Naslovnica Vijesti Svijet

Renzi vodi blok protiv Merkel i štiti Putina od novih sankcija

Talijanski premijer balansira između Bruxellesa, Moskve i Obame
22. listopada 2016. u 21:40 58 komentara 11359 prikaza
Matteo Renzi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

U manje od 48 sati talijanski premijer Matteo Renzi pokazao se i kao dragi gost u Washingtonu, u čiju čast američki predsjednik Barack Obama organizira svoju posljednju državničku večeru, i kao dragi prijatelj Moskve, u čiju je korist preksinoć na summitu Europske unije u Bruxellesu uspio ublažiti zaključke koji su trebali uime EU pozvati na uvođenje novih sankcija protiv Rusije zbog zločina u Alepu, ali su ublaženi tako da pozivaju da se razmotre “sve raspoložive opcije ako se napadi nastave”.

Njemačka kancelarka, francuski predsjednik i britanska premijerka zagovarali su oštrije zaključke Europskog vijeća i u jednom trenutku u nacrtu za raspravu spominjale su se “dodatne restriktivne mjere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju režim”. No Renzi je nakon 9-satne borbe uspio ublažiti zaključke.

– Ne vidim kako bi nove sankcije dovele do postizanja mira u Siriji. Riječi koje su na kraju usvojene u konačnom dokumentu dobre su jer smo rekli da treba učiniti sve što je moguće kako bi došlo do mirovnog dogovora u Siriji – rekao je Renzi.

Sirija, Alep KAOS U SIRIJI Hollande i Merkel planiraju sankcije protiv Rusije? 'Ono što se događa u Alepu je ratni zločin' Angela Merkel 'BARBARSKA KAMPANJA' Merkel zaprijetila sankcijama protiv Rusije zbog bombardiranja Alepa

Dramatičnosti trenutka doprinijela je i činjenica da su ruski ratni brodovi zaplovili Sjevernim morem kroz kanal La Manche prema Gibraltarskom tjesnacu i dalje prema Siriji, gdje se očekuje da će sudjelovati kao pojačanje u konačnom napadu na Alep.

Na summitu EU nije Renzi bio jedini koji je želio biti oprezan i ne srljati u nove sankcije Rusiji. Ni Austrija, Grčka, Cipar i Španjolska nisu bili skloni oštrijim zaključcima, no prepustili su Renziju da vodi tu raspravu protiv sankcija.

Pojedini mediji vide sve ovo kao još jedan poraz njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je na ulasku na summit izjavila da je ruska podrška sirijskom režimu u bombardiranju Alepa potpuno neljudska. No ni Merkel se nije zalagala da se sankcije uvedu odmah, već se zalagala za oštriju formulaciju koja bi zaprijetila sankcijama u nekom drugom trenutku. Francuski predsjednik François Hollande ustvrdio je na kraju da formulacija koja je konačno usvojena ostavlja mogućnost da se u slučaju daljnje eskalacije zločina u Alepu sankcije ipak uvedu.

>> Renzi vodi blok protiv Merkel

Plenković: Što EU više oklijeva s proširenjem, veći je prostor za Rusiju

Lideri 28 zemalja na summitu spominjali su razne ruske aktivnosti u članicama EU i susjedstvu: od narušavanja zračnog prostora, dezinformacijskih kampanja, cyber napada, uplitanja u političke procese, korištenja hibridnih alata na Balkanu... – otkrio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

– S obzirom na sve navedene primjere, jasno je da je ruska strategija slabljenje EU – zaključio je Tusk dodavši da Uniji nije u cilju dizanje tenzija s Rusijom, ali da neće raditi kompromis oko svojih vrijednosti i principa.

Hrvatski premijer Andrej Plenković smatra da je utjecaj Rusije na države u hrvatskom susjedstvu vidljiv iz niza aspekata, od povijesnih odnosa do gospodarskih i energetskih interesa, pa i vojne suradnje.

– Po mom uvjerenju, što EU više oklijeva, što je sporiji u svojoj politici proširenja i susjedstva, to se otvara više prostora za tješnje odnose tih zemalja s Rusijom, koje ne vide baš sutra svoju perspektivu u EU. To je na neki način i legitimno – rekao je Plenković.

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

 • jbvjetar:

  Bravo Renzi , konacno da neki europski politicar kaze istinu a ne da se ponasa kao vodonosa od one istocnonjemacke glupace koja vodi svoje privatne ratove protiv rusije. Prvo sa huskanjem ukrajine poslije turske .

 • Avatar lvan12
  lvan12:

  Bude li uporan pri svojem stavu, nažalost neće dugo... wahsington i brisel trebaju pudlice kao plenkovića koji će lajati da je "zločin" eliminacija terorista, čak i od UN-a proglašenih terorističkih organizacija...

 • Avatar Prosenjak
  Prosenjak:

  Ako je točno što piše onda je Renzi pametan čovjek koji vidi odakle vjetar puše. A ovaj Plenković je običan detuđmanizator i izdajica.