Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kakva ideja

SAD se želi dočepati ruskog raketnog sustava: Nude Turskoj otkup S-400 Trijumfa

Victory Day military parade in Moscow
Foto: MIKHAIL METZEL/Newscom/PIXSELL
1/4
14.12.2020.
u 12:31

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov pak tvrdi kako bilo kakav oblik visokotehnološke špijunaže i hakiranja vitalnih dijelova ovog sustava doveo bi do njegovog fizičkog uništenja

Turska je neugodno iznenadila svoje saveznike kad je objavila da je otkupila ruske raketne sustave S-400 "Trijumf". To je toliko razljutilo SAD da su obustavili isporuku lovaca pete generacije F-35 toj zemlji. Prema pisanju ruskih medija, SAD je odlučio promijeniti taktiku te su izrazili svoju želju da otkupe navedene raketne sustave.

SAD bi na taj način mogao ostvariti dva jednako važna cilja: onemogućiti Turskoj da posjeduje S-400 "Trijumf" te da dođu u posjed ruske vojne tehnologije. 

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov pak tvrdi kako bilo kakav oblik visokotehnološke špijunaže i hakiranja vitalnih dijelova ovog sustava doveo bi do njegovog fizičkog uništenja, a njegovi vlasnici bi ga u najbolju ruku mogli poput sakupljača sekundarnih sirovina prodati kao hrpu željeza.

Leonkov, koji je gostovao u televizijskom kanalu TV Zvijezda, uvjeren je da su američki planovi pusti snovi, te da će "Trijumfi" i dalje za njih ostati misterij. Prema njemu, ruski inženjeri ugradili su u raketni sustav specijalne programe zaštite koje je nemoguće probiti. 

U slučaju da se i pokuša hakiranje, moguće je i fizičko uništenje ključnih komponenta. Ukoliko pak dođe do toga, vlasnik trajno gubi mogućnost njegovog garantnog servisa, prenosi Russia Beyond. 

Podsjećamo, ruski protuzračni sustav S-400 Trijumf namijenjen za borbu protiv svih suvremenih i perspektivnih sredstava zračno-svemirskog oružja. Njegov maksimalni horizontalni domet je oko 400 km (raketa 40N6E), dok po visini djeluje i do 35 km. Formacijski se unutar jednog diviziona najčešće nalaze 2-3 baterije ovog sustava, s ukupno 8-12 transportno-lansirnih jedinica. Dakle, jedan divizion u svom sastavu ima 48 raketa spremnih za trenutačno djelovanje. Cijela raketna pukovnija hipotetički može napasti 96 zračnih ciljeva neprijatelja, u operativnom borbenom radijusu do 400 km.

VIDEO: Vojna parada u Rusiji

Komentara 8

DA
DarthVader
20:34 14.12.2020.

Petkovicu skini nam se.

MP
miroslav.petkovic.7564
15:09 14.12.2020.

Evo sad javise na TV u Moskvi pustili su uspjesno tesku raketu ANGARA u svemir Ide osam kilometara u sekundi.Ne znam hoce li nasi mediji pisat o tome .Sta kazu na to domaci amerikanci.

Avatar Foton
Foton
01:21 15.12.2020.

Turska civilizacijski ne spada u NATO, savez krscanske Europe sa krscanskom Amerikom. Ameri su im danas nabili ozbiljne sankcije, to obicno vodi do polake ekonomske smrti sankcionirane zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije