Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Nečuveno je da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje'

"To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je, takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti i to mijenja ovisno o auditoriju"
14. ožujka 2018. u 14:48 139 komentara 4330 prikaza
Vesna Pusić osuđuje izjave Predsjednice
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine", saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić prokomentirala je riječima da je "nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje".

Sjednica Sabora nastavljena raspravom o dobrovoljnim mirovinskim fondovima Napao predsjednicu Bauk: Da je to učinila Merkel, smjestili bi je u zatvor ili neku drugu ustanovu

"To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je, takva je. Ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti i to mijenja ovisno o auditoriju", smatra Pusić. Istaknula je da je to njoj apsolutno neobjašnjivo te da predsjednica to mora objasniti i Europi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj. "I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje je također nešto nečuveno. O čemu se točno radi, što se točno dogodilo, meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi", ustvrdila je Pusić. 

Upitala je podržava li predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav. "To su izvorišne osnove, nije neka ustavna odredba pa sad vi možete pokrenuti inicijativu, to je pitanje identiteta, tko smo mi kao društvo i ne možemo biti polufašisti. Moramo biti jasni na tu temu", istaknula je Pusić. SDP-ov Predrag Matić predsjednicu Grabar Kitarović naziva "hodajućim skandalom" i poručuje da ga je "sram što je ona predsjednica Hrvatske". Dodao je da je već pomalo apsurdno komentirati predsjedničine poteze. "To je hodajući skandal. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi", ocjenjuje Matić, dodavši kako "od predsjednice možete očekivati svašta".

Podsjetio je na njezinu izjavu da će proći puno vode Dunavom dok postanemo sa Srbima prijatelji, pa je tri dana kasnije ugostila Vučića. "Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, a kad je došla u Argentinu, onda je tamo pred ljudima koji nisu nikad bili u Hrvatskoj i koji kad pokažu na karti Hrvatsku zahvaćaju i debeli dio BiH i Srbije, izjavila tako nešto za što bi Angela Merkel u istom slučaju ili bila ekspresno smijenjena ili bi završila u zatvoru", rekao je Matić. Podsjetio je i na "Lisinski" gdje je govorila Srbima da je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele jer da živimo u slobodnoj zemlji.  Ministar obrane Damir Krstičević i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač izjavu predsjednice Republike nisu htjeli komentirati.

Sabor Izvori bliski Plenkoviću: I predsjednica i dio HDZ-a prije su bili za Istanbulsku Grabar-Kitarović: Transatlantski odnosi nisu potpuni bez Latinske Amerike Posjet Argentini Predsjednica posjetila Policijsku akademiju 'Juan Vucetich'
adidas Xmas
PROMO
Ove blagdane kreirajte idealne sportske poklone

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Nečuveno je da Vesna Pusić nije u zatvoru radi izdaje vlastite države!

 • airforceone99:

  gospođo vi ste najveće ruglo i sramota ove zemlje!

 • Akomeoko_Nevara:

  država apsurda, drugaricu Anđelinović podržava 0,1 % Hrvata, a 99 % bi ju deportiralo odnosno bila bi osuđena za veleizdaju itd... i sad takva osoba nekome dijeli savjete???