Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hladan tuš

Ratifikacija pristupnoga ugovora trajat će dvije godine!

\'04.03.2011., hotel Regent Esplanade, Zagreb - Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandrokovic, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu J
Damir Senčar/PIXSELL
Autori: Stojan de Prato, Sandra Veljković
08.03.2011.
u 19:06

Prema Josephu Daulu, Hrvati će taman sudjelovati na izborima za EP 2014. godine.

Ako Hrvatska završi pristupne pregovore s EU u lipnju, pristupni ugovor potpisat će se u jesen, a njegova će ratifikacija trajati "sigurno dvije godine" i završiti "točno na vrijeme da Hrvati sudjeluju na sljedećim izborima za Europski parlament", u lipnju 2014. godine.

Negativno tumačenje

Izjavio je to predsjednik europarlamentarne frakcije Europske pučke stranke Joseph Daul na konferenciji za novinare u Strasbourgu. Daul je izvijestio da je na sastanku u Zagrebu protekloga vikenda EPP "podupro volju hrvatske premijerke Jadranke Kosor da pregovore završi tijekom mađarskoga predsjedništva EU". EP nema nikakav utjecaj na to koliko će ratifikacija pristupnoga ugovora u parlamentima država članica trajati. Najdulje do sada, godinu i pol, trajala je ratifikacija ugovora s Bugarskom i Rumunjskom. Daul se, pošto je Večernji list zatražio objašnjenje njegove izjave, oglasio dopisom u kojemu je izrečeno nastojao relativizirati: – Moje izjave o pristupanju Hrvatske EU tumače se na negativan način. Želim da pristupni pregovori završe što je prije moguće, za mađarskoga predsjedanja EU. Također želim da se hrvatsko pristupanje EU dogodi što je brže moguće i radit ću s hrvatskom Vladom na tome da taj postupak napreduje – napisao je Daul.

Optimizam u MVPEI-ju

U RH smo orijentirani na obavljanje posla i na završetak pregovora u lipnju, kažu u MVPEI-ju. Nakon toga, kažu, ratifikacija će biti slađi problem. Iskustvo tijekom procesa ulaska u NATO pokazuje da ratifikacija može završiti i za godinu dana, dodaju, a kontakti koje su predsjednik Ivo Josipović, premijerka Kosor te ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković imali sa stranim kolegama pokazuju da sve više država najavljuje brzu ratifikaciju. No, s druge strane, unutarnjopolitička situacija i političko nadmetanje ili pak proceduralna pravila te uređenje pojedinih država također su bitni. Primjerice, ne zna se hoće li Belgija imati vladu, a to je zemlja u kojoj ratifikacije traju dugo zbog toga jer ima sedam parlamenata.

Komentara 51

MA
maraosta
11:00 09.03.2011.

Hrvatima netreba europski parlament .Europski parlament je tihi ubojica demokracije i suverenih država.

Avatar Relaksacijaa
Relaksacijaa
08:29 09.03.2011.

Kad naši HDZovci dođu,: Onda Ćete Tek Vidjeti Kako Se Krade

PG
praseca gripa
20:18 08.03.2011.

Nama uvijek kazu drugi,a sto kazu nase nesrece? Zasto su oni placeni,da slusaju sto kazu drugi. Pa i mi imamo svoju zemlju,lijepu i bogatu i ne ulazimo u taj konglomerat bez prcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije