Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko zanimanje

Revolucionarni papin potez u reformi Crkve

storyeditor/2022-03-20/PXL_IPA_050122_91355286.jpg
Foto: Massimiliano MIGLIORATO/Catholic Press Photo
1/3
21.03.2022.
u 08:11

Objavom nove apostolske konstitucije "Praedicate Evangelium" (Propovijedajte evanđelje) na svetkovinu sv. Josipa, papa Franjo očito želi još snažnije naglasiti ulogu vjernika u Crkvi

Vijest da će vjernici laici moći biti na čelu nekih vatikanskih kongregacija, tj. dikasterija, pobudila je veliko zanimanje u Crkvi, a još više izvan nje.

Objavom nove apostolske konstitucije "Praedicate Evangelium" (Propovijedajte evanđelje) na svetkovinu sv. Josipa, papa Franjo očito želi još snažnije naglasiti ulogu vjernika u Crkvi.

Dosad je to činio povjeravajući im, primjerice, važna mjesta u vatikanskim financijskim tijelima. A među njima su, na iznenađenje mnogih, bile žene.

Papa Franjo
Foto: REMO CASILLI/REUTERS

Tako je jesenas zamjenicom koordinatora Papinskog vijeća za ekonomiju imenovao njemačku profesoricu prava Charlotte Kreuter-Kirchof (51), koja nadzire administrativne i financijske strukture cijele kurije, kao i institucije povezane sa Svetom Stolicom, a od 15 članova sedmorica ili osmorica su kardinali, dok su ostali vjernici laici, od kojih je sada šest žena.

Apostolska konstitucija o Rimskoj kuriji i njezinu služenju Crkvi i svijetu stupit će na snagu na blagdan Pedesetnice, 5. lipnja ove godine, no njezin je tekst već objavljen na službenim vatikanskim stranicama, ali samo na talijanskom jeziku. Ima 54 stranice i rezultat je devetogodišnjeg rada pape Franje i Vijeća kardinala.

U konstituciji, koja predstavlja završetak dugoiščekivane reforme Rimske kurije, navodi se da "svaki vjernik" može voditi neki od novih vatikanskih dikasterija i tijela "ovisno o njezinoj nadležnosti, upravljačkoj moći i funkciji", javila je CNA (Catholic News Agency). To znači da laici neće moći biti kandidati za sve dikasterije, nego samo za neke od njih.

Pope Francis meets in audience with Vatican employees Pope Francis arrives as he exchanges holidays greeting with Vatican employees in the Paul VI hall in the Vatican, on December 21, 2020. Photo by Massimiliano Migliorato/CPP / IPA/ABACAPRESS.COM IPA/ABACA /PIXSELL
Foto: IPA/ABACA/PIXSELL

Dokument otkriva i promjene u imenovanju vatikanskih tijela te su svi glavni odjeli, uključujući i kongregacije, preimenovani u dikasterije.

Tako se Kongregacija za nauk vjere, crkveno tijelo koje se bavi doktrinarnim pitanjima, od sada naziva Dikasterijem za nauk vjere. S time da Kongregacija, tj. dikasterij za nauk vjere više neće biti prvi na popisu, nego je Papa na prvo mjesto stavio Dikasterij za evangelizaciju, koji je nastao spajanjem Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije te Kongregacije za evangelizaciju naroda.

On će tako preuzeti primat među ukupno 16 dikasterija, jer je smanjen i njihov broj.

– Pokazalo se nužnim smanjiti broj odjela, spojiti one čija je svrha vrlo slična ili komplementarna te racionalizirati njihovo djelovanje s ciljem da se izbjegne preklapanje nadležnosti i postigne veća radna efikasnost – objašnjava se u konstituciji te dodaje da će svakim odjelom u papino ime upravljati "proprefekt".

Komentara 1

Avatar arba_arba
arba_arba
15:01 21.03.2022.

po uzoru na Hajduka, bi mogli i novog papu birati demokratski i direktno- bez obzira na vjeru, spol ili seksualnu orijentaciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije