Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beogradski press

Raspadom SFRJ najviše profitirale Slovenija i RH, najmanje Srbija

'25.06.2009., Trg bana Jelacica, Zagreb - Dan Drzavnosti. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
04.07.2011.
u 08:33

Istraživanje pokazuje kako prema plaćama prednjači Slovenija sa 975 eura, a na drugom je mjestu Hrvatska sa 742 eura.

Beogradski Press donosi danas analizu raspada bivše zajedničke države i zaključuje kako je tim činom najviše izgubila Srbija, a najviše su profitirale Slovenija i Hrvatska pa zaključuje da je Srbija s prosječnom plaćom od 345 eura ispod svih bivših republika, osim Makedonije.

Istraživanje pokazuje da prema plaćama prednjači Slovenija sa 975 eura, na drugom je mjestu Hrvatska sa 742 eura, treća Crna Gora sa 479 eura, slijedi BiH sa 406 eura, zatim Srbija sa 345 eura, dok je na začelju Makedonija, u kojoj građani mjesečno zarade ravno 333 eura, piše Press.

I prema prosječnoj potrošačkoj košarici Srbija zaostaje jer je njenu građaninu potrebna je jedna i pol plaća za zadovoljavanje "košarice", u Hrvatskoj je plaća "kratka" za samo 150 eura. Stopa nezaposlenosti u Srbiji je 22,2 posto pa je ta država po tome "gora" od Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Ekonomist Bečkog instituta Vladimir Gligorov smatra da ovo istraživanje jasno ocrtava da Srbija uvelike zaostaje za Hrvatskom i Slovenijom, a da je manje-više izjednačena s Crnom Gorom, BiH i Makedonijom, zemljama od kojih je ekonomski u prošlosti mnogo bolje stajala.

– Srbija za svoju situaciju može okriviti pogrešnu ekonomsku politiku. Prije svega politiku tečaja, lošu fiskalnu politiku, ali i oslanjanje na strane kredite, posebno u razdoblju vlade Vojislava Koštunice. Tu je u stvari i nagomilan taj veliki vanjski dug Srbije. Ali, ako želimo istini pogledati u oči, moramo reći da se glavna destrukcija svega u Srbiji dogodila 90-ih propadanjem industrije. Tako plaćamo danak tim godinama – kaže Gligorov.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije