Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKI DOKUMENTARCI

Sutra u Premiumu: Što je UDBA učinila s balzamiranim srcem Alojzija Stepinca

stepinac
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
21.12.2015.
u 16:01

Svojom je mučeničkom smrću platio cijenu kojom se jedan politički sustav odlučio obračunati sa svojim neistomišljenicima

Blaženi Alojzije Stepinac (Krašić, 1898. – Krašić, 1960.) Zagrebački nadbiskup i kardinal, zasigurno najpoznatiji i najštovaniji velikan Crkve u Hrvata, simbol stradanja i mučeništva zbog vjere u vrijeme Titove Jugoslavije i komunizma. Zbog njegove iznimne pobožnosti, zauzimanja za dobrobit čovjeka, pravednost i istinu te patnje koju je podnio za katoličku vjeru i odanost Katoličkoj crkvi, papa Ivan Pavao II. osobno ga je proglasio blaženim 1998. u Mariji Bistrici, pred mnoštvom od pola milijuna vjernika.

Stepinac je uzor, uzdanica i nada hrvatskih katolika, koji mu se od dana njegove mučeničke smrti utječu brojnim molitvama i zagovorima. Katoličku crkvu u Hrvatskoj obilježilo je Stepinčevo mučeništvo, pa s ponosom nosi naziv "Stepinčeva Crkva", ostajući vjerna baštini kardinala Stepinca, koji je svoj život položio zbog vjere i ljubavi prema domovini.

Svojom je mučeničkom smrću platio cijenu kojom se jedan politički sustav odlučio obračunati sa svojim neistomišljenicima.

O njegovu progonu, uhićenju, montiranom procesu i zatvorskoj kazni te trovanju govori dokumentarni film iz Večernjakova ciklusa dokumentaraca: Alojzije Stepinac – ubojstvo mučenika, koji objavljujemo sutra 22. prosinca u Premiumu Večernjeg lista

>>Pogledajte film koji otkriva tajnu o petoj koloni: Koliko je KOS-ovaca stvarno bilo, tko je sve radio za Udbu i KOS

Foto: Večernji list/CPD

Komentara 21

BO
Bogodol
18:28 21.12.2015.

Žalosno da zločinac Josip Broz koji je progonio Blaženog Alojzija i odgovoran za 100-ine tisuća pobijenih Hrvata, ima TRG, a Stepinac nema (neka me netko ispravi ako nisam u pravu), to samo govori kakva je klima i tko je na vlasti.

HR
hromcan
19:54 21.12.2015.

rabo ti misli i radi što ti srce želi ali Hrvatska je većinski RIMOKATOLIĆKA zemlja ,a ti ako hoćeš kod praoslavaca odi u SRBIJU.

Avatar juricamesko
juricamesko
17:58 21.12.2015.

KPJ osudila je blaženog Stepinca na smrt jer nije htio pokleknuti pred zahtjevima partije.osudu je provela KPH čija je slijednica Sdp a za takav zločin još nitko nije odgovarao.zločinac Tito je jamčio da se Stepinac neće vratiti živ a drugovii zločincu Titu još nižu hvalospjeve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije