Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIROVNI PROCES

Palestinski čelnik odbio Trumpov plan: 'Afera stoljeća se pretvorila u šamar stojeća'

Muhamed Abas
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.01.2018.
u 22:51

Abas je već ranije rekao da Amerikanci više ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu nakon izjava predsjednika Trumpa o Jeruzalemu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u nedjelju je mirovnu ponudu američkog predsjednika Donalda Trumpa nazvao "šamarom stojeća".

"Odgovaramo Trumpu da ne prihvaćamo njegov plan, afera stoljeća se pretvorila u šamar stojeća", rekao je Abas u Ramallahu na početku sastanka Središnjeg odbora PLO-a na kojem trebaju razmotriti odgovor na Trumpovo priznanje Jeruzalema prijestolnicom Izraela od 6. prosinca.

Abas je također rekao da je Izrael okončao izraelsko-palestinske sporazume iz Osla o palestinskoj autonomiji potpisane 1993. godine.

"Nema više sporazuma iz Osla, Izrael ih je okončao", ponovio je i dodao da na tom dvodnevnom sastanku trebaju donijeti odluke o budućnosti.

Nakon šest mjeseci tajnih pregovora u Oslu 13. rujna 1993. su se Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) međusobno priznali i potpisali u Washingtonu u nazočnosti predsjednika Billa Clintona "Načelnu deklaraciju" o prijelaznoj petogodišnjoj palestinskoj autonomiji.

Abas je već ranije rekao da Amerikanci više ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu nakon izjava predsjednika Trumpa o Jeruzalemu.

Na čelu palestinske vlasti od 2005. Mahmud Abas (82)  je rekao da neće primiti potpredsjednika Mikea Pencea, čiji je posjet početno predviđen sredinom prosinca, odgođen za 22. siječnja.

On je također rekao da neće prihvatiti nikakav mirovni plan koji predloži Washington. "Sjedinjene Države su se same diskvalificirale", zaključio je. 

Pogledajte i galeriju: Zbog Trumpove odluke prosvjedovalo se u Jordanu, Tunisu, Pakistanu, Egiptu i Izraelu

Muhamed Abas
1/17

Komentara 6

ZA
Zapadnjak
00:08 15.01.2018.

prvo, oslo su napustili arapi. drugo, ne postoji mirovni proces koji je trump priznanjem jeruzalema upropastio, otezao ili sto vec eu trabunja-nikakav mirovni proces ne postoji-krivnjom primarno arapske strane. trece, PA, a posebno hamasov sljam koji vlada gazom ne zeli two-state solution. europski i americki mediji konstantno pisu kako je trumpova odluka o jeruzalemu ugrozila nekakvu mogucnost dogovora oko dvije drzave s istocnim jeruzalemom kao glavnim gradom palestine. mediji nam objasnjavaju da "palestinci vide istocni jeruzalem kao glavni grad svoje buduce drzave." evo, neka bilo tko nade bilo kojeg politickog vodu palestinaca koji je ikad rekao da prihvaca drzavu na podrucju zapadne obale s istocnim jeruzalemom kao glavnim gradom. necete to naci jer se nikad nije dogodilo, ti ljudi jednostavno zele sve. pogledajte bilo koji propalestinski prosvjed u bilo kojem dijelu svijeta. svuda se vice "from the river to the sea palestine will be free", dakle nema nikakve podjele zemlje ili jeruzalema, nema price o suzivotu ili miru, to je jednostavno laz. nitko, doslovno nitko na ovom svijetu da je u izraelskom polozaju ne bi prihvatio ono sto PA zeli. po mom sudu, svijet jednostavno nema vremena cekati da arapi napokon prihvate stvarnost i postave zahtjeve koji nisu potpuno unistenje drzave izrael. dok oni to ne odluce izrael se jednostavno treba ponasati kao da je cijelo podrucje njegovo jer u prakticnom smislu i jest, osvojeno u obrambenom ratu.

Avatar intimus 500
intimus 500
08:23 15.01.2018.

njega ne šljive niti palestinci ... nezavidan položaj :()

Avatar intimus 500
intimus 500
08:23 15.01.2018.

njega ne šljive niti palestinci ... nezavidan položaj :()

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije