Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obama ipak vodi

Sve karte na Ohio - Romney je nakon debate uprskao...

američki izbori,barack obama,mitt romney (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/8
04.11.2012.
u 22:00

Mittu Romneyu mora se priznati da je unio strast u izbore koji su mirisali dosadno

– Romney je imao najbolji trenutak nakon prve debate i da su tada bili izbori, on bi lako pobijedio. U druge dvije debate potvrdilo se da je Romney nepostojan i najdvoličniji kandidat u povijesti izbora za američkog predsjednika. On će sigurno izgubiti, poručio je samo dva dana prije američkih predsjedničkih izbora Charles M. Blow, kolumnist New York Timesa. Njegova tvrdnja zapravo najbolje oslikava kako političari u Americi lako stječu i gube simpatije.

Izborna kampanja bila je duga. Godinu dana bilo je to najvažnije američko političko pitanje, ne samo zbog žestoke borbe među republikancima, koja je potrajala mjesecima dok nisu izabrali Mitta Romneya za predsjedničkog kandidata, nego i zbog straha demokratskog bloka da njihov favorit Obama neće lako pobijediti. Nije pretjerano zaključiti da su izborne predstave, poruke, spotovi i prepucavanja svima dosadili i da je društvena i politička scena zasićena brojnim nastupima i govorima obaju kandidata te će svi odahnuti kad se sutra navečer zatvore birališta.

>> Sedam ključnih država - ove će države odlučiti novog predsjednika

>> Obama ili Romney? The Economist: Glasujte za Obamu!

Završne poruke

Barack Obama u nedjelju je bio na Floridi i pozvao svoje pristaše da sutra na izborima za predsjednika Amerike zaokruže njegovo ime. Nije mu bilo lako u ovoj neodlučnoj državi ni 2008. kada je McCaina tijesno dobio 51:49 %. I u drugim, tzv. swing državama je jako tijesno, pa je svaka poruka posljednjeg dana kampanje jako važna. Obama je zaigrao na sve svoje karte.

– Amerika je snažnija ako svaki njezin građanin ima zdravstveno osiguranje. To ću ostvariti dobijem li šansu za nastavak rada u Ovalnom uredu. Završio sam rat u Iraku i naredio ubojstvo Bin Ladena, poručio je Obama. Ukoliko pobijedi, svakako može zahvaliti Billu Clintonu koji se snažno zauzeo za demokratskog kandidata i u kritičnim mu trenucima - nakon prve tv debate u kojoj ga je Romney pomeo -spašavao kampanju. Romneyeve posljednje poruke bile su pak izravni napad na Obamu.

– Republikanci su unijeli strast u ovu kampanju jer je sve oko Obame već poznato i dosadno. Obama je bio u pravu kad je rekao da se teško može Washington promijeniti iznutra pa ćemo mi sve učiniti da ga on što prije napusti. On promiče jaku administraciju, a mi želimo snažno gospodarstvo i radno mjesto za svakog dvanaestog radnika u zemlji koji je trenutačno nezaposlen. Mi smo već zaboravili što znači oporavak Amerike – poručio je Mitt Romney u Koloradu.

Danas je Mitt Romney u Floridi, Virginiji, New Hampshireu i Ohiju, a u izbornoj noći bit će u Bostonu. Ankete pokazuju blagu Obaminu prednost u ključnim državama, posebno u Ohiju. Poznato je da ni jedan republikanski kandidat nije osvojio Bijelu kuću bez pobjede u toj državi.

Clinton pomaže

Obama je jučer bio i u Wisconsinu, Iowi i Virginiji, a danas će završiti predizbornu kampanju u Iowi i Ohiju, jednoj od najvažnijih država koja će odlučiti o pobjedniku. Sutra ujutro doputovat će u Chicago gdje će dočekati zatvaranje birališta i prve izborne rezultate. Obami će se na zadnjim izbornim skupovima pridružiti Bruce Springsteen i Jay Z, dok Romneyu zadnjih dana kampanje snažno pomaže Rudy Guliani, bivši gradonačelnik New Yorka. Uz njega je Condoleezza Rice, glazbenik Kid Rock i golferska zvijezda Jack Nicklaus. Za Obamu neumorno lobira Bill Clinton koji je privukao glasače u Pennsylvaniji.

Komentara 12

Avatar puky
puky
06:40 05.11.2012.

... niš' nije Romney uprskao i on je slijedeći predsjednik nama prijateljskih USA ... barak obama je povijest a za Amere i vrlo ružna ... strava ...

UK
UKUSA
07:03 05.11.2012.

Imamo mi Hrvati svoje prioritete ...samo vi forsirajte ovaj cirkus na nas Hrvate i Slavene....

RO
rokas
06:35 05.11.2012.

Jadan onaj koji misli da su uopće izbori u tijeku, "izbori" već da...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije