Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjak u posjedu dokumentacije

Kako su povjerljive informacije iz HDZ-ova ministarstva curile u Most

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/6
12.12.2023.
u 12:47

Suradnja Grmoje s Lovrinčevićem išla je toliko daleko da je Lovrinčević dobrim dijelom kreirao javne nastupe Nikole Grmoje i Zvonimira Troskota, što je najočitije bilo vidljivo u situaciji kada je Most među oporbenim zastupnicima u Saboru inzistirao na tome da se ministra Filipovića ne spominje kao odgovornog u aferi plin za cent, niti da se traži njegova odgovornost

"Jest, al to je politika. Treba privući pozornost a i ljudi žele uhićenja...", glasi poruka Mostova zastupnika Nikole Grmoje upućena novinaru Mreže TV Marinu Vlahoviću 6. srpnja ove godine, u kojoj se Grmoja, u jeku tzv. afere plin za cent, hvali da je osmislio slogan za izbore: "Spremajte tople pidžame." Poruka je dio opširne korespondencije između njih dvojice i Jurice Lovrinčevića, glavnog savjetnika ministra gospodarstva Davora Filipovića, koja se nalazi u posjedu Večernjeg lista.

PROFIL: Tko je Jurica Lovrinčeić i bogataš koji je doša raditi kao pomoćnik kod prijatela za 11 tisuća kuna

Ta korespondencija, kao i preslike poruka slanih putem mobitela, pokazuju kako su povjerljive i često selektirane informacije iz djelokruga Ministarstva gospodarstva dostavljane Nikoli Grmoji, a na temelju kojih su zastupnici Mosta konstruirali energetske afere i plasirali ih u javnost putem medija. Informacije koje su imale za cilj denunciranje državnog i privatnog energetskog vrha stizale su izravno od Jurice Lovrinčevića.

Istodobno se s Mostove strane ovom suradnjom pokušavalo kompromitirati vodstvo Domovinskog pokreta na čelu s tajnikom stranke Marijem Radićem te Andreja Plenkovića i njegove suradnike koje su prikazivali kao sluge Pavla Vujnovca. Posrednik između Lovrinčevića i Grmoje bio je novinar Marin Vlahović, koji je Grmoji prenosio podatke i upute od Lovrinčevića, a koje je potom Grmoja iznosio kao Mostova otkrića.

VIDEO Večernji list doznaje: Plenković smijenio Davora Filipovića i Juricu Lovrinčevića

Lovrinčević je Mostovce koristio kao alat za plasiranje teza protiv vrha HEP-a i vlasnika PPD-a Pavla Vujnovca. Zbog svog privatnog sukoba s Pavlom Vujnovcem i Marijem Radićem iz Domovinskog pokreta oko suvlasništva u Pevexu, a dijelom i zbog sukoba ministra Davora Filipovića s Franom Barbarićem oko HEP-a, Lovrinčević je svoju državnu poziciju zloporabio na način da je prikriveno, uz pomoć zastupnika Mosta,  prema medijima i javnosti te političkoj oporbi kontinuirano plasirao teze protiv PPD-a i državnog energetskog vrha, a sve kako bi se stekao dojam da je hrvatska Vlada korumpirana i zarobljena od strane PPD-a. Iz prepiske je, među ostalim, razvidno da je konstrukte poput "PPD predatorska kompanija" i "Pavo Vujnovac pravi gospodar Hrvatske", koje već mjesecima ponavljaju u Mostu, smislio Lovrinčević.

VEZANI ČLANCI: 

Premda informacije koje u javnost plasira Most dolaze iz Filipovićeva ministarstva, Lovrinčević u više navrata preko Vlahovića sugerira Grmoji da ne napadaju Davora Filipovića već Plenkovića i čelništvo HEP-a. U tom kontekstu zanimljivo je kako su i gdje u javnost procurili podaci iz kojih je početkom srpnja ove godine buknula plinska afera. Također, zanimljivo je i na koji se način afera u javnosti usmjeravala te kako je rađena medijska strategija. U konačnici, sada je bjelodano da je izvor selektiranih podataka, čija je objava imala za cilj rušenje Vlade Andreja Plenkovića, bilo HDZ-ovo Ministarstvo gospodarstva.

Suradnja Grmoje s Lovrinčevićem išla je toliko daleko da je Lovrinčević dobrim dijelom kreirao javne nastupe Nikole Grmoje i Zvonimira Troskota, što je najočitije bilo vidljivo u situaciji kada je Most među oporbenim zastupnicima u Saboru inzistirao da se ministra Filipovića ne spominje kao odgovornog u aferi plin za cent, niti da se traži njegova odgovornost, iako je bilo logično zaključiti da je afera nastala kada je ministar Filipović, bez ikakve potrebe, produžio važenje uredbe koja je izravno dovela do viškova plina koje je HEP morao prodavati ispod nabavne cijene.

"Ovo što govori Benčić je dobra teza... Treba otići uprava Hepa i DT Ivo Milatić a eventualnu političku odgovornost Davora Filipović treba ispitati..To je za oporbu i za nas dobra priča.. Jer se AP neće nikad odreći Ive Milatić", piše Jurica Lovrinčević Vlahoviću 17. srpnja te nastavlja: "Nije dobro ići u smjeru sukoba unutar HDZ jer je to teza PPD-a... Da zbog sukoba moraju oba otići". Vlahović odgovara: "Znam. Ni ne idem u tom smjeru", na što mu Lovrinčević kaže: "Treba Mostu reći."

Komentara 64

ZA
Zagi3891
16:01 12.12.2023.

vrijeme je za tešku desnicu.ovi latentni ljevičari iz hdz pod maskom domoljublja su smeće

GO
goran2hr
15:14 12.12.2023.

Neću glasati niti za Most, niti za HDZSDP koordinaciju.

DA
damascus
12:51 12.12.2023.

Dakle bio je to obračun ministra Filipovića sa Barbarićem. JAsno kao dan, zadužio je svoga savjetnika da stvari pusti van.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije