Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski gospodarski forum

Plenković u Davosu s 'Donaldom iz Dubaija' i nasljednicom Angele Merkel

Andrej Plenković
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
24.01.2019.
u 18:56

Plenković je danas stigao u Davos, gradić na istoku Švicarske koji naseljava 11 tisuća ljudi, ali koji u zimskim mjesecima postaje okupljalište svjetskih moćnika iz politike, gospodarstva, tehnologije na Svjetskom gospodarskom forumu

Google, Coca-Cola, hotelska grupacija Marriott, milijarder Hussain Sajwani... Svi su oni danas u razgovorima s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem u Davosu istaknuli zanimanje za ulaganje i za projekte u Hrvatskoj.

Plenković je danas stigao u Davos, gradić na istoku Švicarske koji naseljava 11 tisuća ljudi, ali koji u zimskim mjesecima postaje okupljalište svjetskih moćnika iz politike, gospodarstva, tehnologije na Svjetskom gospodarskom forumu. Ove godine na njemu sudjeluje 3000 sudionika, 70 šefova država i vlada, kao i vrh UN-a, MMF-a, Svjetske banke i Svjetske trgovinske organizacije, a posvećen je prilagodbi država, međunarodnih organizacija i društva onome što donosi četvrta industrijska revolucija.

– To je proces u koji se svi trebaju uključiti pravovremeno kako bi osigurali i razvoj i konkurentnost na globalnom tržištu, potaknuli inovacije i uključili se u globalnu utakmicu – istaknuo je Plenković. Premijer je sudjelovao na dva panela. Prvi se bavio globalizacijom i dotaknuo je gospodarska pitanja, trgovinske ratove i klimatske promjene, istaknuo je Plenković. Drugi se odnosio na Europu, nekoliko mjeseci uoči europskih izbora, a razgovaralo se o Brexitu, sigurnosti, migracijama, višegodišnjem proračunu te o bržoj konvergenciji i smanjenju nejednakosti među građanima, što je tema koji je apostrofirao Plenković.

Davos se shvaća kao mjesto i prilika da se politika sretne s ekonomijom, što koriste brojne kompanije da u manje ili više formalnim razgovorima sa svjetskim liderima razgovaraju o mogućim ulaganjima ili o društveno odgovornom djelovanju. Primjerice, što je naglasio i Plenković, rezultat njegova prošlogodišnjeg boravka u Davosu taj je da je s kompanijom Roche dogovoreno da se kroz kliničko ispitivanje lijeka 12 osoba u Hrvatskoj besplatno liječi od spinalne mišićne atrofije.

Ove godine, dodao je Plenković, interes je pokazao Google, i to za digitalizaciju, Coca-Cola za mlade, MasterCard za financijske usluge. Vodio je razgovore s čelnicima hotelskog lanca Marriott, a sastao se i s milijarderom Hussainom Sajwanijem. Njega, inače, zovu “Donald iz Dubaija”, a još je 2017. obilazio Hrvatsku informirajući se o mogućim ulaganjima. Na rasporedu su i razgovori sa šefom OECD-a, irskim premijerom te s nasljednicom Angele Merkel na čelu CDU Annegret Kramp-Karrenbauer.

No i iz Švicarske premijer je komentirao slučaj Tolušić, odnosno izjavu Pavla Kalinića kako je objašnjenje afere “za retardirane”. Plenković je kazao da je zadaće SOA-e štititi institucije. Na pitanje je li točna informacija koju je objavio mađarski portal da je premijer Viktor Orbán kao kandidata za šefa Vijeća Europe htio Miru Kovača, Plenković je kazao kako o tome ne zna ništa te da kandidaturu Marije Pejčinović-Burić podržava cijela Vlada.

VIDEO Zašto je Slovenija naprednija od Hrvatske?

Komentara 10

PR
prajdali100
19:25 24.01.2019.

Plenki gdje su investicije !!? Sve ide u Mađarsku, Rumunjsku i Srbiju ! Gdje je u svemu tome Hrvatska ? Nigdje !!!!!! Sramota.

BE
benediktus
20:39 24.01.2019.

Taj će iz Davosa donjeti investicija koliko i Zoki i Maras nekad iz Las Vegasa i silicijske doline. Ista škola.

AR
Arger
10:17 25.01.2019.

Ma dajte....ko bi danas investirao u hrvatsku sa ovom vladom na celu....ajde objektivno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije