Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
azem vlasi:

'Status Kosova je riješen makar ga Srbija 100 godina ne priznala'

azem vlasi
Arhiva VL
04.11.2012.
u 18:10

Priče Beograda o 'kompromisu' u pogledu statusa su priče za domaću uporabu, smatra Vlasi

U intervjuu agenciji Tanjug, Azem Vlasi, savjetnik kosovskog premijera Hashima Thacija, je rekao kako je status Kosova riješen \"makar Srbija još 100 godina ne priznala Kosovo\" i da su \"priče svih vlada u Beogradu od 2000. o \'kompromisu\' u pogledu statusa priče za domaću uporabu\".

- Beograd, za domaću uporabu, i svaka vlast nakon 2000. govori o statusu jer Srbija drži kako je status Kosova neriješen. Međutim, odlično znaju u Beogradu, da je status Kosova riješen. Kad se lansiraju ideje iz Beograda o nekakvom kompromisu, do sada se nikada nije čulo iz Beograda na što se tu misli. Ako se misli na neki kompromis u pogledu statusa, to je priča za domaću upotrebu u Srbiji. Žao mi je što vlasti u Srbiji idu daleko iza događaja, iza onoga što se suštinski dogodilo nakon 1999. Bilo bi i u interesu Srbije da Beograd prati taj trend mnogih zbivanja, dogodilo se nešto što je nepovratno. Više se tema statusa Kosova ne može staviti na dnevni red - kaže Vlasi i izriče zanimljivu tezu kako, sve i da kosovski Albanci pristanu postati dio Srbije, Srbija ih ne bi željela.

- Pođimo od jednog hipotetskog pitanja. Kada bi mi Albanci rekli: \"Predomislili smo se, ova država se teško pravi, evo poništit ćemo odluku o neovisnosti, hocemo opet u Srbiju\". Šta mislite, da li bi nas Srbija htjela? Nikako! Rekli bi: \"Nemojte, sjedite tamo, bježite tamo! Srbija ima svoje probleme\" Pouzdano znam da i ljudi na vlasti u Srbiji intimno znaju: Kosovo je država. Kosovo više ne stanuje u Srbiji. To je završeno pitanje - kaže Vlasi.

Govoreći od podjeli Kosova i pitanju sjevera Kosova, Vlasi kaže kako je svjestan da kosovski Srbi \"ne vole državu Kosovo\", ali je \"historijski, politički, kulturno, etnički, Kosovo uvijek imalo neki svoj identitet\", dok \"sjeverni dio Kosova čine tri male općine, s populacijom od 30 i nešto tisuća stanovnika\".

>> \'Kao predsjednik Srbije sigurno nikada neću govoriti u Prištini\'

Komentara 12

BM
Boris Markovic
18:38 04.11.2012.

Onda je sve OK. Drago mi je da je Kosovo zadovoljno sa postignutim. Srbiji je samo vazno da ona ne mora da ga prizna.

DU
Deleted user
18:45 04.11.2012.

Ne zelim se upustat u politicku situaciju Kosova koje je vrlo brizantno. Neznan kako bi moja Hrvatska reagirala da se nalazi sad na mjestu Srba?Koji bi bio odgovor tom coiku na fotografiji sa Pantovcaka?Lako je komentirat i pricat kad nismo osobno pogodeni tim pitanjima.Srbi su prokockali svoje Kosovo i nevidim nacina povratka izgubljenog teritorija. Govorit o nekoj drzavi Kosovo je vrlo komplicirano.

JA
jakovblazevic
18:32 04.11.2012.

sve je rečeno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije