Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

SDP u Rijeci: 'Jačaju ksenofobija i populizam, a jedina brana su socijalisti'

Obraćajući se okupljenima na skupu, Bernardić je rekao: "Hvala vam što ste u zadnjih 30 godina uspjeli održati socijaldemokraciju u Rijeci, 30 godina u službi pravednosti, jednakosti i solidarnosti, u službi čovjeka"
21. svibnja 2019. u 22:10 14 komentara 977 prikaza
Skup SDP-a u Rijeci
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/18

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić na predizbornom skupu te stranke za europske izbore u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci u utorak je istaknuo kako su ovi izbori posebno važni, jer se biraju ljudi koji će u Europskom parlamentu odlučivati o zakonskim aktima koji uređuju i život u Hrvatskoj te naglasio da SDP želi jednakost Hrvatske sa svim zemljama članicama.

Milijan Brkić Pad HDZ-ovca Poslovna i politička ‘demontaža’ braće Brkić

Bernardić je rekao da vjeruje u Hrvatsku kao otvorenu zemlju koja njeguje toleranciju, različitosti te jednake mogućnosti za sve njezine građane, bez obzira iz kojeg kraja dolaze i jednake mogućnosti da svako dijete ima mogućnost najboljeg školovanja, odabira profesije i ostanka u zemlji. SDP se zalaže za veće plaće i mirovine, bolju kvalitetu zdravstvene zaštite, odnosno ukupno za bolji životni standard građana u Hrvatskoj, rekao je.

Naglasio je da je vodeći kandidat Stranke europskih socijalista (PES) Frans Timmermans odabrao baš Rijeku za posjet Hrvatskoj ovog tjedna, zato što je to multietnični grad, ujedinjen u različitosti, kao što bi to i EU trebala biti. Obraćajući se okupljenima na skupu, Bernardić je rekao: "Hvala vam što ste u zadnjih 30 godina uspjeli održati socijaldemokraciju u Rijeci, 30 godina u službi pravednosti, jednakosti i solidarnosti, u službi čovjeka".

Joška Broz Joška Broz Titov unuk otkrio što mu je djed priznao kao svoju najveću pogrešku

Pozvao je građane da izađu na izbore i kažu "ne siromaštvu i iseljavanju, ne Tajaniju i onima koji bi prisvajali hrvatsku obalu, i ne onima koji pokušavaju uništiti brodogradnju".

Ocijenio je da je SDP-ova kandidacijska lista lista za europske izbore najbolja jer su se kandidati na njoj već dokazali, i to prvi na listi Tonino Picula u zalaganju za razvoj hrvatskih otoka, a Biljana Borzan, kako je rekao, unatoč silnoj moći multinacionalnih kompanija, za izjednačenje kvalitete proizvoda u Hrvatskoj s onima u drugim zemljama EU.

Skup SDP-a u Rijeci
1 / 18
Skup SDP-a u Rijeci

Nakon pozdravnih riječi predsjednika riječkog SDP-a Marka Filipovića, koji je naglasio da se sad biraju oni koji će sutra odlučivati o budućnosti EU, a to mogu biti populisti ili demokrati i socijalisti, govorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Istaknuo je da EU posljednjih 15 godina vode europski pučani, koji, kako je rekao, mnogo govore o otvaranju brojnih radnih mjesta, ali istaknuo je da je bitno govoriti i o tome kakva su ta radna mjesta, jesu li ona za stalno zapošljavanje ili privremeno. Naglasio je da su pučani većinom u Europskoj komisiji nametnuli nužnost preustroja brodogradnje u Hrvatskoj, a da je HDZ potom "izmislio da se brodogradilišta trebaju privatizirati, a to je bio početak kraja brodogradnje".

Franjo Tuđman Novi detalji iz povijesti HDZ-a Za nadzor Tuđmana Udba je 1989. angažirala suradnika pod imenom Luj

Pučani i HDZ su na posljednjem skupu u Zagrebu govorili da vide budućnost Europe bez nacionalizma, a oni su za predsjednika Europskog parlamenta izabrali Antonija Tajanija, koji javno ističe fašističke i iredentističke misli, a njihov član je i Viktor Orban, čija je politika ugušila medijski prostor u Mađarskoj, ocijenio je Obersnel.

Potpredsjednik SDP-a Hrvatske i predsjednik županijske organizacije stranke u PGŽ Zlatko Komadina je ocijenio kako Europu iz trenutačne krize ne mogu izvući oni koji su je tu i doveli. a to su europski pučani. Posvuda, i u najjačim zemljama EU jačaju ksenofobija i populističke politike, a jedina brana tome mogu biti socijalisti, rekao je. Mi se zalažemo za bolji život svih, protivimo se liberalnom kapitalizmu i protiv smo isključivosti i podjela, naglasio je Komadina.

U nastavku se predstavila većina kandidata sa SDP-ove liste. 

A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
 • rimac444:

  Komunjare su najgora brana Hrvatskoj da grabi naprijed. Komunjare koje se još nisu pomirile da imamo slobodnu Hrvatsku gdje komitet ne dijeli pozicije, ukradenu imovinu,skida glave, gdje svaki pojedinac ima šanse

 • dirižabl:

  Jugoslavenska desnica, a ne hrvatska ljevica

 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Predsjednik sdp-a je Soros, ne Bernardic