Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ćudoređe se širi

S golišavim fureštima odlučili se obračunati i u Splitu

nenad nizić
Foto: Nino Strmotić/Pixsell
1/2
23.05.2016.
u 15:59

Definitivno nije simpatično kad se turiste kažnjava, a u Splitu, osim toga, stvari ni na koji način nisu izmakle kontroli. Trebalo je pitani i nas turističke radnike za mišljenej, veli vlasnik boutique hotela Nenad Nizić

Ćudoređe se poput virusa širi našom obalom. Nakon Dubrovnika, gdje su kaznama odlučili stati na kraj razgolićenim ‘fureštima’, s tom su se počasti na isti način odlučili obračunati i u Splitu. To, dakako, nigdje nije službeno zapisano, ali kao što su u Dubrovniku navodno presudile jedne tange na XXL guzi, tako se u Splitu priča da su čašu prelili goli Englezi. Njih trojica, četvorica odlučili su se prije koji tjedan na rivi okupati kao od majke rođeni, a šou su izveli naočigled prolaznika i gostiju na terasama, usred bijela dana.

Do tad su se brojni Splićani podsmjehivali strogoći dubrovačkih gradskih vlasti, od tad manje, ali rijetki su očekivali tako brzi udar na gole guze i od strane splitskih gradskih vlasti.

A prošlotjedna odluka splitskog Gradskog vijeća kao da je prepisana od Dubrovčana: oni koji se budu kretali po staroj gradskoj jezgri Splita bez odjeće, dijela odjeće ili u kupaćem kostimu mogu ostati bez tisuću kuna, nakon provedenog prekršajnog postupka ili se s 500 kuna mogu iskupiti odmah. Turisti (Splićani, dakako, nisu izuzeti) neće moći reći kako nisu upozoreni. Obavijesne table o zabrani nedoličnog odijevanja i ponašanja bit će postavljene na više lokacija u gradskoj jezgri i na više jezika.

“Ovim dajemo ingerenciju komunalnom redaru upozoriti i naplatiti kaznu. Bez toga može samo policija reagirati, a mi smo turistički grad i ružna je slika privođenje”, pojašnjenje je gradonačelnika Ive Baldasara. Za vijećnika Antu Zoričića stvar nije tako jednostavna. “Razmahali smo se sa zabranama. Donosimo odluku za koju znamo da nećemo moći provoditi. Stavite zabranu na internet prije nego turisti kupe kartu za ovdje, pa ćemo vidjeti hoće li doći”, primijetio je Zoričić na sjednici.

Ni splitski turistički radnici nisu sigurni da su kazne dobro rješenje. Čak štoviše, reći će nam Nenad Nizić, vlasnik hotela Vestibul koji se nalazi u samoj Dioklecijanovoj palači, nepriličnih scena i ispada niti nema toliko da se trebalo posezati za kažnajvanjem.

– Pa ljeti vidim maksimalno sedam, osam situacija za koje bi eventualno mogli reći da su neprilično ponašanje. I to ako u neprilično ubrajate podignute glasove ili pjevanje u sitne sate. Mislim da sam jednom u životu vidio da se netko u gradu razgolitio... Definitivno mislim da nije simpatično kad se turiste kažnjava, mislim također da u Splitu stvari ni na koji način nisu izmakle kontroli, a gradske su vlasti svakako o toj odluci prethodno trebale konzultirati splitske turističke radnike te u cijelu priču uključiti splitsku Turističku zajednicu – jasan je Nizić.

Kako bilo, šale nema, odluka na snagu stupa. Komunalni bi redari, kojima je palo u zadatak brinuti o čednosti šetača splitskim kalama, sad još jedino mogli na kakvu brzopoteznu poduku o modnim stilovima. Moda je danas, pogotovo ljetna, toliko razigrana i slobodna da ponekad nije lako raspoznati je li nešto, recimo, topić ili zapravo – kupaći kostim.

>> Vodnjan uvodi dress-code: Majice i marame za razgolićene turiste

Ključne riječi

Komentara 7

NO
Norway
16:51 23.05.2016.

Meljete gluposti.U samoposluzi kad cekate u redu iza uznojenog,prepecenog i do kosti izgorenog turista koji skine majicu i prebaci je preko dlakavih,polupristavih ledja onda domacima nije do rasprave o razigranoj modi nego im se riga.

Avatar ambientocclusser
ambientocclusser
18:20 23.05.2016.

NIje to nikakvo "čudoređe". To je opća kultura i poštovanje. Barem mi imamo gomilu mjesta na obali gdje mogu hodati goli od glave do pete i nitko im neće riječ prigovoriti. U Usa nesmiju niti na plaži biti u toplessu, a kodnas tip gole trbušine samo u gaćama i natikačama osvane u općini. Mislim - kad ideš u dućan, crkvu, muzej, onda nemoj smrditi svojim znojavim tijelom ostalima. Nije tako teško.

OL
olrajt
17:33 23.05.2016.

Kakve zabrane?Mislim da se treba dozvolit da turist ne mora na WC već se može posrat u restoranu gdje i jede!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije