Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papin i imamov poljubac u usta na Benettonovu plakatu kraj Vatikana

Plakat s poljupcem između Benedikta XVI. i kairskog imama Ahmeda Mohameda el-Tayeba izazvao je polemike
17. studenoga 2011. u 10:20 25 komentara 23 prikaza
papa i imam

RIM – Papa Benedikt XVI. i imam džamije Al Ahzar u Kairu Ahmed Mohamed el-Tayeb ljube se u usta. Prikazuje to veliki plakat (6 x 3 metra) postavljen nedaleko od Vatikana, na mostu Castel Sant'Angelo u srijedu ujutro. Vatikan je reagirao izjavom Ureda za tisak Svete Stolice da je plakat “neprihvatljiv” te kako se “treba štititi papin lik”. Navečer je plakat uklonjen.

– Riječ je o teškom nepoštovanju pape i vrijeđanju osjećaja vjernika, što pokazuje kako se u okviru propagande krše osnovna pravila štovanja osoba putem provokacije – izjavio je šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.  

Bila je to još jedna provokacija tvrtke Benetton. Njegovi su plakati uvijek izazivali polemike, ali nikada nisu bili uklonjeni. Sada se ni katolicima niti muslimanima nije svidjela takva propaganda pa je papin i imamov poljubac “cenzuriran”.

– Riječ je o kampanji UnHate (nemržnja) kojom se želimo boriti protiv kulture mržnje svih njezinih oblika – obznanio je glasnogovornik kuće Benetton i dodao da žale što je papina i imamova slika izazvala negodovanja vjernika.

U kampanji s plakatima protiv mržnje čuvena je tvrtka načinila i montažu slika na kojima se ljube u usta njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, američki predsjednik Barack Obama i njegov kineski kolega Hu Jintao, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i izraelski premijer Benjamin Netanyahu itd.

Tvrtka iz Veneta postavila je te plakate pod geslom da “mržnja nikada ne nestaje zahvaljujući mržnji, već ona prestaje s nemržnjom (UnHate)”. Izvršni potpredsjednik Benetton Groupa Alessandro Benetton izjavio je da, ako je “globalna ljubav utopija, onda poziv na nemržnju može biti ambiciozan, ali ostvariv cilj”. Potrebno je suzbijati kulturu mržnje, drži obitelj Benetton, i to ih je navelo na stvaranje plakata sa slikama poljubaca među “neprijateljima”.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • novahrvatska:

    Karambita, možda i tvoji \"prote\" vole hodže?!

  • karambita:

    Novahrvatska, na tvoju nesrecu, ja sam ateist...crkveni cirkusanti me ne interesiraju, ali postujem vjeru svakog...vjera je jedno, a ovakovi tipovi ko ova dvojica su samo iskoristili vjeru u svoju korist..od vjere zive kao bubreg u loju...valjda si shvatio sto sam napisao

  • koinsky:

    i mene vrijedjaju religijozne bajke kojim nas pumpaju vec dvije tisuce godina pa ne trazim skidanje raspela i ostalih klerikalnih znakovlja.