Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROVIZIJSKA DEBATA

Schmit: Naše su crvene linije jasne: ne možemo imati nikavu suradnju s krajnjom desnicom

Lead candidates hold debate ahead of EU elections, Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/5
23.05.2024.
u 19:19

Na pitanje Schmita, ali i novinara i voditelja debate, Ursula von der Leyen je rekla da su joj konzervativci poput onih iz stranke talijanske premijerke Giorgije Meloni prihvatljivi jer su za EU, za Ukrajinu i za vladavinu prava

Ursula von der Leyen, njemačka demokršćanka koja privodi kraju prvi mandat na dužnosti predsjednice Europske komisije, ponovila je danas da priželjkivani drugi mandat vidi potencijalno i kroz suradnju njezine Europske pučke stranke s bitno desnijim Europskim konzervativcima i reformistima, ali samo ako je riječ o konzervativcima koji zadovoljavaju tri kriterija. Moraju biti za Europu (da ne rade na slabljenju Europske unije), za Ukrajinu (protiv Putina) i za vladavinu prava. 

Ponovila je to tijekom “Eurovizijske debate”, posljednjeg sučeljavanja uoči izbora za Europski parlament 9. lipnja, koje je danas organizirano u Bruxellesu uz pomoć EBU-a, europske udruge javnih radiotelevizija koja organizira i natjecanje za Pjesmu Eurovizije. Ovo danas nije bila pjesma, nego politika, ali uključivali su se razni glavni gradovi s pitanjima za petero “spitzenkandidata”. Bilo je to predizborno sučeljavanje isproducirano u raskošnom eurovizijskom ruhu, ali malo je vjerojatno da će se ishod europskih izbora promijeniti ovisno o tome što su birači čuli tijekom nastupa vodećih kandidata na sučeljavanju.

Na pozornici su bili Ursula von der Leyen (Europska pučka stranka), Nicolas Schmit (Stranka europskih socijalista), Sandro Gozi (liberali), Terry Reintke (Zeleni) i Walter Baier, austrijski komunist uime Europske ljevice. Dvije političke skupine s desnice, Europski konzervativci i reformisti (ECR) te još desniji Identitet i demokracija (ID), nisu imale predstavnike na tom sučeljavanju jer nisu isticale svoje vodeće kandidate (tzv. “spitzenkandidate”) kao što je to učinilo pet ostalih političkih grupacija.

VEZANI ČLANCI: 

Socijalist Schmit kritizirao je pučane zbog otvorenosti za suradnju s desnicom, odnosno konzervativcima iz ECR-a, a liberal Gozi, inače Talijan iz Francuske, našao se pod kritikama zbog toga što nizozemski liberali surađuju s nizozemskog krajnjom desnicom u novoj nizozemskoj vladi. 

Na pitanje Schmita, ali i novinara i voditelja debate, Ursula von der Leyen je rekla da su joj konzervativci poput onih iz stranke talijanske premijerke Giorgije Meloni prihvatljivi jer su za EU, za Ukrajinu i za vladavinu prava. A što s njihovim oštrijim stavovima prema LGBT populaciji, pitao je novinar, a Ursula von der Leyen odgovorila je da se oko toga od njih razlikuje, ali ostavila dojam da joj to nije među glavnim kriterijima i da je suradnja moguća bez obzira na takve razlike. 

- Ja bih surađivao s demokratskim strankama, no nisam siguran da su ovi koje spominjete (ECR i ID, op.a.) demokratske stranke - rekao je socijalist Schmit. - Naše su crvene linije jasne: ne možemo imati nikavu suradnju s krajnjom desnicom - dodao je.

- Ako europski pučani budu nakon izbora surađivali s konzervativcima, čitav Green Deal će se raspasti. Želite li da se zelena tranzicija nastavi, morate glasati za Zelene - poručila je biračima Terry Reintke. - Klimatske promjene nisu nešto što se događa u budućnosti, nego sada - dodala je nakon pitanja novinara nije li politika zelenih postala manje privlačna biračima jer se događaju brojni prosvjedi protiv mjera zelene tranzicije. Po njoj, s tim mjerama treba nastaviti, ali treba i poljoprivrednike i industriju bolje uključiti u implementaciju tih mjera. Na takvom je stavu i Ursula von der Leyen, a i drugi koji su o tome govorili tijekom sučeljavanja. 

Nakon rasprave na temu zajedničke europske obrane i sigurnosti, Walter Baier uime Europske ljevice pobunio se zbog toga što “nitko ne spominje rat u Gazi”, nego samo rusku agresiju na Ukrajinu. Koju bi Baier, usput, želio riješiti mirovnim sporazumom, ali nije znao objasniti kako. Nakon što je Baier apelirao na okončanje izraelskog rata protiv Hamasa u Gazi, jer u njemu stradavaju civili, žene i djeca, Ursula von der Leyen se javila i rekla da se ne smije zaboraviti tko je i kako započeo taj rat. Teroristička organizacija Hamas, koja i dalje drži taoce, zarobljene i odvedene u napadima na Izrael 7. listopada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije