Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgođene ekskurzije

Penava: Opet se od Vukovara pravi grad slučaj

09.07.2015., Vukovar - Gradonacelnik Ivan Penava odrzao je konferenciju za medije povodom godinu dana na celu grada. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL
30.09.2015.
u 13:56

Kazao je i kako je sama preporuka pisana na način koji pokazuje kako je ministarstvo u konfliktu sa samim sobom ali i da je jasno da ja ista Vukovaru i istoku Hrvatske nanijela veliku materijalnu štetu

- Netko za preporuku Ministarstva obrazovanja i sporta da se odgode ekskurzije u Vukovar i na istok Hrvatske, a koja je poslana na adrese preko 1.000 osnovnih i srednjih škola, mora odgovarati. Donošenje jedne takve odluke je neprimjerena i  ishitrena reakcija, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Kazao je i kako je sama preporuka pisana na način koji pokazuje kako je ministarstvo u konfliktu sa samim sobom ali i da je jasno da ja ista Vukovaru i istoku Hrvatske nanijela veliku materijalnu štetu.

– S jedne strane govori nam se kako je sve pod kontrolom, a onda dođe jedna ovakva preporuka koja pokazuje kako ipak nije baš sve tako. Želio bih da i mi saznamo te sigurnosne procjene o kojima se govori, istakao je Penava dodajući i kako je u vrijeme kada se ulažu veliki napori u razvoj turizma ovo miniranje svih tih napora i pretvaranje Vukovara u grad slučaj. Postavio je i pitanje do kada će se Vukovar i istok Hrvatske tretirati kao manje vrijedni i je li još jednom Vukovarci moraju iznijeti teret koji drugi ne osjete.

– Ako je sigurnosna situacija na istoku Hrvatske ugrožena zar i mi ne bi to trebali znati? Ako je tako zašto onda naša djeca nisu evakuirana na sigurno i jesu li naša djeca manje vrijedna nego djeca iz Zagreba, Splita, Rijeke…, pita se Penava ističući kako se u gradu normalno živi i da nije bilo nikakvoga razloga za jednu ovakvu paničnu preporuku. Kazao je i kako je dovoljno doći u grad i vidjeti djecu u bezbrižnoj svakodnevnoj igri što je najbolji poziv svima za dolazak u grad bez ikakvoga straha. Na konferenciji za novinare nazočila je i vlasnica vukovarske turističke agencije Danubiumtours Zrinka Šesto koja je rekla kako je od dana izdavanje preporuke do sada dolazak u grad otkazalo 400-ak njenih već najavljenih turista.

– Imamo svakodnevne pozive od ravnatelja i razrednika koji pitaju je li u Vukovaru sigurno. Pokušavamo im objasniti kako nema razloga za brigu, da se u gradu normalno živi… Pitam se i tko će nama, turističkim djelatnicima, nadoknaditi  nastalu štetu, rekla je Šesto. Komentirajući izdanu preporuku ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić rekao je kako je preporuka Ministarstva obrazovanja vrlo precizna i da je izdana drugi dan krize kada kao varijanta izbjeglica nije bio samo Opatovac.

– U preporuci jasno stoji kako se škole, prije puta na istok Hrvatske, trebaju obratiti PU da se dobiju upute. Ja sam uvijek tvrdio da opasnosti zapravo nema. Željelo se izbjeći da djeca dolaze u područja gdje se nalazi po tisuću izbjeglica. Hrvatska funkcionira normalno. Uostalom, tih dana su normalno i bez smetnji održavane i Vinkovačke jeseni, a i ispunjeno je moje obećanje da će i kirvaj u Tovarniku biti normalno održan. Škola je krenula i sve se vratilo u normalu, rekao je Ostojić.

>> Ivan Penava: Problemi izbjeglica podsjećaju na nekadašnje patnje Vukovaraca

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar johny21
johny21
14:01 30.09.2015.

To ova vlast zakuha situaciju pa onda tobože riješe!

Avatar petrolio
petrolio
14:33 30.09.2015.

da je na čelu vukovara ostao SDP-ovac sabo, onda bi preporuka sigurno bila pozitivna!!??

Avatar johny21
johny21
14:02 30.09.2015.

Grad slučaj od Vukovara je napravila ova vlast na čelu sa pravomoćno osuđenim Sabom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije