Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Predsjedanje će donijeti korist

Ursula von der Leyen
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL
1/2
10.01.2020.
u 20:15

Krivo je misliti da bi građani predsjedanje Vijećem EU trebali ignorirati kao tehničku stvar

Trebamo vas i znamo da možemo računati na vas, poručila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen jučer iz zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice na službenom početku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Istu poruku poslala je odabirom modnog detalja – oko vrata je imala plavo-crvenu maramu sa stiliziranim logom hrvatskog predsjedanja, dok su njezine kolege iz Komisije zavezale sličnu kravatu. No za što to točno Komisija, koja je jučer održala sastanak s Vladom RH, Vijeće EU čiji je predsjednik Charles Michel također bio u Zagrebu, te cijela EU trebaju Hrvatsku u sljedećih šest mjeseci?

Uloga predsjedateljice donekle je oslabljena Lisabonskim ugovora. Prije njega, predsjedateljice su imale puno više slobode “voditi” Vijeće Europske unije, tijelo koje preko nacionalnih ministara predstavlja države članice, dok je sada ravnoteža na strani Europskog vijeća u kojem sjede šefovi vlada i država, no bilo bi krivo reći da je predsjedanje nepotrebno ili da je tek puka formalnost. Naprotiv. Rotirajuće predsjedništvo ima ključnu ulogu u donošenju zakona. Ono ne predstavlja državu članicu, već djeluje kao neovisni koordinator ili medijator (honest broker) između članica i njihovih interesa kako bi se postigao konsenzus te u ime Vijeća pregovara s Europskim parlamentom čija je potvrda nužna za donošenje zakona koje predlaže Komisija.

Cijeli tekst pročitajte u sutrašnjem izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme: 

- Bernardić za koordinatore imenova najodanije si ljude i - ni jednu ženu!

- Zašto država ne ukine porez na kavu po koem je ona još luksuz?

- Zadravec: Smjena S. Oreškovića nije povezana s mojom

- Veliki intervju: Uz jedinstvo HDZ-a pobijedit ćemo na parlamentarnim izborima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije