Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.02.2016. u 08:22

Uvedemo li opet obavezni vojni rok, traumatičnih iskustava na straži bit će sve više, a time i odšteta ročnicima koji se nisu na vrijeme dosjetili – uložiti prigovor savjesti.

Josip Buljević, ministar obrane, podržao je ponovno uvođenje obveznog služenja vojske ukinutog saborskom odlukom još u listopadu 2007. godine.

Provođenje te nenajavljene reforme obogatit će nove generacije mladića živopisnim iskustvima, ali i osiromašiti ionako tanak državni proračun. Pored neupitnih troškova, povratak ročnika suočit će državu i s novim odštetama prema pravno osviještenim novacima. Slobodna jučer piše o splitskom ročniku Josipu B. kojem je sud nakon 17 godina sporenja dao za pravo i dosudio mu 31.000 kuna odštete koliko će mu isplatiti država za duševne boli, naruženost i pretrpljeni strah.

Ročnik je državu tužio jer je u hladnoj noći na stražarskom mjestu osjetio ukočenost lica koja nije prolazila. Splićanin je vojni rok služio na Brijunima, a utvrđeno je da mu se lice ukočilo jedne hladne i vjetrovite noći dok je četiri sata stražario 300 metara od mora. U zraku se osjećala vlaga, utvrdio je sud, a stražarska kućica je bila slab zaklon jer je dijelom bila otvorena. Uvedemo li opet obavezni vojni rok, traumatičnih iskustava na straži bit će sve više, a time i odšteta ročnicima koji se nisu na vrijeme dosjetili – uložiti prigovor savjesti.

>>Ćorić na pitanje smatra li da postoji mogućnost za konflikt sa Srbijom: 'Naravno da smatram'

>>Vladajuća koalicija željela bi vratiti vojni rok, no ovisi hoće li za to biti novca

Komentara 1

DU
Deleted user
10:11 26.02.2016.

Molio bih sve koji se bave vojskom, vojnim vježbama i ratovima da stražarima osiguraju grijane stražarnice, a vojnicima u rovovima udobne grijane podmetače. Ili to Hrvatskoj i Hrvatima nikada neće trebati jer prema našim političarima nismo nikome interesantni i na ovim prostorima nikada nije bilo oružanih sukoba niti će ih biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije