Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pola stoljeća u službi su znanja i kulture svoga grada i naroda

Polaznici Učiteljske škole godišta 1962. izdali su i prigodni almanah sa svim podacima o sebi, nastavnicima, školi...
06. srpnja 2012. u 10:42 2 komentara 11 prikaza
Generacija 1962
Foto: VLM

\"Najbolji je onaj učitelj, koji podučavajući malo, stvara u učeniku veliku volju za učenjem\" - okupljeni oko te krilatice, učenici nekadašnje Križevačke preparandije našli su se pred svojom školom, današnjom OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima, srdačno se pozdravili, izljubili, prisjetili preminulih kolega i profesora...te zaključili - \"zar je već pola stoljeća prošlo?\"

Prije točno 50 godina je, naime, iz školskih klupa izašla generacija maturanata, od kojih je većina i nakon završene Preparandije, odnosno Učiteljske škole, nastavila životni i radni vijek uz đake u osnovnim školama u širem kraju, prenoseći im znanja i vještine. Što su i tko su bili polaznici Učiteljske škole godišta 1962. predstavili su tako nedavno i u svom školskom almanahu, prigodno nazvanom Putovi, u kojem su iznijeli biografije svih 40-ak učenika tadašnjih 5. a i 5.b razreda, te popis svojih profesora i nastavnika.

Posebnu pozornost u tom izdanju u kojem navode da ih je \"učiteljska škola uspješno pripremila za stručan rad s učenicima i na očuvanje i njegovanje kulturno-povijesne baštine zavičaja i naroda\", privlači rubrika s isječcima njihovih školskih uradaka i fotografije s druženja, a priložili su i fotokronologiju proslava godišnjica mature do danas. Ovo izdanje Putova, naglašavaju preparandisti, može poslužiti i kao izvor podataka o njihovu radu i ostvarenju ciljeva te suživotu s građanima. Priznat će i da su \"radili pošteno i predano, sa srcem, jer je to ono što učitelju daje snagu.\"

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa
PREVENCIJA
Vlada održala telefonsku sjednicu: Zatvaraju se ovi granični prijelazi
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • new_day_yesterday:

    Križevcima je baš zbog tradicije ponuđeno da jedan ogranak Učiteljske akademije bude tu. Ali je tadašnja politička garnitura bila prelijena da to izorganizira, a neki su čak bili i otvoreno protiv, što je van svake pameti... Tradicija bi se nastavila, ... prikaži još! a niti smještaj, prehrana i potrošnja studenata i njihovih roditelja nisu stavke za baciti. Neka se dobrovoljno na stup srama jave tadašnji gradonačelnik, tadašnji pročelnik za društvene djelatnosti i ostala garnitura i neki vrli "stari" i "rođeni" Križevčani koji su bili protiv jer bi VGU mogao ostati bez studenata... Naravno, sada Križevčani idu studirati u Petrinju!!!

  • yocko:

    Zanima me dali današnji gradonačelnik ima ovakovu fotografiju, dal se slikao kad je išao na fax i kad ima diplomu????