Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Skuplji stanovi POS-a zbog usklađivanja s realnim cijenama

POS Sveta Klara
Foto: Marko Prpić/Pixsell
02.02.2018.
u 07:12

Najam stanova za deficitarni kadar poput liječnika ili znanstvenika plaćat će državne institucije, lokalna samouprava

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o društveno poticajnoj stanogradnji predviđa poskupljenje cijene POS-ovih stanova jer će se uskladiti najviša cijena zemljišta i komunalne infrastrukture s realnim stanjem u graditeljstvu (s 20 na 25 posto etalonske cijene građenja), kao i najviša prodajna cijena stana s realnom cijenom u graditeljstvu, pa će se povećati sa 140 na 150 posto etalonske cijene gradnje (svi troškovi gradnje).

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar jučer je rekao da će se izmjenama osigurati najam stanova i javnim službenicima i namještenicima kako bi se privuklo i zadržalo deficitarni kadar (liječnici, profesori, znanstvenici). Najam bi mogle plaćati državne institucije, lokalna samouprava, fakulteti itd.

Vlada je utvrdila i prijedlog izmjena Zakona o obveznim mirovinskim fondovima, po kojima se mirovinski fondovi pri ulaganju više neće moći oslanjati isključivo na procjene kreditnog rejtinga koji dodijele agencije, nego će morati i sami procijeniti kreditnu sposobnost izdavatelja kod kojega planiraju ulagati. Skraćen je i rok za odabir mirovinskog fonda novozaposlenih s pola godine na mjesec dana.

Komentara 2

GA
gamarema
07:55 02.02.2018.

Čuj to, usklađuju svoje cijene sa tržišnima. Znaci, socijalne stanove idete cjenovno približit realnima. Kako neuzmete u obzir da se danas stanovi prodaju ljudima koji stvarno imaju novac i za nekretninu će izdvojit vise samo da kupi bolju lokaciju i kvalitetniju gradnju i zbog toga prosječne cijene rastu, a da obični građani- radnici gledaju da cijena neprelazi 1500 EUR/m2 (za ZG govorim) jer vise sa našim plaćama je teško plaćat. Stvarno jadno od ove države. Onda se čudite kako ljudi odlaze.

MA
marijaqwer
09:25 02.02.2018.

U članku se govori o postocima etalonske cijene građenja. Pa su graditelji pos stanova do sada zaračunavali 40% zarade, a sada će imati 50% zaradu. To znači da će stan poskupjeti sa 8400 kn na 9000 kn po metru kvadratnom.. Za 60 kvadrata 36000 kn više bez kamata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije