Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za život su učili -

Pola stoljeća u službi su znanja i kulture svoga grada i naroda

Generacija 1962
VLM
06.07.2012.
u 10:42

Polaznici Učiteljske škole godišta 1962. izdali su i prigodni almanah sa svim podacima o sebi, nastavnicima, školi...

\"Najbolji je onaj učitelj, koji podučavajući malo, stvara u učeniku veliku volju za učenjem\" - okupljeni oko te krilatice, učenici nekadašnje Križevačke preparandije našli su se pred svojom školom, današnjom OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima, srdačno se pozdravili, izljubili, prisjetili preminulih kolega i profesora...te zaključili - \"zar je već pola stoljeća prošlo?\"

Prije točno 50 godina je, naime, iz školskih klupa izašla generacija maturanata, od kojih je većina i nakon završene Preparandije, odnosno Učiteljske škole, nastavila životni i radni vijek uz đake u osnovnim školama u širem kraju, prenoseći im znanja i vještine. Što su i tko su bili polaznici Učiteljske škole godišta 1962. predstavili su tako nedavno i u svom školskom almanahu, prigodno nazvanom Putovi, u kojem su iznijeli biografije svih 40-ak učenika tadašnjih 5. a i 5.b razreda, te popis svojih profesora i nastavnika.

Posebnu pozornost u tom izdanju u kojem navode da ih je \"učiteljska škola uspješno pripremila za stručan rad s učenicima i na očuvanje i njegovanje kulturno-povijesne baštine zavičaja i naroda\", privlači rubrika s isječcima njihovih školskih uradaka i fotografije s druženja, a priložili su i fotokronologiju proslava godišnjica mature do danas. Ovo izdanje Putova, naglašavaju preparandisti, može poslužiti i kao izvor podataka o njihovu radu i ostvarenju ciljeva te suživotu s građanima. Priznat će i da su \"radili pošteno i predano, sa srcem, jer je to ono što učitelju daje snagu.\"

Komentara 2

ND
new_day_yesterday
10:41 07.07.2012.

Križevcima je baš zbog tradicije ponuđeno da jedan ogranak Učiteljske akademije bude tu. Ali je tadašnja politička garnitura bila prelijena da to izorganizira, a neki su čak bili i otvoreno protiv, što je van svake pameti... Tradicija bi se nastavila, a niti smještaj, prehrana i potrošnja studenata i njihovih roditelja nisu stavke za baciti. Neka se dobrovoljno na stup srama jave tadašnji gradonačelnik, tadašnji pročelnik za društvene djelatnosti i ostala garnitura i neki vrli "stari" i "rođeni" Križevčani koji su bili protiv jer bi VGU mogao ostati bez studenata... Naravno, sada Križevčani idu studirati u Petrinju!!!

YO
yocko
14:09 07.07.2012.

Zanima me dali današnji gradonačelnik ima ovakovu fotografiju, dal se slikao kad je išao na fax i kad ima diplomu????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije