Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbog velikog poskupljenja energije na svjetskom tržištu

Od nove godine struja znatno poskupljuje

bih-struja-txt.jpg
import
14.11.2006.
u 19:01

MOSTAR Od početka sljedeće godine doći će do značajnog poskupljenja električne energije. U Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg-Bosne nisu nam mogli precizirati, pa čak ni okvirno, o kojem će postotku poskupljenja biti riječ, ali da će poskupjeti to je potpuno jasno. Kako ističe Edin Omeragić, pomoćnik generalnog direktora za strategiju EPHZHB, razlog poskupljenju veliko je povećanje cijene električne energije na svjetskom tržištu.

U ovoj godini Elektroprivreda je više od polovice potreba svoga tržišta kupovala, dok je ostatak dolazio iz vlastite proizvodnje. Cijena po kojoj su kupovali energiju bila je 37,2 eura po megavatsatu. Cijene kojima se donedavno licitiralo na svjetskom tržištu iznosile su od 52 do 54 eura. No, približavanjem kraja godine cijene su porasle, tako da sada iznose između 58 i 62 eura.

U Elektroprivredi upravo pripremaju natječaj za nabavu energije i tek će zaključivanjem ugovora o kupnji moći imati točne izračune koliko će struja biti skuplja. Ti ugovori mogli bi biti zaključeni oko sredine prosinca. Cijene kupljene energije pomiješane s cijenama struje koju proizvede Elektroprivreda dat će konačnu cijenu električne energije. Odobrena cijena energije koju je proizvela Elektroprivreda u ovoj godini iznosila je 23,77 eura. Omeragić je kao jedan od razloga za poskupljenje naveo i odluku FERK-a od 10. studenoga, po kojoj je ukinuta međukompanijska isporuka energije, koja se odvijala po nižim cijenama od onih na svjetskom tržištu.

A to znači da Elektroprivreda BiH svoje viškove ne mora isporučiti EPHZHB po međukompanijskim cijenama, nego će je prodati na tržištu. Omeragić nije isključio ni mogućnost redukcije struje do kraja godine, na što je upozoreno u jučerašnjem priopćenju, navodeći da je razina vode u Rami, inače glavnom proizvođaču unutar EPHZHB, znatno smanjena, te ne proizvodi u optimalnim mogućnostima. Jedino nam preostaje nabavljati na tržištu po bilo kojim cijenama, kazao je Omeragić. No, usprkos tome, poskupljenja u tekućoj godini neće biti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije