Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.05.2016. u 23:00

I tako, imamo placebo Vladu koja čeka da građani, kao na nekoj masovnoj terapiji, da ne kažemo eksperimentu, shvate da ide nabolje, samo što to još ne osjećaju

Sreća pa se nije dogodila ni jedna prometna nesreća zbog plakata kojima je Hrvatska zajednica županija (HZŽ) pokušala šokirati građane. “Dobro došli u Osječku regiju”, “Dobro došli u Zadarsku regiju”, pisalo je na pločama koje su osvanule na ulazima u gradove.

Nevjerojatna je hladnokrvnost vozača koji su uspjeli nastaviti vožnju nakon što su vidjeli te mučne napise iz najgoreg horor filma koji se vrti u glavi prosječnog dužnosnika u jedinici regionalne (područne) samouprave zvanoj županija. U HZŽ-u objašnjavaju da su samo htjeli potaknuti javnost na razmišljanje o “lokalnom identitetu” i o “promjenama koje bi se mogle dogoditi u njihovu svakodnevnom životu” ako dođe do teritorijalnog preustroja. Kampanja o štetnosti pušenja kamilica su naspram te koja građane upozorava na strašnu mogućnost da se jednog jutra probude u nekoj novoj županiji i shvate da su zapali u krizu lokalnog identiteta.

Simptomi su, pretpostavljamo, razdražljivost, rastresenost i agresija prema inicijatorima te reforme. Bila bi to prava epidemija jer župani vele da je većina građana za to da se postojeći ustroj ne dira. Podržala ih je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja se zalaže da županije ostanu tamo gdje jesu, samo s manjim apetitima. U Vladi bi, ako im je i dalje stalo do reformi, trebali što brže uzvratiti protukampanjom jer bi im stvari mogle izmaknuti kontroli.

Na primjeru HZŽ-a jasno se vidi na što je sve pokret otpora spreman. Treba im kontrirati jumbo plakatima na kojima će pisati “S manje županija postat ćemo Arkadija” ili nešto slično. Doista, što ako se i svi ostali zahvaćeni reformama pobune? Tko zna na što će sve biti spremni u gradovima i općinama kojima zaprijeti ukidanje. Što ako se načelnici zabarikadiraju u uredima i počnu štrajkati glađu? Vlada, na primjer, odluči smanjiti broj zaposlenih u javnim službama, a sindikat uz ceste postavi plakat s fotkom muškarca pognuta pogleda uz koju piše: “Ovo je Ivan (47). Ostao je bez posla zbog Vladine reforme. Nemoj biti kao Vlada”. Vidjele su se i reakcije na najavu poskupljenja dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Svi protiv, samo Dario Nakić za. Trebalo je neupućenu javnost pripremiti na tu, po njegovu mišljenju, zdravu reformsku mjeru i poslati poruku poput “Reforme su kao injekcije, malo zabole, ali pomažu”. Bilo je lijepo slušati o reformama koje preko Mosta vode do blagostanja, no jedno su slova na ovjerenom papiru, a drugo provođenje u praksi. Reforme su dobre, ali samo dok se događaju nekome drugome. I tako, imamo placebo Vladu koja čeka da građani, kao na nekoj masovnoj terapiji, da ne kažemo eksperimentu, shvate da ide nabolje, samo što to još ne osjećaju.

Umjesto izlječenja, dolaze novi simptomi, neki prilično gadni. Osim toga, kad nema lijeka, a premijer Orešković će to najbolje znati, na scenu stupaju razni vračevi i iscjelitelji. Eno ih, već miješaju karte.

>>Pregovarati s Mostom mora najjača ekipa, a ne oni koji nisu u Vladi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije