Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijete uništenjem Izraela

Sukobi palestinskih militantnih skupina iz Pojasa Gaze i izraelske vojske mogli bi prerasti u krvavi rat

Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.12.2017.
u 20:10

Izrael će nestati vrlo brzo, a uništit će ga mudžahedini i vjernici, prijeti šeik Hassan Nasrallah, glavni tajnik Hazbollaha

Sukobi između palestinskih militantnih skupina iz Pojasa Gaze i izraelske vojske sve su žešći i mogli bi prerasti u krvavi rat.

Naime, nakon što je iranski general Qasem Sulejmani, zapovjednik Al-Quds snaga Iranske revolucionarne garde, telefonski razgovarao sa zapovjednicima vojnog krila militantnog pokreta Hamas i Islamskog džihada, koji naoružava i financira Iran, analitičari to tumače kao pripremu za vojni napad na izraelsku vojsku.

Iranski general Qasem Sulejmani, 60-godišnjak koji je najzaslužniji za poraz terorističke organizacije Islamske države u Iraku i Siriji, postao je strah i trepet Izraela i SAD-a, koji su i nametnuli sankcije, a desetak obavještajnih agencija s Bliskog istoka i iz Europe spremno je platiti milijune dolara samo za informaciju gdje se točno u određenom trenutku nalazi. Naime, general Sulejmani iz daljine upravlja militantnim skupinama kao što su Hamas i Islamski džihad. Zahvaljujući isključivo njemu, te palestinskoj skupine danas imaju dalekometne i razorne projektile kojima mogu gađati duboko unutar izraelskog teritorija.

Izraelci ga smatraju neprijateljem Izraela br. 2. – ispred njega je glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Hasrallah, koji je ponovno zaprijetio Izraelu u svom govoru održanom ispred nekoliko tisuća pristaša u predgrađu Bejruta pozivajući svoje saveznike da se zajedno suprotstave Izraelu. Nasrallah vjeruje da ova “glupa Trumpova odluka” o priznavanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela znači “početak kraja” Izraela.

– Mi smo tu kada zatreba. Pokazali smo koliko smo jaki. Izraelci jako dobro znaju o čemu pričam. Dokazali smo svoju snagu i moć 2006. Izrael će nestati i to vrlo brzo i to od strane mudžahedina i vjernika – prijeti šeik Hassan Nasrallah.

Ono što najviše zabrinjava Izrael jest pojava duž granice Libanona i Izraela – iračkih, afganistanskih i pakistanskih šijitskih paravojnih uniformiranih formacija koje su sudjelovale u borbi protiv ISIL-a u Siriji, a koje su spremne uključiti se u rat protiv Izraela ako zatreba. Osim na palestinskom teritoriju, izraelske snage duž granice s Libanonom i Sirijom stavljene su u punu pripravnost zbog straha od mogućih napada.

U međuvremenu su nastavljeni žestoki sukobi na području Zapadne obale između palestinskih prosvjednika i izraelskih snaga. U Pojasu Gaze izbili su i oružani sukobi. Izraelski bombarderi bombardirali su položaj palestinskih militanata nakon što su ovi ispalili nekoliko projektila na izraelski teritorij. Zbog sve većih pritisaka jordanski parlament razmatra reviziju mirovnog sporazuma s Izraelom iz 1994. te bi moglo doći do njegova poništenja. S druge strane, palestinski premijer Rami Hamdallah pozvao je međunarodnu zajednicu da prizna državu Palestinu, s glavnim gradom istočnim Jeruzalemom te da napravi pritisak na Izrael da se okonča višedesetljetna okupacija palestinskih teritorija.

1/13

 

Turski predsjednik Tayyip Erdoğan žestoko i glasno protivi se Trumpovoj odluci u priznanju Jeruzalema glavnim gradom Izraela. Nakon sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Ankari, Erdoğan je kazao da Izrael posljednja događanja vidi “kao priliku da poveća pritisak, nasilje i teror nad Palestincima”.

Žestoka retorika Erdoğana nije slučajna. S obzirom na to da će danas biti domaćin izvanrednog summita Organizacije za islamsku kooperaciju u Istanbulu, koji okuplja predstavnike 57 zemalja, sebe vidi kao “kolektivni glas muslimanskog svijeta”. Naime, Erdoğan koristi summit da bi se stavio na čelo onih koji nisu zadovoljni umjerenim stavom koji zastupa Arapska liga. S jedne strane, mnogi političari u regiji suzdržano su se izjasnili o Trumpovoj odluci, dok Erdoğan nastavlja sa žestokom retorikom i na taj način koristi priliku da postane lider muslimanskih sunita u svijetu.

Komentara 6

Avatar jumanji
jumanji
06:59 14.12.2017.

sve dok bude amerika na strani izraela nemaju šanse ovi arapi

KE
kelab
21:58 13.12.2017.

Djaba vam gusle, ostavite se Jeruzalema. Imate Mehku i Medinu. Alah vas i onaki terorizira 5 puta na dan, najmanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije