Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak Z. Jankovića

Pater familias vratio se na vlast koju je nevoljko predao Alenki Bratušek

Janković Bratušek
Foto: Saša Despot/Žurnal24/PIXSELL
29.04.2014.
u 08:00

Uskoro odluka - 
Ostavka vlade ili ujedinjenje stranke koja se podijelila na dvije frakcije.

Zapravo nije čudno da se stranka Pozitivna Slovenija – a time i slovenska vlada – trese.

Ta osnovali su je s vrlo preciznim rokom trajanja, kao organizam s programiranim mehanizmom za samouništenje. Na osnivačkoj skupštini u ljubljanskom kinu Šiška tog je 22. listopada 2011. prvi predsjednik i osnivač stranke koja je trebala utržiti popularnost bivšeg šefa Mercatora i ljubljanskog gradonačelnika, onoga “koji u prezimenu ima jednu črku (kvačicu) manje te koji je – unatoč optužbama koje su ga pratile za korupciju – ipak suvereno dobivao mandate u gradu na tri mosta i bio “liebling” starih političara ili “stričeva”, s biografijom usko vezanom uz jugoslavensku ideju i doba, posebice Milana Kučana, ali i zvijezda poput Zorana Predina, najavio da će stranka biti programatska te da će trajati do kraja 6. saziva državnog zbora, koji se konstituirao dva mjeseca kasnije.

Abdikacija

Tako i najnoviji događaji i brzopotezno smjenjivanje glasovima članstva Alenke Bratušek s mjesta šefice stranke - na koje je ionako došla Jankovićevom abdikacijom – prati najavu programirane smrti iako je, bizarno, PS najjača politička stranka u Sloveniji. Hoće li i Janković i Bratušek imati snage i političke mudrosti ujediniti dvije frakcije ili će se stranka raspasti i zapravo prestati postojati?

U dvije i pol godine postojanja, pater familias stranke, Janković, pokazao se kao beskompromisni političar, a Alenka Bratušek, iako je uspjela spasiti Sloveniju od dolaska Trojke i grčkog scenarija, kao slaba liderica i, što je još tragičnije, bez potpore u vlastitoj stranci.

Janković se vrlo teško pomirio s činjenicom da je bio prisiljen napustiti tron, smatrajući da je kolateralna žrtva Janšinih korupcijskih skandala. Bio je to drugi politički poraz. Onaj prvi uslijedio je nakon pobjede na izborima 4. prosinca, isti dan kad je u Hrvatskoj stranka njegova imenjaka, Milanovića, došla na vlast. No Milanović je uspio formirati vladu, Janković – ne. Morao je prepustiti mjesto mandataru – i uskoro premijeru Janezu Janši. Izborni zakoni u Sloveniji pridonose nestabilnim vladama – vrlo je teško složiti vladu pa su koalicije vrlo široke a time i nestabilne. Kad je Janša odstupio, opet zbog korupcije, a mandatar opet trebao biti iz redova PS-a, povukao je i Jankovića. Samo tako je PS uopće mogao razmišljati o vladi jer su to bili uvjeti koalicijskih partnera usred tempirane korupcijske afere o Jankoviću, njegovoj obitelji te SC-u Stožice.

Nema ljubavi

No da između Bratušek i Jankovića nema ljubavi, te da je stanje prije skupštine stranke na kojoj se birao predsjednik sve napetije, pokazalo se kad su se posvadili na zajedničkoj večeri s parlamentarnim zastupnicima svoje stranke.

I dok vrijeme otkucava, Bratušek je za danas najavila konzultacije s predsjednikom Borutom Pahorom, a špekulira se da će dati ostavku. Oni koji su uz Bratušek odlaze iz stranke, koalicija se trese. Odluči li se Bratušek na ostavku, mogla bi ipak još neko vrijeme – čak do jeseni – voditi vladu. No, ne ako se pita DeSUS. Stranka umirovljenika pod vodstvom žustrog Karla Erjavca traži izvanredne izbore već u lipnju. Teško se prisjetiti slovenske vlade u kojoj ona nije bila koalicijski partner – pa će tako vjerojatno biti i u sljedećoj, tko je god bude sastavljao.

>>Janezu Janši sud potvrdio dvije godine zatvora!

>>'Zbog naše gluposti, Hrvati nam ometaju izlaz na otvoreno more'

Komentara 4

DA
daniloobradoviic
13:28 29.04.2014.

Povratak kriminaliziranog Z. Jankovica u politickom drustvu Slovenije i ako se vode toliki sudski procesi ,govori da u Sloveniji dolazi do izrazaja Balkanska korumpiranost i sve ono negativno sto potice iz njegovog mjesta rodenja SARAORCI , Smederevo ,Srbija .

DO
DoktorAmer
14:07 29.04.2014.

Balkanska kaljuza, od Triglava do Vardara.

XA
xaron
08:48 29.04.2014.

Još jedna banana država, ma šta oni mislili o sebi. Djela govore za sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije