Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jakovčić na vinistri

Pravo na teran imaju i Italija i Slovenija i Hrvatska

'14.04.2013., Zagreb - Cekanje rezultata izbora za Europski parlament u Europskom domu u Jurisicevoj, u stozeru jedine nezavisne liste na izborima koju predvodi Ivan Jakovcic.  Photo: Sanjin Strukic/P
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
11.05.2013.
u 17:20

U Poreču jučer otvorena 20. smotra vinogradara i vinara Vinistra, na kojoj će se do kraja vikenda predstaviti 110 izlagača

Dva desetljeća u Istri se okupljaju ponajbolji vinogradari i vinari, a jubilarna 20. Vinistra otvorena je u petak u Poreču. Do kraja vikenda ondje će se predstaviti 110 izlagača te održati deseci radionica o temi vina i gastronomije. Iako su neki od dosadašnjih jakih izlagača odustali od nastupna, interes za Vinistru ne jenjava. Dodijeljene su i IQ oznake vinarima prema odabiru organizatora – udruge Vinistra.

Izložba će se i ove godine održati u dvorani na Žatiki u kojoj će izlagati istarski vinari, uljari i proizvođači autohtonih proizvoda. Dotakli su se vinari i aktualnih tema, zaštite terana i ostalih autohtonih sorti vina, što postaje obveza ulaskom Hrvatske u EU, te potrebe da im institucije pomognu u obrani terana kojeg se, kažu, ne namjeravaju odreći. Župan Ivan Jakovčić dodao je kako je ‘teran baština na koju pravo imaju i Slovenija i Italija i Hrvatska’. Ministri Darko Lorencin i Tihomir Jakovina istaknuli su doprinos Vinistre i vinara u turizmu te u stvaranju novih ideja i trendova.

– Vlada je predana želji da se i nakon 1. srpnja trguje i uživa u istarskom teranu – poručio je Jakovina.

>>Istarski vinari traže hitan postupak zaštite terana na razini EU

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije