Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEKAN BARIĆ:

'Do 2017. HVU će biti najmoderniji kampus na jugoistoku Europe'

HVU Petar Zrinski
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
17.04.2015.
u 06:45

Prošle je godine u osuvremenjivanje kampusa, inače najmlađeg vojnog sveučilišta u ovom dijelu Europe, utrošeno 32 milijuna kuna, ove godine potrošit će se 34 milijuna

Do 2017. godine, kada završi transformacija Hrvatskog vojnog učilišta “Petar Zrinski” u Zagrebu, to će biti najmodernije vojno učilište u regiji, kazao je general-pukovnik Slavko Barić, dekan HVU, nakon obilaska vojnog kampusa na Črnomercu. Barić je ugostio članove saborskog odbora za obranu, koji je vodio predsjednik odbora Tomislav Ivić (HDZ), a događaj nisu propustili ni ministar obrane Ante Kotromanović te načelnik Glavnog stožera, general zbora Drago Lovrić.

Studiji i na engleskom

Prošle je godine u osuvremenjivanje kampusa, inače najmlađeg vojnog sveučilišta u ovom dijelu Europe, utrošeno 32 milijuna kuna, ove godine potrošit će se 34 milijuna, i te se investicije već dobro vide. Potpuno su preuređene neke zgrade za smještaj kadeta te sagrađeni amfiteatri-učionice. Barić najavljuje skoro raspisivanje natječaja i gradnju 14-katnice, kojom će biti riješen smještaj studenata iz zemlje i drugih država, a gradit će se i bazen. Načelnik Lovrić posebno je zadovoljan što će HVU uskoro postati mjesto izvrsnosti, na kojemu će studirati i vojna znanja stjecati i stranci, koji će studirati na hrvatskom, ali i engleskom jeziku. Barić je objasnio kako je plan pokrenuti nove studijske programe za ratno pomorstvo i zrakoplovstvo, i to na engleskom jeziku, a u planu su i doktorski studiji.

Intelektualna snaga HV-a

Lovrić je podsjetio da je u 24 godine postojanja HVU izobrazbu prošlo 36.000 pripadnika HV-a te ono predstavlja intelektualnu snagu našeg OS-a. Planovi za razvoj ove ustanove su veliki, a vidi se i po tome što je na HVU angažirano više od 400 djelatnih vojnih osoba i službenika. Studijski programi temelje se na politehničkim znanjima (grade se vježbališta i laboratoriji), a razvija se i Centar za obrambene i strateške studije. Koliki je interes za školovanje na ovom kampusu, vidljiv je i iz podatka koji je iznio Barić, da se 1280 kandidata prijavilo za 100 raspoloživih mjesta. Ivić je na kraju čestitao ministru, načelniku GS OSRH i generalu Bariću, koji su pokazali da su ambicije s HVU realne.

>> Kadeti i kadetkinje OS RH na skijaškoj obuci na Sljemenu

>> Promocija polaznika vojnih škola na HVU 'Petar Zrinski'

Komentara 3

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
06:50 17.04.2015.

Hajde, nesto pozetivnog u hrvatskoj.

DU
Deleted user
08:00 17.04.2015.

Jesenti milu bigulicu, još jedan tipičan hrvatski paradoks. Gradi se, navodno, najmodernije vojno učilište u jugoistočnoj Europi (sva sreća da nije napisano "u regionu"), a Hrvatska vojska, slavna pobjednica iz 1995, danas postoji tek u tragovima. Ma ima da nass nema. Nitko niodakle ne može nas toliko upropastiti koliko se iz dana u dan upropaštavamo sami.

TV
tv5378
09:58 17.04.2015.

Karikatura od ucilista,karikatura od vojske.Moze se slobodno tvrditi da je postala Hrvatska Narodna Armij.Tko su (I kako postali)generali Lovric,Barac,Kruljac.....?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije