Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZOSTANAK SEZONSKOG ZAPOŠLJAVANJA

Potražnja za radnom snagom za četvrtinu manja nego prošle godine

HZZ
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/4
24.08.2020.
u 22:35

U državnoj evidenciji nezaposlenih sada je 151.000 ljudi, a s dolaskom jeseni taj bi broj mogao i narasti.

Potražnja za radnom snagom u srpnju je ove godine bila 22 posto niža nego za isto razdoblje prošle godine, poručuju iz platforme za zapošljavanje Adorio.

Niža potražnja za radnicima najviše je uvjetovana ovogodišnjim izostankom velikog sezonskog zapošljavanja, što je vidljivo iz manjeg broja oglasa sezonskih slobodnih radnih mjesta koji je niži za 70% u odnosu na prošlu godinu. U srpnju, u odnosu na lipanj i na prošlu godinu, potražnja se popravlja za zanimanja iz IT-a, strojarstva, marketinga, financija, proizvodnje i poljoprivrede.

Za zanimanja iz prodaje, administracije, građevine, medicine i obrazovanja potražnja je znatno porasla u lipnju, međutim u srpnju se naglo smanjila te je sada 34% niža u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za zanimanja iz turizma i ugostiteljstva prepolovila se u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te se taj trend, prema prvim rezultatima, u kolovozu nastavlja, ističu analitičari Adorija.

Prema službenim statističkim podacima, zaposlenost u turizmu na godišnjoj je razini pala za četvrtinu, u djelatnosti smještaja lani je radilo 52 tisuće radnika, a u srpnju ove godine 34 tisuće radnika. U restoranima i kafićima zaposlenost je pala s 43 tisuće na 37 tisuća. Trenutačno je u državnoj evidenciji nezaposlenih 151 tisuća osoba i taj bi se broj s dolaskom jeseni mogao lagano povećati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije