Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tečaj lagano otklizao ispod 7,4 kune za euro, Trump krenuo u rat protiv slabe europske valute

Nema puno nepoznanica u vezi s politikom Hrvatske narodne banke koja je posvećena uvođenju eura pa je i stabilnost tečaja domaće valute jedan od njezinih prioriteta
26. lipnja 2019. u 06:00 3 komentara 1482 prikaza
Guverner HNB-a Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Početak tjedna obilježava lagano spuštanje tečaja kune ispod psihološke granice od 7,4 na 7,398 kuna za jedan euro što je uobičajeno za ljeto i turističku sezonu kad dolazi do znatnijeg priljeva eura na tržište. Kuna je ove godine doista minimalno oscilirala između 7,4 i 7,43 što je već i jedna od konstanti domaće monetarne politike.

Euro eurobarometar Euro želi 49 posto Hrvata, protiv 47 posto

– Lagani pad tečaja može se očekivati i u tjednu pred nama pri čemu kuna podršku pronalazi u početku sezone godišnjih odmora. Iako kao donju granicu tržišnog trgovanja vidimo 7,37 kuna za euro, u slučaju izraženijih pritisaka ili volatilnosti HNB bi mogao biti aktivan u otkupu deviza od poslovnih banaka – navode analitičari RBA.

Posljednje tri i pol godine HNB je intervenirao isključivo otkupom deviza od banaka pa su i međunarodne pričuve dogurale do 18,5 milijardi eura te su u pet i pol godina narasle za 6 milijardi eura. Bez tih intervencija danas bi se euro možda mijenjao i za 7 kuna, a takav scenarij nitko ne želi vidjeti jer bi on značio velike gubitke za izvoznike i turizam. Nema puno nepoznanica oko domaće monetarne politike i politike središnje banke koja je posvećena uvođenju eura pa je i stabilnost tečaja domaće valute jedan od njezinih prioriteta. Savjet HNB-a je sa zadnje sjednice u lipnju poručio da će nastaviti s monetarnom politikom koju obilježava visoka likvidnost domaćeg financijskog tržišta što za posljedicu ima i smanjenje troškova financiranja države.

Novac rijetka valuta Euro bi mogao zamijeniti kunu kad joj bude trideset godina

Zanimljivija retorika odvija se izvan naših granica. Kao reakcija na očekivano smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke prošli tjedan došlo je do kolebanja tečaja eura i dolara. Američki predsjednik D. Trump očekivao je slabiji dolar u odnosu na euro, a kako su stvari krenule mimo njegovih planova, američki je predsjednik optužio europskog guvernera da svojom politikom namjerno slabi euro prema dolaru kako bi pomogao europsku ekonomiju.

Inače, Mario Draghi ostat će na mjestu šefa ECB-a do kraja listopada, do kad eurozona treba izabrati novog guvernera. Budući da se ta važna kadrovska promjena poklopila s izborima za Europski parlament, ime budućeg guvernera Europske središnje banke ovisit će i o sastavu Europske komisije te kome će pripasti šefovska pozicija. Ne prikupi li njemački spitzenkandidat Manfred Weber većinu za mjesto šefa Komisije, moguće je da će Njemačkoj pripasti guvernersko mjesto u Frankfurtu.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • tratincica68:

    Jadna nam majka kad ga uvedu.

  • tečajeura:

    Čini se da je Vujčićev otkup eura od banaka upalio. Prema onome kako navodi: https://tecajni-kalkulator.com , izgleda da sutra očekujemo malo veći skok. Vidjet ćemo koliko će to trajati :-)