Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVLJENI DETALJI ZA POTPORE

Potkraj kolovoza najviše zaposlenih od 2008.: Povukli građevina, IT sektor...

Dusko Jaramaz/PIXSELL
08.09.2021.
u 18:39

U pretpandemijskoj 2019. godini krajem kolovoza bilo je oko 9000 zaposlenih manje nego sada

Upravno vijeće Zavoda za zapošljavanje objavilo je uvjete za korištenje državne potpore za čuvanje radnih mjesta za mjesece kolovoz i rujan. Prema njima, prava na potpore imaju tvrtke s padom prihoda većim od 40 posto u djelatnostima prijevoza putnika te zračnog prijevoza robe kao i u svim uslužnim djelatnostima u vezi s prijevozom. Na popisu su i cijela djelatnost pripreme i usluživanja pića (djelatnost 56.3), zatim administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, i to su segmentu iznajmljivanja i davanja u zakup (leasing), putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima.

Potpore ostaju na snazi i za kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti, zabavne i rekreacijske djelatnosti, proizvodnju i prikazivanje filmova i videofilmova te djelatnosti snimanja zvučnih zapisa i izdavanja glazbenih zapisa kao i njihove distribucije. Pomoć države odobrit će se i organizatorima kulturnih, poslovnih i sportskih događanja, organizatorima sajmova i vjenčanja, te pratećim djelatnosti ma poput tvrtki za najam opreme, audio i videosnimanje, prodaju ulaznica, najam dvorana kao i ostalim tvrtkama koje većinu svojih prihoda ostvaruju od događanja i javnih okupljanja.

Potpore su stavljene na raspolaganje i poslodavcima na potresom stradalim područjima. Za srpanj potpore je zatražilo 13.440 poslodavaca tako da bi taj broj mogao biti sličan i za iduća dva mjeseca. Do jučer je država za srpanj isplatila 160 milijuna kuna potpora za 45.257 radnika zaposlenih kod 7166 poslodavaca. Oko dvije tisuće prijava je odbijeno, a ostale će, navode u HZZ-u, biti riješene idućih dana. Država, inače, nije odbijala poslodavce zbog manjeg broja necijepljenih radnika, već im je proporcionalno udjelu zaposlenih s COVID-potvrdama smanjivala iznose potpora.

Neke tvrtke, poput riječkog Autotroleja, gdje je cijepljeno 40 posto zaposlenih, interes za cijepljenje “podebljavaju” s 500 kuna naknade. Moguće je da će ih slijediti i drugi. Inače, krajem kolovoza Hrvatska je imala 1,604.453 osiguranika, što je najveći broj od kraja 2008. godine, odnosno najviši u posljednjih 12,5 godina. U pretpandemijskoj 2019. godini krajem kolovoza bilo je oko 9 tisuća zaposlenih manje nego sada. U odnosu na rekord iz kolovoza 2008. godine, Hrvatska je u zaostatku za približno 32 tisuće zaposlenih. Gleda li se prosječan broj zaposlenih u razdoblju od siječnja do kraja kolovoza, ove je godine u Hrvatskoj bilo oko 14 tisuća zaposlenih više nego 2019., ali i oko 82.000 više nego prije pet godina.

Dobra turistička sezona podebljala je prihode državnog proračuna i poduzetnika u toj branši, ali nije toliko utjecala na zaposlenost kao ostala kretanja u gospodarstvu. U djelatnosti turizma i ugostiteljstva krajem kolovoza bilo je oko 14.000 zaposlenih manje nego 2019., u trgovini oko 2500 manje, u prijevozu oko 1600 manje te u bankama i financijskom sektoru oko 1000 manje. Što se tiče novog zapošljavanja vukli su građevina – 12.000 zaposlenih više, IT, odnosno informacije i komunikacije oko 6000, zatim stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti oko 5000, zdravstvo 4600 i obrazovanje oko 3000 zaposlenih više nego 2019 godine. 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Profil zaposlenih u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije