Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Predstavnici EK u Omišlju, načelnica se suprotstavila LNG terminalu

Kako je rekla, izvijestila ih je o kršenju mnogih hrvatskih zakona, europskih direktiva i Europske povelje o lokalnoj samoupravi
27. ožujka 2018. u 17:48 9 komentara 761 prikaza
Postrojenje JANAf-a na otoku Krku
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Načelnica Općine Omišlja Mirela Ahmetović danas je na konferenciji za novinare izvijestila da su predstavnici Europske komisije (EK) bili u Omišlju kako bi ih izvijestila o negativnom stajalištu općine u vezi s  izgradnjom plutajućega LNG terminala.

Omišalj: Građani protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala Omišalj 'Ako dođe LNG, nema više Pippija, Molltelija, Hanza, a ni Günthera. Gotovi smo...'

Kako je rekla Ahmetović, angažmanom europskog parlamentarca Ivana Jakovčića, u Omišlju su bili predstavnik Glavne uprave za energetiku Europske komisije Adam Szolyak i Denis Redžepagić iz predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. Izvijestila ih je o stajalištima Općine Omišlja i Primorsko-goranske županije da plutajući LNG terminal nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, a studija utjecaja na okoliš, dodala je, nije ni stručna ni cjelovita.

Kako je rekla, izvijestila ih je o kršenju mnogih hrvatskih zakona, europskih direktiva i Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

Izložila sam im da se neslaganje lokalne zajednice s tim projektom može svesti na to da projekt LNG terminala u plutajućoj varijanti ne postoji u prostorno-planskoj dokumentaciji jer ga stanovnici ni tada, kad se donosio prostorni plan nisu htjeli, podsjetila je.

Ahmetović je rekla kako  je općina iz Ministarstva kulture dobila odgovor koji se može svesti na to da projekt plutajućega LNG terminala "neće narušavati kulturnu baštinu", posebice zato što je već ugrožena od drugih pogona. "To je još jedna potpora svojevrsnom kulturocidu na ovom području", ocijenila je.

Postrojenje JANAf-a na otoku Krku
1 / 9
Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku

Predstavnik EK  Adam Szolyak bio je iznenađen s onim što mu je prezentirano, rekla je načelnica, ističući da je posebno iznenađen što se već krše ili se namjeravaju kršiti neke europske direktive i Europska povelja o lokalnoj samoupravi.

Po riječima načelnice Ahmetović, predstavnik Europske komisije s nevjericom je primio informaciju da Općinu Omišalj ignoriraju nositelji projekta, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Vlada.  Također je istaknula kako je rekao da je LNG terminal važan za Europsku uniju, ali ne toliko da bi se ratovalo s jedinicama lokalne samouprave.

Po njezinim riječima, predstavnik EK tražio je dodatna objašnjenja, posebice o razlici između kopnenoga i plutajućega LNG terminala.  Ahmetović je rekla da Općina Omišalj nikada nije dobila odgovor u vezi sa studijom isplativosti plutajućega LNG terminala, niti je dobila tu studiju na uvid.

Mohammad Reza Sadegh Veleposlanik Irana: 'Hrvati već uvoze naftu iz Irana, a za LNG terminal možemo biti pouzdan izvor plina'

Novinarima je pokazala dokument "Makroekonomski učinci terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku", koji je izradio Ekonerg u siječnju 2016., a sufinanciran je novcem Europske unije.  Ne navodeći od koga je dobila dokument, Ahmetović je rekla kako ga nije dobila ni od ministarstva, Vlade, izrađivača ni promotora projekta. Istaknula je da se u dokumentu daje prednost kopnenom terminalu i odbacuje isplativost i korist od izgradnje plutajućeg terminala.

Ahmetović je rekla da je u tom dokumentu napravljena usporedna analiza plutajućega i kopnenog terminala s ekološkoga, tehnološkog i financijskog aspekta te da je iz njega jasno zašto su ga Vlada, LNG Hrvatska i Ekonerg tajili od javnosti.  Ocijenila je kako se iz njega vidi da je regulativa za plutajući terminal manjkava, a  po financijskoj analizi, kopneni terminal je financijski povoljniji, rekla je. 

Ključno je pitanje izrađuje li se dokument koji se financira javnim novcem tako da netko naredi da se izradi analiza koja će pokazati takve podatke, a zatim, kad se taj netko predomisli, isti izrađivač izrađuje dokument koje će pokazati drukčije podatke.

Istaknula je da je dokument koji je pokazala dokaz toj tezi te da ga sada razmatra općinski odvjetnički tim pa će biti iskorišten kao dio pravosudne borbe protiv plutajućega LNG terminala.

Na novinarsko pitanje zastupa li nečije interese, Ahmetović je odgovorila kako zastupa interese 3500 stanovnika Omišlja i da je dužna štititi hrvatske zakone. Na pitanje imaju li predstavnici Europske komisije ikakve ingerencije u vezi s LNG terminalom, odgovorila je da oni nisu došli biti medijator među Vlade i lokalne zajednice i miješati se u hrvatsku zakonsku regulativu. "Dat će novac samo za one projekte koji su zakonski potpuno čisti", rekla je Ahmetović i ustvrdila kako taj projekt to sigurno nije.

Načelnica Omišlja pozvala je premijera Andreja Plenkovića i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da odgovore hrvatskoj javnosti i sufinancijerima u Europskoj uniji zašto taje i skrivaju dokumente o projektima koji su financirani javnim novcem.

Predstavnici EK jučer su razgovarali i s predstavnicima lokalnih udruga i Primorsko-goranske županije, a danas su posjetili Općinu Omišalj i grad Krk.

LNG terminal,Omišalj RATKO BOŠKOVIĆ LNG na Goli otok, u funkciji razvoja turizma na Kvarneru Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Mate Mijić Putin i Merkel podržavaju prosvjede protiv LNG terminala na Krku Rijeka: Prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala na Krku Zvonimir Despot Prosvjednici često i ne znaju zašto prosvjeduju
Petra Dugandžić
detalji privukli pažnju
Petra Dugandžić prodaje svoj luksuzni stan u Zagrebu, a ovu prostoriju priželjkuju brojne Hrvatice
Bruketa&Žinić&Grey
Bruketa&Žinić&Grey
Ideje koje donose rezultate
  • ivto22:

    Ovom saboterkom Ahmetović se trebaju baviti DORH i tajne službe. Luksemburška tvrtka Gasfin - aktivno je sudjelovala u financiranju i izradi ekološke studije koja se protivi plutajućem terminalu. Ta je tvrtka bliski poslovni partner ruskog Gazproma, a otkupom potraživanja austrijskeke ... prikaži još!e Hypo banke postala je vlasnik zemljišta u Omišlju. Gasfin se zauzima za izgradnju kopnenog terminala. Ova Ahmetović je ruski igrač i tko zna s koliko love je podmazana da sabotira plutajući LNG terminal.

  • balance:

    😂😂😂Ahmetovićka i još sdpejka

  • droza:

    Treba podsjetiti da su ovi, preko noći, prosvijetljeni eko aktivisti iz SDP-a, svojedobno, bez zadrške podržali zakon o istraživanju i eksploataciji nafte i plina iz Jadranskog podmorja.