izborima. Međutim, veliko je pitanje hoće li ponoviti rezultat otprije četiri godine kada je HDZ-u “pripalo” dvanaest županija, a gotovo se nemogućim čini da bi taj rezultat vladajuća stranka mogla i “podebljati”. Trenutačno se vodi nekoliko ključnih županijskih bitaka, a za čiji će epilog trebati pričekati drugi krug izbora.

Kao prvo, zbog odlaska Ive Žinića iz stranke nakon trideset godina i njegove kandidature kao nezavisnog kandidata HDZ i njihov kandidat Ivan Celić imaju velikih problema za zadržavanje Sisačko-moslavačke županije, a u kojoj paralelno birači teško da mogu biti zadovoljni i obnovom nakon razornog potresa koji je pogodio taj kraj. Još veći problem HDZ ima u Lici gdje favorit nije njihov kandidat Ernest Petry, već bivši HDZ-ovac, aktualni župan Darko Milinović, a koji je nakon odlaska iz HDZ-a osnovao stranku LiPO i u nju privukao velik broj članstva svoje bivše stranke.

Jelić i Petrina na Pauka

Dalmacija je posebna priča s dvije ključne bitke. Prva je ona za Splitsko-dalmatinsku županiju u kojoj na HDZ-ova Blaženka Bobana koji želi obraniti mandat ide više ozbiljnih kandidata među kojima i SDP-ov bivši potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić, kandidat Koalicije ZA Ante Pranić, te Mostov Ivica Kukavica. Svi dobri poznavatelji situacije kažu da će drugog kruga sigurno biti, a onda je, dodaju, sve moguće pogotovo ako se poklopi da u drugi krug u Splitu uđe kandidat Centra Ivica Puljak naspram HDZ-ovu Vici Mihanoviću, što bi moglo dovesti do dodatne mobilizacije birača kontra HDZ-a i na razini županije.

U Šibensko-kninskoj županiji također se očekuju dva kruga izbora, a u “finalu” bitka favorita i aktualnog HDZ-ova župana Gorana Pauka i aktualnog gradonačelnika Knina Marka Jelića koji ima potporu načelnika Primoštena Stipe Petrine. I koji, kažu upućeni, nije bez šanse, pogotovo ako na svoju stranu dobije glasove Srba.

Da su i Boban i Pauk u nezgodnoj situaciji, slaže se i politička analitičarka Ankica Mamić.

Foto: GRAFIKA

– Župan Boban izgubio je sigurnu poziciju i Ante Pranić mu jest najveća prijetnja, ali i sama činjenica da ljudi možda traže promjenu, što se vidi i na primjeru Splita. Što se tiče Šibensko-kninske županije, birači srpske nacionalne manjine igraju veliku ulogu, a kako je trenutačno HDZ u koaliciji sa SDSS-om, njihove će glasove teško dobiti kandidat mimo HDZ-a – drži Mamić.

Zmajlović nada SDP-a

Velika bitka vodi se i Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje se HDZ-ov kandidat bori s disidentom Josipom Dabrom kojeg podupire Domovinski pokret, a kojemu ankete predviđaju ulazak u drugi krug s favoritom, Damirom Dekanićem iz HDZ-a. Gubitak te županije bio bi veliki udarac za HDZ pogotovo ako bi se dogodilo i da HDZ-ov kandidat Nikola Mažar ne uspije “vratiti” Vukovar bez kojeg je HDZ ostao kada je Ivan Penava napustio stranku.

– Gubitak Vukovarsko-srijemske županije otežao bi HDZ-u proglašenje pobjede. Bio bi im to najveći udarac, ako se dogodi. Koliko im je stalo da izbjegnu takav scenarij, vidi se i po kampanji i činjenici da u Vukovarsko-srijemsku županiji dolazi za potrebe kampanje čak i ministar financija Zdravko Marić – kaže Mamić.

S druge strane, SDP se nema čemu nadati kada su u pitanju županije. Želja im je i glavni cilj zadržati svoje dvije županije koje već imaju, a to su Primorsko-goranska županija gdje je njihov kandidat Zlatko Komadina favorit te Zagorsku županiju na čelu sa županom Željkom Kolarom.

U SDP-u su se nadali i da bi na predstojećim lokalnim izborima mogli osvojiti još barem jednu županiju, no svi izvori iz te stranke kažu kako je nerealno očekivati da to bude Međimurska županija, a što su gajili kao želju dok se još smatralo kako će se aktualni župan Matija Posavec kandidirati za gradonačelnika Čakovca, a ne ponovno za župana.

 

Burno sučeljavanje - Tomašević zaprijetio Filipoviću tužbom, Škoro prozvao HDZ, a Klisović gradsku upravu

Komentara 34

Avatar } Osvetnik Ernesta Fulira {
} Osvetnik Ernesta Fulira {
17:11 13.05.2021.

Jedino što je bitno na ovim izborima jest da će SDP doživjeti svoj konačni smrtni hropac i izumrijeti zauvijek. Jedina nelegitimna stranka u RH se konačno i definitivno gasi.

Avatar Zzzz
Zzzz
17:28 13.05.2021.

HDZ je potpuno zapostavio Dalmaciju i Slavoniju, dok istovremeno ogromne novce ulažu u Rijeku i Istru. HDZ je izgradio novu bolnicu u Rijeci za 800 milijuna kuna, samo 100 kilometara dalje izgradili su još jednu novu bolnicu u Puli za 600 milijuna kuna, s druge strane potpuno su zapostavili Splitski KBC - druga bolnica po važnosti u Hrvatskoj u kojoj godišnje gravitira milijun Dalmatinaca, plus pacijenti iz susjedne BiH, te brojni turisti. HDZ je također dao stotine milijuna kuna za opljačkana i propala brodogradilišta u Puli i Rijeci, zatim je dao stotine miljuna kuna za Istarski ipsilon i novi tunel Učka koji uopće nije potreban, dok se istovremeno Dalmacija davi u prometnim čepovima već dva destljeća, da apsurd bude veći 50% ukupnog hrvatskog turizma ostvaruje upravo Dalmacija. HDZ je također dao stotine miljuna kuna za ceste u Rijeci, te su pripremili još stotine milijuna kuna za novu željezničku prugu do Rijeke, čak je i nogometni savez (HDZ) doveo reprezentaciju čak 16 puta u Rijeku, i još 4 puta u Istru, dok je reprezentacija u milijunskoj Dalmaciji igrala tek 13 puta i gotovo sve te utakmice su odigrane još za vrijeme Tuđmana! HDZ je dakle izdajnička stranka koja potpuno uništava one krajeve koji žive hrvatstvo, dok istovremeno megalomanski zadužuju državu i ulažu ogroman novac u one krajeve gdje zabranjuju Thompsona, referendume, gdje gradonačelnici pjevaju Bandiera Rosa, gdje obnavljaju Titov brod i petokraku.

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
17:18 13.05.2021.

Možemo postaje glavna lijeva stranka. SDP nestaje s političke scene kao HSLS...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije