Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemiri

Sukobi u Egiptu uoči prosvjeda zbog dekreta predsjednika Mursija

egipat (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
27.11.2012.
u 11:35

Oporba očekuje da će na prosvjed sazvan nakon što je predsjednik Mohamed Mursi donio dekret kojim propisuje da njegove odluke ne može dovoditi u pitanje ni jedno državno tijelo, uključujući i sudstvo, doći oko milijun ljudi.

Situacija u glavnom gradu Egipta Kairu izuzetno je napeta pa većina Egipćana strahuje od prosvjeda na koji je pozvalo 35 političkih stranaka i stotine udruga, a na kojem su se već rano ujutro dogodili sukobi između snaga sigurnosti i demonstranata koji su krenuli prema trgu Tahrir.

Oporba očekuje da će na prosvjed sazvan nakon što je predsjednik Mohamed Mursi donio dekret kojim propisuje da njegove odluke ne može dovoditi u pitanje ni jedno državno tijelo, uključujući i sudstvo, doći oko milijun ljudi.

Jučer su pak pokopana dvojica Egipćana koja su poginula u nemirima, jedan pripadnik oporbe, a drugi Muslimanske braće. Zbog mogućih sukoba na ulicama Muslimanska braća i salafiti otkazali su današnji prosvjed u znak podrške predsjedniku Mursiju. Analitičari u Egiptu strahuju od izbijanja građanskog rata jer toliko su različite ideologije i stavovi oporbe koju predstavljaju liberali i ljevičari te vladajuće koalicije predvođene Muslimanskom braćom i salafitima da jednostavno ne mogu naći zajednički jezik te se dogovoriti.

Bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju i jedan od vođa oporbe Mohamed el-Baradej pozvao je vojsku da opet izađe na ulice i da vrati mir i stabilnost jer strahuje od mogućeg atentata koji bi islamisti izveli protiv njih. Zastupnik u egipatskom parlamentu, liberal Abul Al-Ez Hariri optužio je pristaše Muslimanske braće da su ga pokušali ubiti u Aleksandriji.

– Dok sam se automobilom vozio sa svojom suprugom, mačevima su me napali pripadnici Muslimanske braće i salafiti te mi razbili auto. Samo me sreća spasila od sigurne smrti – kazao je liberal Abul Al-Ez Hariri.

>>Egipatska oporba optužuje: Mursi se proglašava 'novim faraonom'

Komentara 12

OB
-obrisani-
13:53 27.11.2012.

sad mi je jasno miha kopti su tvoj problem a mozda i vise od toga ali nisu 90% egipcana

OB
-obrisani-
13:58 27.11.2012.

miha kopti ce imati vise prava nego sto su imali pod muabarakom u to vjerujem samo ako kopti ne zele da ovu vladu sprijece na zadatku a tek su vise od 2-3 mjeseca ovaj mursi je uradio vise nego mubarakk za citavo vrijeme za narod kopti su zivjeli sa smjecem bacajuci kroz prozor..a mursi je slao i vojsku na granici da se sa muslimanima sukobi, ali ...ali izraelu kaze na licu sta je..i kakav je libija ,tunis i egipat zasluzuju biti postovani i nitko nema pravo da rusi sto je postignuto revolucijom i krlvlju

OB
-obrisani-
11:55 27.11.2012.

da je Morsi sada dobro savjetan ,pozvao bi svoje podrzaoce na prosvjed, vijerujem da bi se onda videlo da oni koji sada prosvjeduju su manjina, naravno to je mnogima diskutabilno, ali nemojte zaboraviti manjina je i vladala 30 godina ovoa ovo sigurno nije samo politika unutar egipta ,tu su umjesani i oni koji egiptu ne zele oporavak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije