Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Cijene stanova i dalje su niske, 
ali je prodaja napokon porasla

Dio stručnjaka ne vjeruje da će se cijene povećati preko noći, a nisu uvjereni ni da će se ikada vratiti na razine koje su postizane prije krize
15. srpnja 2017. u 12:08 2 komentara 1652 prikaza
Zagreb
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Već se dulje na tržištu najavljuje skori skok cijena nekretnina i novi val poskupljenja, ali statistika pokazuje da su prodajne cijene i novogradnje i starogradnje stabilne, da nema bitnijeg rasta cijena te da su i dalje oko 24 posto niže nego što su bile 2008. godine, prije financijske krize. Da se potražnja oporavlja vidi se iz podataka Državnog zavoda za statistiku, ali cijene ostaju gotovo iste.

split stanovi KUPNJA STANA ‘Kaparili’ stanove, a krediti tek od rujna

Zagreb za trećinu jeftiniji

Ne samo da je rast cijena stanova zanemarivih 0,8 posto zabilježenih u prva tri mjeseca 2017., ali je to korekcija cijena naslonjena na lanjski pad. Naime, cijena novogradnje u prosjeku je u Hrvatskoj pala za dodatnih osam posto tijekom posljednje dvije godine, a prodajne su cijene postojećih objekata stabilnije. Zagreb je jako izgubio na cijeni četvornog metra stana pa je, po podacima DZS-a, prodajna cijena nekretnina od 2008. do danas pala za gotovo 32 posto, a nekretnine na Jadranu imale su stabilnije cijene koje su se tijekom krize smanjile za samo 12 posto. Prosječna prodajna cijena kvadrata stana u Hrvatskoj lani je iznosila 10.034 kune, što je značajno jeftinije od prosječne cijene godinu prije kada se za kvadrat plaćalo 10.688 kuna. To su prosječne cijene postignute na tržištu u cijeloj Hrvatskoj te je u njih uključen i portfelj iz POS programa. Kada se isključe stanovi poticane stanogradnje dolazi se do podatka da prosječna cijena novogradnje u Hrvatskoj stoji 11.027 kuna te da je lani bila za čak 350 kuna niža nego u 2015. godini. Prosječne cijene podiže Zagreb jer se u njemu i prodaje najviše stanova.

A kupoprodaja stanova u protekloj je godini zaista promijenila smjer. Bilježi se veliki skok u broju prodanih stanova iz čega se može najavljivati rast cijena nekretnina, ali ne prekonoćni ni veliki već tek kada se iscrpi atraktivan dio portfelja od više od desetak tisuća neprodanih stanova diljem države. Tako je, naime, u Hrvatskoj lani kupljen 2791 novi stan, pri čemu je 807 njih bilo iz POS programa, a od toga čak je 1481 stan kupljen na području Zagreba. Lani je ta brojka bila značajno manja, odnosno prodano je 1119 stanova manje. Letimičnim pogledom na oglasnike može se pak vidjeti da je trenutačno u optjecaju oko 56 tisuća oglasa za prodaju stanova te oko 43 tisuće oglasa u kojima se prodaju kuće. Neprodanih stanova u Zagrebu, može li se vjerovati oglasima, više je od 11 tisuća. Međutim, ubrza li se prodaja stanova, u idućih pet do deset godina moglo bi doći i do rasta cijena.

stanovi POS Državne subvencije Velika navala građana na kredite za koje država plaća pola rate

Hrvati štede u nekretninama

Stručnjaci su podijeljeni, jedni vjeruju da će vrlo teško doći do korekcija na tržištu koje će povisiti cijene na razine iz 2008., a za takav stav kao argument imaju i uvođenje poreza na nekretnine i otrežnjenje dijela potencijalnih kupaca uplašenih lošim iskustvom s kreditima. S druge strane, dio tržišta najavljuje novi nekretninski balon jer drži da se navika Hrvata da štede ulažući u nekretnine neće promijeniti preko noći. Vedrana Likan iz Colliers Internationala, s iskustvom rada na tržištu, uvjerena je da je pred nama nekretninski bum.

– Do kraja godine očekujemo nastavak rasta potražnje i transakcija na tržištu nekretnina pa upozoravamo na mogućnost nastanka novog balona kod cijena stambenih nekretnina – upozorava V. Likan ističući da kupci rješavaju stambeno pitanje i investiraju u turističke apartmane.

Raiffeisenovi analitičari su u analizi tržišta zaključili da će cijene ovisiti o demografskim kretanjima i gospodarskom rastu. Najpesimističniji scenarij, koji donekle odgovara statistici u posljednjih nekoliko godina, predviđa da će iduće dvije-tri godine cijene i dalje lagano padati, a da će se tek od 2021. do 2027. godine bilježiti oporavak cijena stambenih kvadrata. Dugogodišnji trend pada cijena na ukupnoj razini primakao se kraju, ali tržište još nije izrazito likvidno, naglašavaju analitičari Raiffeisena.

Gradilište Pozitivna kretanja Građevinari optimistični, 60 posto više dozvola za 
nove stanove Vedrana Likan Nekretnine 'Stvara se novi balon na cijenama stanova i kuća' gradilište POTAKNUT INTERES Cijene stanova počele rasti u Zagrebu i na Jadranu
Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • je'l to moguće:

    Cijene stanova su niske? Dalje ne treba čitati, jer cijena prosječnog kvadratnog metra stana u Zagrebu izražena u prosječnoj plaći spada među veće u EU.

  • Petarstijena-HR:

    Samo tko nije normalan će u zemlji gdje nema radnih mjesta kupovati nekretnine-lud čovjek.Kupnja stana u RH je promašena investicija, jer djeca će vam ići vani raditi, tako je EU zamišljena.To je suludo zaduživanje gdje banci kupujete još 3 stana, ... prikaži još! isplativije je unajmiti stan....