Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH

Optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u Prijedoru

sudnica
Foto: DPA/PIXSELL
09.12.2015.
u 12:55

Optužnica je podignuta protiv Milorada Radakovića (53) i Gorana Pejića (50) iz Sanskog Mosta, a tereti ih se da su kao pripadnici vojske odnosno policije bosanskih Srba sudjelovali u kampanji etničkih progona na području Prijedora 1992

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine danas je podignulo optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika vojnih i policijskih bosanskih Srba koje tereti za ubojstvo pet članova hrvatske obitelji Ećimović iz Prijedora.

Optužnica je podignuta protiv Milorada Radakovića (53) i Gorana Pejića (50) iz Sanskog Mosta, a tereti ih se da su kao pripadnici vojske odnosno policije bosanskih Srba sudjelovali u kampanji etničkih progona na području Prijedora 1992. godine kršeći tako odredbe međunarodnog humanitarnog prava.

Kako se navodi u optužnici objavljenoj u Sarajevu, Radaković i Pejić su u lipnju 1992. godine u mjestu Tukovi kod Prijedora napali pet članova obitelji Ećimović u njihovoj kući. Pri tom su ubili dvije žene i jednog muškarca, a pokušaj ubojstva preživjelo je dvoje djece koja su tada imala 5 odnosno 7 godina.

Nakon toga napadači su ubili još jednog muškarca od 67 i ženu od 59 godina iz iste obitelji, koji su živjeli u susjednoj kući.

Nakon ovog napada svi preostali civili hrvatske nacionalnosti, koji su živjeli u Tukovima, u strahu su napustili to mjesto i gotovo nitko od njih do danas se tamo nije vratio. Tukovi su i prije ovog napada bili na meti srpskih paravojnih postrojbi pa su brojni mještani odvedeni u logore gdje su prisilno zatočeni.

Tužteljstvo BiH je najavilo kako će krivnju optuženih za ubojstvo pet hrvatskih civila dokazati pozivanjem 27 svjedoka zločina i vještaka kao i izvođenjem više od sedamdeset materijalnih dokaza.

>> Optužnica protiv pripadnika HVO-a Saše Savinovića zbog ubojstava i progona Bošnjaka

Komentara 9

NM
nemirno more
19:18 09.12.2015.

Slavku,Nikoli,Katarini i ostalim stradalim laka crna zemlja i pocivali u miru. A koje su ljudske vrijednosti bili to najbolje znaju oni koji su ih poznavali. Imao sam srecu pa sam bio jedan od tih. Jos jednom pocivali u miru.

Avatar Pavel ic
Pavel ic
16:55 09.12.2015.

vidi se da si neobrazovan pa se neisplati s tobom ulazit u raspravu.hrvata nema sam u hrvatskoj vec po cijelom svijetu a kako je krenilo najmanje ce nas biti u domovini.zato zacepi i nemoj da nam vrijedas bracu u bosni.

Avatar Dameanu
Dameanu
16:11 09.12.2015.

Ma kakvi hrvati iz Prijedora?! To su bosanci katolicke vjeroispovijesti. Ne brkajmo neke stvari. Hrvati su u Hrvatskoj. Slovenci u Sloveniji...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije