Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Srbija otvorila još dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima

Srbija je otvorila pregovore u poglavlju Poduzetništvo i industrijska politike te u poglavlju Obrazovanje i kultura, koje je odmah i privremeno zatvoreno
27. veljače 2017. u 13:11 4 komentara 988 prikaza
Angela Merkel i Aleksandar Vučić
Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell

Srbija je otvorila dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, čime se broj dosad otvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima popeo na osam.

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini, Srbija je otvorila pregovore u poglavlju Poduzetništvo i industrijska politike te u poglavlju Obrazovanje i kultura, koje je odmah i privremeno zatvoreno.

Na otvaranje poglavlja 26 Obrazovanje i kultura u prosincu prošle godine primjedbe je imala Hrvatska, koje je povukla nakon što su srbijansko ministarstvo obrazovanja i predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Beogradu potpisali aneks Memoranduma o suradnji u području izdavanja udžbenika na jeziku i pismu nacionalnih manjina. 

Srbijanska ministrica za europske integracije Jadranka Joksimović izjavila je kako očekuje da će Srbija do kraja malteškog predsjedanja Vijećem EU-a otvoriti još nekoliko poglavlja.

Od osam dosad otvorenih poglavlja, dva su privremeno zatvorena - Znanost i istaživanje i Obrazovanje i kultura.

Srbija je dobila kandidatski status 2012., a pregovori su proglašeni otvorenima u siječnju 2014. Prva dva poglavlja otvorena su u prosincu 2015. i još dva u srpnju 2016.

Prvo poglavlje koje je Srbija otvorila bilo je poglavlje pod nazivom Ostala pitanja, što je jedno od posebnosti pregovora sa Srbijom. To je tehničko poglavlje u kojem nijedna zemlja dosad nije vodila pregovore i u njega su se ranije stavljale odredbe kojima nije mjesto ni u jednom od 34 preostala poglavlja.

To se poglavlje uvijek otvaralo i zatvaralo na zadnjoj pristupnoj konferenciji. Međutim, u slučaju Srbije u okviru toga poglavlja, pratit će se njezini odnosi s Kosovom, stoga se ono otvara među prvima, a bit će zatvoreno kao zadnje poglavlje u pregovorima.

U pregovaračkom okviru EU-a od Srbije se traži da do kraja pregovora sklopi pravno obvezujući sporazum o cjelovitoj normalizaciji odnosa s Kosovom. To neki tumače i kao puno srbijansko priznanje Kosova, ali nema suglasnosti oko takve intepretacije te odredbe.

>> 'Srbija ne želi ući u EU, nego u ruskom stilu dominirati jugoistočnom Europom'

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • sokac sa drave:

  Pa kako otvaraju ta poglavlja a nisu nas pitali?

 • aabbcc:

  Mogli su prvo raspisati referendum ali oni vole da rade, zarade i briga ih za volju naroda....otvori - zatvori a radi cega to rade ?

 • Avatar cera
  cera:

  Expresno!