Naslovnica Vijesti Hrvatska

Euro želi 49 posto Hrvata, protiv 47 posto

Među onima koji se slažu s uvođenjem eura u Hrvatskoj više je onih koji to žele “nakon određenog vremena” nego onih koji to žele “što je prije moguće”.
08. lipnja 2019. u 00:30 19 komentara 376 prikaza
Euro
Foto: Reuters

U Hrvatskoj se 49 posto građana izjašnjava u korist uvođenja eura kao jedinstvene valute umjesto kune, pokazuje novi Eurobarometar, istraživanje javnog mnijenja provedeno u svim državama članicama Europske unije koje još nisu uvele euro.

Direktor Ton Roos pokazuje nove novčanice od 100 i 200 eura europska središnja banka: Nove novčanice od 100 i 200 eura sviđat će se i veganima

Protiv se izjasnilo 47 posto, a 4 posto ispitanika nije znalo odgovoriti, čime se Hrvatska, uz Mađarsku (66 % za) i Rumunjsku (61% za), ipak svrstava u države u kojima većina građana želi uvesti euro. Većina koja se tome protivi zabilježena je u Češkoj i Švedskoj (po 60 %), Poljskoj (51 %) i Bugarskoj (48 %).

Novac rijetka valuta Euro bi mogao zamijeniti kunu kad joj bude trideset godina

Ipak, 57 posto Hrvata slaže se s jednom od potpitanja u anketi i smatra da će uvođenje eura značiti gubitak dijela indetiteta Hrvatske. Samo 24 posto Hrvata smatra da je Hrvatska spremna uvesti euro, što je ipak u skladu s prosjekom u svih sedam država članica EU izvan eurozone. Među onima koji se slažu s uvođenjem eura u Hrvatskoj više je onih koji to žele “nakon određenog vremena” nego onih koji to žele “što je prije moguće”. 

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

  • Rosstin:

    Hebo euro, zadržimo neovisnost i svoju valutu, živjela Hrvatska fuj europa

  • ivica gracin:

    Mi kao nacija nestajemo tko sto pita hrvate...nitko nista... mi se ne smijemo vise ni zvati svojim imenom..mi nismo hrvati ...mi smo kako vele kgk i plenkovic i politkomesar pupavac građani republike hrvatske....mi nismo zagrepcani mi smo građani grada zgreba...mi ... prikaži još! smo u biti građani grada dugog sela .. Sa eurom cemo bitit u jos nepovoljnijem polozaju jer mi nista ne proizvodimo mi sve uvozimo a vec odavno smo uvezli kriminal korupciju rasprodaju banaka imovine itd

  • BuddhaZG:

    Gdje se provodila ta anketa ? U HNB-u i Plenkovićevoj vladi.. Laž !