Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prljavi poslovi u razminiranju?

Orepićev pomoćnik Trut prijavljen za namještanje poslova

damir trut
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
22.02.2017.
u 15:30

Vlada je Damira Truta, koji dolazi iz kvote HDZ-a, imenovala pomoćnikom ministra unutarnjih poslova prošli tjedan

Damira Truta, kojeg je Vlada na prošlotjednoj sjednici imenovala pomoćnikom ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, sisačko-moslavačka policija lanjskog je lipnja prijavila zbog namještanja poslova razminiranja.

Kad bi se u konačnici u sudskom postupku dokazalo da je ovaj državni dužnosnik kriv, mogao bi biti osuđen na kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Policija pomoćnika ministra iz kvote HDZ-a sumnjiči da se zajedno s još deset osoba – vlasnika i direktora tvrtki za razminiranje – tijekom 2013. godine, nakon otvaranja postupka javne nabave, dogovarao o cijenama i podizvođačima. Kada bi dogovor bio postignut, javljali su se na natječaje i kao najpovoljniji ponuđači eliminirali konkurenciju. Policija je, odgovoreno nam je iz Ministarstva unutarnjih poslova, kaznenu prijavu proslijedila Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku koje će donijeti odluku o podizanju optužnice ili odbačaju.

U spisu se navodno nalaze snimke tajnih sastanaka poslodavaca te transkripti razgovora vođenih na neobičnim mjestima, pa čak i na groblju. Kada bi se poslodavci dogovorili tko će preuzeti određeni posao, potpisivali su bjanko izjave koje su služile kao osigurač i bile bi aktivirane u slučaju da netko izigra dogovor. Tada bi se iznad potpisa službene osobe dopisao tekst da tvrtka čiji je predstavnik odustaje od dobivenog posla. Takve su bjanko izjave navodno bile pospremljene u ladici čelnika Hrvatskog centra za razminiranje.

Prije no što je bio direktor u tvrtki za razminiranje Damir Trut bio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, odnosno Službe 112. Da su sigurnosne provjere za državne dužnosnike u nas na poprilično niskim granama, “zaslužan” je Zakon o sigurnosnim provjerama iz 2012. kojim su pod izlikom rasterećenja sustava provjere državnih dužnosnika minimalizirane. Ta je izmjena bila u mandatu Vlade Zorana Milanovića, što su neki protumačili kao “dozvolu za uhljebljivanje”.

>> Plenković otkrio o čemu je razgovarao s ministrom Orepićem i ravnateljem policije Srdarevićem

Komentara 13

MA
Malinac
17:03 22.02.2017.

Koliko smo mi brzi kad je kriminal politicara treba 4 godine da prodju od prijave da bi se nesto poduzelo a mozda se nebi nista ni poduzelo da nije imenovan za pomocnika ministra.

DU
Deleted user
16:21 22.02.2017.

Kakvo je to zatucano prezime Trut? Zar se isti ne bi trebao moderno hrvatski prezivati Drone?

Avatar Bruno
Bruno
17:33 22.02.2017.

Danas svako svakog moze prijaviti , politicku i svaku drugu konkurenciju jedno vrijeme izbaciti iz "utrke , dok se dokaze nevinost pojeo vuk magare .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije