Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Županičini Savjeti

Šest milijuna kuna za 14 političara M. Lovrić Merzel

Marina Lovrić Merzel
Foto: Danijel Prerad
22.11.2013.
u 13:00

I novi članovi primaju dodatne naknade, pa su čak 11 savjetnika članovi u barem dva skupštinska odbora za po 500 kn po sjednici

Državna revizija je u svom izvještaju o poslovanju Sisačko-moslavačke županije ustvrdila da je iz županijskog proračuna samo tijekom 2012. godine za naknade 14 članova županičinih Savjeta izdvojila 1.453.000 kuna, što znači da je za njih, sve redom političare i članova vladajuće koalicije, u proteklom mandatu isplaćeno gotovo šest milijuna kuna!

Borci za odbore i naknade

Te milijune u protekle četiri godine podijelili su Milena Pavković Novotny i Jura Lisak (SDP), Milivoj Tičarić (DSU), Milan Krstinić (SDSS), Hašim Smlatić (SDA), Željko Soldo i Jozo Bilobrk (HSP), nezavisni bivši vijećnik Željko Vrbanus, Milovan Bojčetić (SPH), Gordana Krznarić (DC) te dvojica vijećnika Županijske skupštine Josip Prajner i Vladimir Gregurić, koji su prebjegli iz HSU-a kako bi osigurali većinu u Skupštini SDP-ovoj koaliciji i županici. Krajem 2009. godine pridružila su im se još dvojica HSP-ovaca Ivica Pandža Orkan i Željko Kardaš, tadašnji predsjednik Županijske skupštine.Oni su sačinjavali tri odvojena savjeta: Savjet za obrt, gospodarstvo i turizam, Savjet za pitanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te Savjet za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika.Za članstvo u savjetima nije bilo nikakvih uvjeta vezanih uz stručnu spremu, imenovala ih je sama županica, a odluke o imenovanju nikada nisu javno objavljene.No uz ovih šest milijuna kuna gotovo svi s popisa su u proteklih četiri godine primali i naknade za članstva u upravnim vijećima i odborima ustanova i tvrtki u vlasništvu županije dok je Željko Kardaš još 5.000 kuna neto svakoga mjeseca primao kao predsjednik Županijske skupštine.Primjerice, prebjeg iz prošlog mandata Josip Prajner bio je član u pet od devet odbora županijske skupštine, po tri odbora imali su Milovan Bojčetić, Jura Lisak i Milivoj Tičarić, a naknada je u tim odborima 500 kuna neto po sjednici.Jasno je da su svima njima, osim zasluga prilikom mijenjanja odnosa snaga u skupštini, jedine kvalifikacije za savjetovanje bile te što su bili članovi stranaka vladajuće koalicije.Praksa dijeljenja milijuna nastavlja se i u novom mandatu, u izmijenjenom sastavu. Prije koji mjesec županica je imenovala novi sastav istih Savjeta, a ni ovaj put odluka nije nigdje objavljena.

Nema “nekorisnih”

Novi članovi Savjeta za obrt, gospodarstvo i turizam su Dubravko Obadić (HSLS), Milena Pavković -Novotni (SDP), Đuro Belovarić (AHSS), Jura Lisak (SDP) i Joso Bilobrk (HSP). U Savjetu za pitanja hrvatskih branitelja sada su Željko Kardaš, Željko Soldo i Zdenko Koren, svi iz HSP-a, te Šaban Kadrić iz SDA, dok su u Savjetu za zdravstvo, socijalnu skrb i pitanja umirovljenika Milovan Bojčetić (SPH), Milivoj Tičarić (DSU), Emil Franjević (HSU) te Rajko Mladenović i Vlado Đaković iz HDRS-a. Vidljivo je da su novi članovi postali čelnici onih stranaka koji su sada u vladajućoj koaliciji, a u prošlom mandatu nisu bili (HSLS, HDRS i AHSS), a nema SDSS-a koji više nije u koaliciji, kao ni prebjega Prajnera i Gregurića koji više nisu vijećnici.

Komentara 5

BA
baniček
09:54 24.11.2013.

gostujući u emisiji Ace Stankovića , županica je dala "dokaz" da posjeduje diplomu fakulteta prometnih znanosti sa svim urednim žigovima, ali je i indirektno priznala da ja zapravo istu KUPILA...jer ispiti i dipoma se može kupiti ali znanje ne stoga joj je i potrebno toliko savjetn...ovaj...TIJELA koja se zovu SAVJETI, a nas sve skupa njeno NEZNANJE o ničemu jako skupo košta...eh da je bar samo taj nesretni auto u pitanju...a i takvih "pojava" ko ta županica ima nažalost koliko hoćeš u ovoj zemlji...

C0
cos 01
13:17 26.11.2013.

Žena je sposobna , ili barem zna dobro procjeniti karakter pojedinaca.U koaliciji Srbi i pravaši. I pazi , svi zadovoljni, ma što zadovoljni , prezadovoljni.Da je ona gradonačelnik Vukovara , ne da bi več bila čirilica , ako treba ii kinesko pismo.Pazite samo njezinu univerzalnost. Zaposlenjem u Čazmatransu upisuje prometni fakultet, ali ne studira cestovni prijevoz čime se to poduzeče bavi več vodni smjer. I sad se čudite što dobro pliva.

TI
tipus
19:34 24.11.2013.

Nemojte mi reći da ne postoji savjet za gastronomiju. Uz svu silu bezveznih savjeta, nemaju savjet za gastronomiju??? Uopće me ne čudi što tako služe građanima. Vjerojatno u pauzi pojedu nešto na brzinu i popiju mirogojček s nogu, umjesto da se lijepo ugledaju na doktora Ivu kada se on lijepo gostio s gospodinom Hernady te donio odluku na zadovoljstvo svih za stolom prisutnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije