Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Debata 'spitzenkandidata'

Baier: Nitko ne spominje rat u Gazi; von der Leyen: Ne smije se zaboraviti kako je započeo taj rat

Lead candidates hold debate ahead of EU elections, Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS
1/3
23.05.2024.
u 15:57

Tijek debate pratite ovdje nakon 15 sati, kada počinje i video-prijenos, sa simultanim prijevodom na hrvatskom jeziku

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije koja pokušava nakon europskih izbora 9. lipnja biti nominirana za drugi mandat na toj dužnosti, sučeljava se s četvero izazivača na posljednjoj debati takozvanih “spitzenkandidata” uoči izbora za Europski parlament. Eurovizijsko političko sučeljavanje organizira EBU, udruga europskih javnih radiotelevizija, u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu, gdje je i novinar Večernjeg lista.

Von der Leyen je kandidatkinja Europske pučke stranke (EPP), Nicolas Schmit je kandidat Stranke europskih socijalista (PES), Terry Reintke jedna je od dvoje “spitzenkandidata” europskih Zelenih, Sandro Gozi kandidat je liberalne grupacije Renew Europe, a Walter Baier kandidat je Europske ljevice. 

Tijek debate pratite ovdje nakon 15 sati, kada počinje i video-prijenos, sa simultanim prijevodom na hrvatskom jeziku. 

16.35 - Posljednja tema: inovacije i tehnologija. Pitanje  Bukurešta. Socijalistički spitzenkandidat Nicolas Schmit zalaže za formiranje unije tržišta kapitala. Ursula von der Leyen govori o Tik-toku i istrazi o utjecaju te društvene mreže na mentalno zdravlje mladih. Želi reći da EU ima načina da se pobrine da inovacije i tehnologija ne ostanu neregulirana područja u kojima se događa nešto na štetu građana. 

16.30 - Austrijski komunist Walter Baier, vodeći kandidat europske ljevice, zalaže se za primirje između Ukrajine i Rusije, a novinar ga pita kako sklopiti primirje s agresorom koji vas napada. Baier inzistira da se primirje mora sklopiti kako god je moguće. 

16.24 - Što Europska unija može učiniti u podršci migrantima sa zdravstvenim tegobama, a da to ne optereti dodatno zdravstvene sustave nacionalnih država, pitao je Patrik Puljić, predsjednik Društva oboljelih od multiple skleroze Zadarske županije, koji je prisutan u dvorani na sučeljavanju. Nicolas Schmit odgovara da je EU utemeljena na principu solidarnosti. Nastavlja svoj odgovor referirajući se na ranije rečeno na temu migranata. 

16.19 - Sljedeća tema su migracije i granice. Nedavno je usvojeni novi pakt o migracijama i azilu, ali države ga tek trebaju implementirati i stupit će na snagu za dvije godine, tako da ima oko toga još političkog posla u implementaciji. Zeleni se zalažu za uspostavljanje europske misije traganja i spašavanja migranata na Sredozemlju. Liberali također, jer Sandro Gozi kaže da to smatra pitanjem humanosti. Ursula von der Leyen naglašava da iza migrantskih ruta stoji organizirani kriminal te da EU mora odlučivati tko može ući, a tko ne može. Ne može o tome, umjesto EU i njezinih država članica, odlučivati organizirani kriminal. Naglašava legalne načine za ulazak migranata. 

16.16 - Pitanje za Ursulu von der Leyen je li njezina podrška Izraelu nakon 7. listopada bila preuranjena. Ona odgovara da nije. Više od stotinu taoca i dalje je u rukama Hamasa. Treba štititi civilno stanovništvo u Gazi. I treba raditi na rješenju s dvije države. To je njezin odgovor. 

16.11 - Ursula von der Leyen kaže kako je dosad obišla 11 država članica tijekom kampanje za drugi mandat. Kaže kako joj građani, posebno mladi, govore da žele snažniju Europu. Novinarka i voditeljica ponavlja Schmitovo pitanje: zadovoljava li talijanska premijerka Meloni te kriterije koje je spomenula kao principe koji će se držati u traženju nove vladajuće koalicije u Europskom parlamentu? Meloni i njezina stranka dio su Europskih konzervativaca i reformista. Ursula von der Leyen daje odgovor iz kojeg proizlazi da smatra da takvi konzervativci, kao što je Meloni, jesu prihvatljivi kao budući koalicijski partneri pučana, koji pripadaju desnom centru. 

16.09 - Pitanje iz Berlina: kako se može osigurati da države članice, koje su bile protiv nekih europskih odluka, ipak implementiraju te europske odluke nakon što se one usvoje? Pitanje očito cilja i na mjere iz područja zajedničke politike azila. Ursula von der Leyen, inače također Nijemica, odgovara kako EU-institucije imaju načina da se pobrinu da ne bude kršenja europskih propisa, već da se oni ispravno implementiraju.

16.05 - Ursula von der Leyen kaže da pučani nakon izbora žele surađivati s onima koji zadovoljavaju tri kriterija: da su za Europu, za Ukrajinu (protiv Putina) i za vladavinu prava. Socijalist Nicolas Schmit traži da bude jasna: je li talijanska premijerka Meloni na isti način za Europu kao što je Ursula von der Leyen?

16.04 - Liberal Gozi je pod udarom kritika zbog toga što su nizozemski liberali pristali pomoći nizozemskoj krajnjoj desnici da formira novu vladu u toj zemlji. 

15.58 - Kreće sljedeća tema: demokracija i vodstvo. Video prilog koji najavljuje tu temu počinje scenama pokušaja atentata na slovačkog premijera Roberta Fica prošloga tjedna. Pitanje stiže od građanke iz Slovačke: kako se Europa može obraniti od populizma i pritom zadržati demokratske vrijednosti? Vodeći kandidat krajnje ljevice ima priliku za prvi odgovor i ponavlja da se ne smije koalirati s krajnjom desnicom. On smatra da radikalna desnica jača zbog neriješenih socijalnih pitanja poput priuštivog stanovanja, radnih mjesta i sličnog. Gozi se uime liberala zalaže za uvođenje jedinstvene, nove dužnosti predsjednika Europske unije. EU sada ima predsjednicu Europske komisije i predsjednika Europskog vijeća, a ideja je, čini se, da se do 2029. to spoji u jednu dužnost.

15.53 - Terry Reintke uime Zelenih koristi svoju priliku za detaljnije predstavljanje. Novinar pita kako reagira na veliki otpor koji mnogi građani pokazuju na prosvjedima protiv mjera zelene politike. "Ako ne uložimo sada, suočavanje s klimatskom krizom bit će puno, puno skuplje u budućnosti", odgovara i dodaje kako i prosvjednike treba uključiti u rješenje. "Ako europski pučani budu nakon izbora surađivali s europskim konzervativcima, čitav Green Deal će se raspasti. Ako želite nastaviti sa zelenom tranzicijom, morate glasati za Zelene", govori. "Klimatske promjene nisu nešto što se događa u budućnosti, nego sada". 

15.50 - Prošle smo godine u Europskoj uniji proizveli više energije iz vjetra nego iz prljavog plina, govori Ursula von der Leyen. 

15.44 - Pitanje iz Madrida: koje će konkretno mjere vaša stranka implementirati kako bi ubrzala zelenu tranziciju? Terry Reintke (Zeleni) odgovara da se zalaže za ulaganja u industriju i reforma europske poljoprivredne politike. Želi promijeniti i redistribuirati europske poticaje za poljoprivredu. Europski liberali, odgovara Gozi, protive se zaokretu u započetoj zelenoj tranziciji. Nema mjesta umoru, treba ići dalje s implementacijom jer je to "win-win", dobro i za potrošače i za planetu, kaže. 

15.40 - Kreće rasprava o trećoj temi, klimi i okolišu. Kako EU može ispuniti zacrtane klimatske ciljeve a pritom ne naškoditi svom gospodarskom razvoju? Ursula von der Leyen (EPP): "Sad smo izgradili zakonodavni okvir i u fazi smo kad to trebamo implementirati. Kroz razgovor s farmerima pitamo ih što trebaju da bi to implementirali. To radimo i s industrijom". Nicolas Schmit (PES): "Ispravna klimatska politika može potaknuti novi, održivi rast. Moramo ulagati u dekarbonizaciju industrije, poljoprivrede, i zbog toga trebamo imati snažan socijalni dijalog kako bi na kraju svi bili pobjednici ispravne klimatske politike". 

15.35 - Sandro Gozi ima svoje predstavljanje. On je Talijan, kandidirao se u Francuskoj, a na ovom sučeljavanju u Bruxellesu nastupa kao vodeći kandidat europskih liberala iz grupacije zvane Renew Europe Now. Novinarka i voditeljica ga pita nije li federalistički koncept Europe, koji zagovara njegova grupacija, izgubio privlačnost u očima birača. Gozi je lagano uznemiren pitanjem, kaže da ne shvaća na temelju čega se izvlači takav zaključak. Drugo neugodno pitanje novinarke je o tome kako su nizozemski liberali odlučili surađivati s krajnjom desnicom u formiranju nove nizozemske vlade. Gozi odgovara kako se u Europskom parlamentu takva suradnja neće dogoditi. Europski liberali ne žele u koaliciju s europskom desnicom. Osim, čini se, u Nizozemskoj. 

15.32 - Walter Baier uime Europske ljevice upozorava da nitko ne spominje rat u Gazi. Poziva na okončanje tog rata koji Izrael vodi protiv Hamasa, a u kojem masovno stradavaju civili, žene i djeca. Ursula von der Leyen odgovara da se ne smije zaboraviti kako je započeo taj rat, odnosno tko ga je započeo. Teroristička organizacija Hamas, napadima na Izrael 7. listopada.

15.30 - Ursula von der Leyen upozorava da Europskoj uniji i njezinim institucijama treba povećati rashode, dati dodatna vlastita financijska sredstva, kako bi se spomenuta ulaganja u zajedničku obranu mogla financirati. Jedina druga mogućnost je da države članice iz svojih državnih proračuna uplaćuju veće doprinose u proračun Unije, ali ona se zalaže za povećanje vlastitih sredstava Europske komisije.

15.28 - Najveća prijetnja sigurnosti je ekološka katastrofa s kojom smo suočeni, smatra vodeći kandidat ljevice, Austrijanac Walter Baier. Zalaže se za političko rješenje rata u Ukrajini, razoružavanje i mir u Europi.

15.25 - "Ja bih rado da ne moramo ulagati toliko novca za obranu i za pomoć Ukrajini. No, nismo mi ti koji su izabrali rat, nego fašistički režim u Moskvi", kaže Schmit, kandidat europskih socijalista. Ursula von der Leyen odgovara: "Ukrajina se bori za slobodu i demokraciju, protiv ugnjetavanja i autokracije". Kandidatkinja zelenih dodaje kako je radikalna desnica unutar EU također sigurnosna prijetnja kojoj se treba suprotstaviti. Ti desničari, dodaje, surađuju ili se dive Putinu. 

15.20 - Kreće rasprava o drugoj temi, o obrani i sigurnosti. Pitanje postavlja građanin iz Litve, putem video uključenja iz Vilniusa. "Na koji način EU može osnažiti suradnju u području obrane"? Odgovara Sandro Gozi uime europskih liberala. "Moramo pomoći Ukrajini da pobijedi i moramo biti snažni. Zbog toga trebamo plan od 100 milijardu eura, kako bi se osnažili obrambeni kapaciteti Europske unije. Za svaki euro koji potrošimo na obranu, moramo dodati još jedan euro za obrazovanje i kulturu", kaže Gozi. Terry Reintke uime zelenih podržava ideju zajedničkog ulaganja u obranu, ali i naglašava da se treba ukinuti pravo veta država članica u odlučivanju u Vijeću EU o vanjskoj i sigurnosnoj politici. Spominje ponašanje mađarskog premijera Viktora Orbana kao razlog zbog kojeg treba ukinuti pravo veta. 

15.18 - Biste li surađivali s europskim pučanima ako se oni odluče formirati vladajuću koaliciju s desničarima iz ECR-a ili ID-a? "Ja bih surađivao s demokratskim strankama, no nisam siguran da su ovi koje spominjete demokratske stranke", odgovara Schmit. "Naše su crvene linije jasne: ne možemo imati nikavu suradnju s krajnjom desnicom. Oko toga moramo biti apsolutno jasni", dodaje.

15.13 - Nicolas Schmit koristi svoju priliku za detaljnije predstavljanje kako bi naglasio da se bori za kvalitetna radna mjesta, za jednakost žena na tržištu rada, za zelenu tranziciju u kojoj će mladi dobiti dobra, a ne nestabilna radna mjesta. "Za sve koji trebaju socijalne usluge, moramo se pobrinuti da Europa to doista ispuni", kaže. Želi da "Europa bude bliska građanima". Schmit je, inače, europski povjerenik iz Luksemburga u dosadašnjem sazivu Europske komisije pod predsjedanjem Ursule von der Leyen. Govori o tome što je učinjeno u njegovu mandatu na mjestu europskog povjerenika za rad i socijalna prava.

15.10 - Kakav utjecaj će imati buduće proširenje na europsko gospodarstvo, pitanje je građana iz Francuske, postavljeno iz studija u Parizu. Sandro Gozi iz liberalnih redova Renew Europe odgovara da je za proširenje, spominje i zapadni Balkan, ali dodaje da je nemoguće proširiti EU bez unutarnjih reformi same Unije. 

15.05 - Šest je glavnih tema o kojima će se razgovarati. Gospodarstvo i radna mjesta. Obrana i sigurnost. Klima i okoliš. Demokracija i vodstvo. Migracije i granice. Inovacije i tehnologija. 

15.00 - Počinje debata. Dvije političke skupine s desnice, Europski konzervativci i reformisti (ECR) i Identitet i demokracija (ID), nemaju predstavnika na ovom sučeljavanju jer nisu isticale svoje vodeće kandidate kao što je to učinilo pet ostalih političkih grupacija.

 

GALERIJA Pogledajte kako je tekla preuzimanje novih resora: Habijan rekorder u primopredajama
Lead candidates hold debate ahead of EU elections, Brussels
1/12

Komentara 8

Avatar Asterix
Asterix
15:05 23.05.2024.

Na prvi dojam sve bezveznjaci.

ČI
Čife
15:13 23.05.2024.

Ekipa ispod kapaciteta i takvi bi ratovali sa nekima i vodili politike svijeta .

XA
xaron
22:00 23.05.2024.

Gaza nije problem EU I zašto ni o tome raspravljali ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije