Naslovnica Vijesti Hrvatska

Saborski Odbor za ratne veterane zatvorio sjednicu, želi od Nazora čuti o dokumentaciji za BiH

Prihvaćeno je i izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja za prošlu godinu, a prema tvrdnjama člana Uprave Fonda Petra Brkića, u ovoj su godini zabilježeni znatni pomaci u njegovu poslovanju
09. studenoga 2016. u 10:25 3 komentara 854 prikaza
branitelji Zagreb
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tiijekom rasprave o izvješću o radu Memorijalno-dokumentacijskog centra na Odboru za ratne veterane, HDZ-ov Josip Đakić zatražio je da se sjednica zatvori za javnost kako bi članovi Odbora mogli ravnatelja toga centra Ante Nazora tražiti informacije o situaciji vezanoj za uhićenje 10 pripadnika HVO-a u Orašju, odnosno Bosanskoj Posavini.

- Volio bih u izravnom kontaktu, bez nazočnosti novinara, od Nazora čuti informacije u svezi s novonastalim događajima koji zanimaju hrvatske branitelje – kazao je Đakić. Podsjetimo, nakon uhićenja 10 časnika počelo se i Nazora prozivati da je po nalogu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića naložio predaju dokumentacije HVO-a iz Centra Tužilaštvu BiH.

gordan maras Maras u Saboru: 'Čovjek bi se upitao where is team, where is government, what's going on?' Ivan Vilibor Sinčić 'To bi bila sramota!'' Sinčić odbio uzeti 3.000 kuna od Sabora za najam stana u Zagrebu Igor Dragovan Igor Dragovan: 'SDP očekuje da se raspuštanje Sabora uvrsti u dnevni red'

Đakić je prethodno pohvalio Izvješće o radu Nazorova Centra u prošloj godini. Đakić je pri tome pohvalio izvješće Centra, "kao i svega drugoga što je Centar napravio s minimalnim sredstvima", a s njime su se složili i drugi članovi Odbora te jednoglasno prihvatili izvješće.

Prihvaćeno je i izvješće o poslovanju Fonda hrvatskih branitelja za prošlu godinu, a prema tvrdnjama člana Uprave Fonda Petra Brkića, u ovoj su godini zabilježeni znatni pomaci u njegovu poslovanju.

- Lani je, zaključno s 31. prosinca, imovina Fonda iznosila 688 milijuna kuna, a trenutna imovina Fonda je 800 milijuna kuna – objasnio je Brkić te zamolio članove Odbora da podrže zahtjev za unošenjem dodatne imovine u Fond. Zakon im, dodaje, ne dozvoljava da kupuju dionice, Fond ih može samo dobiti, no zato smiju kupovati obveznice, od kojih, kako kaže Brkić, imaju velike prihode. Najavljena je i izmjena zakona o tom fondu.

- Ključni cilj nam je unošenje nove imovine. Previše ovisimo o cijeni dionice HT-a, pa trebamo imati raznolike dionice i obveznice. Ovaj fond je specifičan jer se ne može dokapitalizirati, u njega se ne može ući, već se samo može izaći. A ako ljudi izlaze, to vodi samo prema nuli jer će u jednom trenu svi izaći iz tog fond. Krucijalno je da u Fond uđe neka nova imovina i da svi branitelji dobiju svoj dio – zaključio je Brkić.

>> 'Vjerujem da ćemo održati koherentnost parlamentarne većine oko porezne reforme'

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

 • Bjelovar112:

  Opet se brisu komentari zasto ? Pa ne vrijeda se nikog

 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  ne bi zatvarali sjednicu da nešto ne krijete a što se tiče fonda branitelja on se samo tako zove a u stvari je nečija prčija jer vlasnici fonda sa njim ne mogu upravljati već to čine jacini podguznici jer smo ... prikaži još! mi valjda retardirani a osim toga taj fond bi se trebao zvati fond dragovoljaca jer samo njihova djeca imaju pravo na stipendiju s čime su djeca ostalih branitelja zakinuta bez obzira na materijalno stanje , prosjek ocjena itd...

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Cega se Djakic boji? Istine.