Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Svjetski trendovi u visokom obrazovanju

Libertas
23.05.2024.
u 10:18

Visoko obrazovanje mijenja se i razvija. Koliko kao sektor postavlja trendove toliko se i prilagođava potrebama tržišta rada i gospodarskim trendovima. Trendovi utječu na uspostavu, provedbu nastavnog programa i na samo iskustvo studiranja. Sveučilište Libertas kao prva privatna visokoobrazovna institucija sa statusom privatnog sveučilišta u Hrvatskoj postavlja a i prati trendove koji utječu na akademsku izvrsnost a studentima omogućava kvalitetnu pripremu za razvoj karijere.

Tržište rada je globalizirano a obrazovanje međunarodno

U dinamičnom poslovnom, političkom i znanstvenom okruženju današnjice, visoko obrazovanje se usklađuje s potrebama tržišta rada. Pojava “nove ekonomije” i ekspanzija novih sektora utjecale su i na preferencije budućih studenata pri samom odabiru studija. Tradicionalno snažni i bitni studijski programi danas su orijentirani suvremenim i budućim tokovima. Studijski programi Sveučilišta Libertas orijentirani su pripremi studenata za rad u međunarodnim sektorima.

Hibridni modeli provedbe nastave i fleksibilnost

Suvremeni način života i tehnologija determiniraju način studiranja. Sve je veća upotreba tehnologije kao podrške u nastavnom procesu ali i upoznavanja s tehnologijama kao dio praktičnog dijela nastave koji je svakako koristan u budućem radu. Također tehnologija omogućava i lakšu dostupnost materijala te primjenu interaktivnih alata. Sama nastava je prilagođena studentima koji rade uz studij: komunikacija s profesorima olakšana je tehnološkim rješenjima, a rasporedi su prilagodljivi načinu rada i života.

Pristupačnost obrazovanja

Studiranje može biti i financijski zahtjevno, međutim trendovi u svijetu pokazuju kako je visoko obrazovanje sve dostupnije. U Hrvatskoj postoji nekoliko modela sufinanciranja visokog obrazovanja, podrške najuspješnijim studentima, stipendiranja… Sveučilište Libertas primjenjuje individualiziran model plaćanja školarine prema dosadašnjem uspjehu studenta a nudi i izdašan stipendijski fond.

Razvoj karijere tijekom studija

Studiranje uz rad nije neobično, čak je poželjno. Studenti koji studiraju uz rad ranije stječu realno iskustvo sektora i područja koje studiraju te otvaraju vrata nizu mogućnosti napretka u karijeri već pri završetku samog studija. Sveučilište Libertas na svim studijskim programima ostvaruje suradnju s realnim sektorom te kroz partnerske programe omogućava studentima zapošljavanje ili praksu.

Organizacije za usmjeravanje studenata tijekom studija

Studirati danas znači imati stručnu podršku u karijernom usmjeravanju tijekom samog studija. Primjer takve interne organizacije je Centar za karijere Sveučilišta Libertas. To je organizacijska jedinica sačinjena od stručnjaka i profesora koji u koordinaciji sa studentima i njihovim roditeljima individualno rade na razvoju karijere svakog studenta.

Interdisciplinarnost

Studijski programi kolegijima su diverzificirani i mješoviti što je pogotovo bitno pri zapošljavanju u novim tvrtkama i rastućim sektorima. Kolegiji koji su tematski udaljeni danas nude i međusobnu povezanost. Primjerice, na Sveučilištu Libertas studijski program Fizioterapija ne samo da studente educira o provedbi fizioterapijske prakse već ih educira o upravljanju vlastitim poslom ili upravljanju u većim poslovnim organizacijama iz područja fizioterapije. Ovo je samo jedan primjer širokog i interdisciplinarnog pristupa razvoja nastavnog programa koji se može prepoznati u bilo kojem studijskom programu.

Održivost i ekologija

Kompleksan problem klimatskih promjena i sve veća urgentna orijentacija kompanija ekološkom pristupu poslovanju i održivom načinu poslovanja stavila je pred vodeće obrazovne institucije zadatak da implementiraju specifične kolegije i studijske programe iz navedenog područja. Svečilište Libertas, jedno od rijetkih u regiji, nudi kolegije i studijske programe koji prate ovaj svjetski trend (primjerice poslijediplomski studij Poslovna ekonomija i održivi razvoj).

Inovativnost i poduzetništvo

Dinamika današnjeg poslovanja je intenzivnija nego što je bila prije deset, dvadeset i trideset godina. Sve više poslodavaca zahtijeva poduzetnički “karakter” kod novih kadrova a studenti sve više prepoznaju mogućnosti pokretanja vlastitog posla ili ulaska u startup ekosustav. Zato kolegiji različitih studijskih programa potiču studente na kreativno razmišljanje, rješavanje problema, prepoznavanje prilika i opasnosti te razvoju vještina potrebnih u svakodnevnom poslovanju realne ekonomije.

Podrška institucije i akademska zajednica

Fakultet nije više samo akademska organizacija već i zajednica u širem smislu. Studenti na našem sveučilištu nisu samo pasivni sudionici, već aktivni članovi zajednice kojoj je zadatak pozitivno utjecati na njihov razvoj ali i zajednica koja vjeruje da svaki student pozitivno utječe i na nju samu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije