Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posao od 150.000 kn

Plinacro dao posao uredu Sauchine žene

plinacro
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/4
Autor
Marko Biočina
20.03.2013.
u 21:35

Prvi posao za Plinacro društvo je odradilo u svibnju za Nadzorni odbor kompanije, da bi ga kompanija u srpnju pozvala da dostavi ponudu o pravnim uslugama iz područja trgovačkog prava.

Hrvatska državna plinska kompanija Plinacro u listopadu prošle godine sklopila je 150.000 kuna vrijedan ugovor o nabavi pravnih usluga s odvjetničkim društvom Gajski, Prka, Saucha i Partneri.

Riječ je o odvjetničkom društvu u kojem je partner (suvlasnik) odvjetnica Ivana Saucha, supruga Tomislava Sauche, šefa kabineta premijera Zorana Milanovića. Ivana Saucha, zajedno s dvoje partnera prethodno zaposlenih u odvjetničkom društvu Hraste & Partneri, svoj vlastiti ured osnovala je sredinom ožujka prošle godine.

Prvi posao za Plinacro društvo je odradilo u svibnju za Nadzorni odbor kompanije, da bi ga kompanija u srpnju pozvala da dostavi ponudu o pravnim uslugama iz područja trgovačkog prava. U tom trenutku Plinacro je već imao ugovore o pravnim uslugama s tri odvjetnička društva, među kojima je društvo Laktić &Partneri bilo zaduženo za trgovačko pravo. Ipak, u kompaniji su odlučili angažirati još jedan odvjetnički ured, pravdajući to povećanjem opsega posla. Posao je s odvjetničkim društvom Gajski, Prka, Saucha i Partneri sklopljen u listopadu, temeljem 'dodatka II b' – svojevrsne direktne pogodbe koju Zakon o javnoj nabavi dopušta kod nabave pravnih usluga. Zašto su u Plinacru odlučili angažirati novi ured, a ne da postojećem partneru zbog većeg opsega posla povećaju iznos honorara? I zašto baš novoosnovano odvjetničko društvo, čiji odvjetnici u prošlosti nisu radili za Plinacro?

Sporni kriteriji

Iz kompanije su tek odgovorili da je sve učinjeno prema zakonu: "Odvjetničko društvo Gajski, Prka, Saucha i partneri d.o.o. angažirani su postupkom javne nabave, u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi, a s obzirom na svoja specijalistička znanja za pojedine grane prava, iskustvo u zastupanju osoba u poslovima i postupcima pred tijelima državne vlasti te uspješnosti u zastupanju osoba i njihovih pravnih interesa".

Mladen Prka, najveći partner u spomenutom odvjetničkom društvu, tvrdi da je to zbog referenci koje imaju u specifičnim uslugama iz trgovačkog prava koje su Plinacru bile potrebne.

– Morate znati da u trgovačkom pravu postoji niz različitih specijalnosti. Mi smo od Plinacra dobili poziv da pošaljemo ponudu i poslali smo, uz minimalnu cijenu koju temeljem odvjetničke tarife smijemo ponuditi. Isključivo temeljem toga dobili smo posao, a ni četvrtina ugovora dosad nije konzumirana. Ako implicirate da je taj ugovor imao ikakve veze s tim da je Ivana Saucha partner u ovom društvu, moram vas upozoriti da je to potpuna neistina. Kao prvo, ona ima tek 23% udjela u društvu i ne može pojedinačno odlučivati o ičemu vezanom uz poslovanje, a kao drugo ona se bavi ovršnim pravom, što naš ugovor s Plinacrom uopće ne pokriva – kaže Prka.

Ipak, opravdano je pitanje temeljem kojeg je kriterija Dražen Kovač, Plinacrov član uprave zadužen za pravne poslove i član SDP-a, još početkom srpnja izdao zahtjev za pokretanje postupka nabave baš s tim odvjetničkim društvom. U tom kontekstu važno je napomenuti da je odvjetničko društvo Gajski, Prka, Saucha i Partneri dva mjeseca ranije izdalo pravno mišljenje vezano uz dokumentaciju Nadzornog odbora kompanije. NO ih je namjeravao angažirati kao pravne savjetnike, no na sjednici tog tijela, dva člana, među kojima i predstavnik radnika, usprotivila su se tome. Posebni ugovor ipak nije sklopljen, već je Plinacro sklopio već opisani ugovor za pravne usluge iz trgovačkog prava. Utoliko, nejasno je zašto bi Odvjetničko društvo Gajski, Prka, Saucha i Partneri uopće izdavalo pravna mišljenja za Plinacro kada za to nije imalo ugovor?

Zakon i etika

Odvjetnik Prka tvrdi kako je to mišljenje napisao on sam na zahtjev jednog člana Nadzornog odbora.

– Članovi NO-a temeljem Statuta kompanije imaju pravo tražiti savjete i mišljenja vanjskih stručnjaka. Ja sam dobio takav zahtjev te sam svoje mišljenje adresirao na predsjednika Nadzornog odbora kompanije Ivu Družića, no trošak je platio taj pojedinac, a ne kompanija. Nažalost, ne mogu vam reći o kome je riječ jer bih prekršio odvjetničku tajnu – kazao je Prka, koji u cijelom slučaju ne vidi ništa sporno.

Zakonski gledano spora i nema, no činjenice su sljedeće. Novoosnovano odvjetničko društvu čija je suvlasnica supruga visokog dužnosnika SDP-a prvo je Nadzornom odboru javnog poduzeća – na čijem čelu stoji SDP-ov član – davalo pravna mišljenja. Par mjeseci nakon toga, SDP-ov član uprave istog javnog poduzeća direktnom pogodbom dao je 150.000 kuna vrijedan posao istom odvjetničkom društvu iako nije imalo referenci rada za kompaniju, a za istu vrstu usluga tvrtka je već imala sklopljen ugovor i s još jednim odvjetničkim društvom. Zakonski je sve čisto, no etička dimenzija stvar je osobne procjene.

>>'Mi smo investicije dovršili u roku, ali drugi nas ne prate'

Komentara 80

ZA
Zagaboka
22:48 20.03.2013.

Jucer kazu u HR Saboru Sanja Milanovic je zaposlena od kada je covo premijer i to sa vise radni mjesta i jos radionice o Jovanovicevim Modulima po par dana od Pule pa nadalje uz jaku milicijsku pratnju !!!! Mislim daa joj Vesna Pusic zamjeri na Modulima kako ona zna a ja ne znam !! !!

ZA
Zagaboka
22:51 20.03.2013.

Styria Medien AG vlasnik Vecernjeg lista se zgraza na ovakve naslove na Vecernjem listu !!! Kako to kod nas ovolika korupcija i nepotizam !==?????

SE
sestrićna
22:10 20.03.2013.

a ko bi se od njih to nadao..a sve potenjačine..kao narod je glup :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije