Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAHUJU OD VIRUSA

Štrajk glađu u Bilicama? Zatvorenici očajni: 'Prepušteni smo milosti Božjoj'

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/3
26.03.2020.
u 11:19

Splitska odvjetnica Doris Košta nedavno je pokrenula medijsku inicijativu te je u pismu Vladi, Stožeru, Ministarstvu i Upravi za zatvorski sustav tražila bolje mjere zaštite zatvorenika.

Dio zatvorenika u splitskom zatvoru na Bilicama započeo je štrajk glađu. Naime, smatraju kako ne postoji adekvatna zaštita pritvorenika, pravosudnih policajaca i osoblja te su zabrinuti kako bi epidemija koronavirusa mogla prodrijeti u zatvor.

Još uvijek nije poznat broj štrajkaša, a Županijski sud u Splitu nema nikakve dojave o tome događaju, isto kao ni Ministarstvo pravosuđa. 

Jučer je, navodno, oko 17 posto zatvorenika odbilo ručak, ali još je rano govoriti o bilo kakvom štrajku glađu jer se to događalo i prije, piše Slobodna Dalmacija

Splitska odvjetnica Doris Košta nedavno je pokrenula medijsku inicijativu te je u pismu Vladi, Stožeru, Ministarstvu i Upravi za zatvorski sustav tražila bolje mjere zaštite zatvorenika. 

Predložila je da se istražni zatvor ukine ili da se zamijeni blažim mjerama opreza, poput zabrane napuštanja mjesta prebivališta ili javljanja policiji. O trenutnoj situaciji u zatvoru nije željela ništa govoriti.

Podaci i audiosnimka koji su poznati redakciji Slobodne Dalmacije pokazuju kako je njezina inicijativa uistinu okidač za ovakve ponašanje zatvorenika. 

– Sa zabilježenom pandemijom koronavirusa epskih razmjera i vođeni prije svega strahom, i za sebe i za naše najmilije, smatramo da je štrajk glađu legitiman način da izrazimo svoje nezadovoljstvo tražeći osnovna ljudska prava, a ponajprije da nas se tretira kao ljudska bića, a ne građane drugog reda. Naime, i bez ove pošasti globalnih razmjera, mi smo već naveliko bili diskriminirani i uskraćeni, primjerice, za prava da svaki od nas ima četiri kvadrat prostora. Ja se, primjerice, nalazim u ćeliji koja je predviđena za maksimalno pet ljudi, a sad nas je ukupno osam. Od toga je četvero pušača i sad zamislite kako se meni kao nepušaču krše prava i moram udisati dim u ionako skučenom prostoru. Ne treba posebno naglašavati da je nemoguće održavati razmak od 2 metra između nas pritvorenika – govori 'glasnogovornik' zatvorenika na Bilicama. 

U audiosnimci se ističe kako je zatvor nepripremljen za ovu pandemiju te da treba razmisliti o puštanju na slobodu uz primjenu narukvica i nanogvica za teža kaznena djela, koje bi onemogućile napuštanje kućnog pritvora i samoizolacije. 

'Prepušteni smo milosti Božjoj'

– Možemo im samo dati sve pohvale jer nam u ovoj situaciji pokušavaju olakšati na sve moguće načina. Ali potpuno su nepripremljeni za ovu pandemiju i možemo reći da obavljaju Sizifov posao. Želimo ovim putem skrenuti pozornost javnosti na stvarno stanje u zatvoru i uvjete u kojima živimo, i mi i osoblje osiguranja, kuhari, medicinsko osoblje...Prepušteni smo milosti Božjoj i samo je pitanje kada će neko od osoblja zatvora, stražara, kuhara, kućnih majstora, referentica... unijeti virus u zatvor. A što bi to značilo ne treba posebno isticati. Praktički se osjećamo kao osuđenici na smrt čekajući da koronavirus probije u zatvor. No, kad se to dogodi, a dogodit će se, jer je to samo pitanje vremena, onda će biti kasno za postupanja za koja već imate pravne instrumente kojima bi prije svega iskazali humanost tretirajući nas kao ljudska bića – ističe se u audioporuci zatvorenika. 

Zatvorenici kažu kako su 'stjerani u kut', a pritom su uskraćeni i posjeta obitelji. 

– Koliko smo uskraćeni što se tiče posjeta naših najmilijih, željeli bi posebno naglasiti. Onemogućeni smo vidjeti svoje supruge i djecu, a ne dao Bog, možda ih neki od nas više nikad i ne vide. Jer, realno, koliko god se zavaravali, po zakonu brojeva, mora doći do toga da će od virusa umrijeti ili netko od nas ili članova naše obitelji. Samo je pitanje kada će se to dogoditi.
Stoga ovim putem, ponavljamo, na legitiman način očajničkim činom štrajka glađu želimo upozoriti da smo stjerani u kut i da se gladovanjem svrstajemo u još rizičniju skupinu jer će nam organizam biti iscrpljen i bit ćemo još podložniji virusu. Slikovito rečeno, jurimo u smrt kao kamikaze tjerani očajem. Ako je već nekima suđeno da umru, omogućite nam barem da to bude u što manjem broju i da dobijemo priliku da si poboljšamo šanse za preživljavanje ove kataklizme – poručili su istražni zatvorenici sa splitskih Bilica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije